Jump to content
IGNORED

Prośba o poradę - poddasze i sprzęt audio

Krystofor

Recommended Posts

WItam,

proszę o poradę. Nie jestem super znawcą sprzętu, ani akustyki.

Chcę kupić sprzęt muzyczny stereo. Słucham prawie wszystkiego (oprócz rap, hip hop, metal). Ale głównie rocka, muzyka instrumentalna, filmowa, czasami klasyka. No i może z 10% to radio. Budżet na sprzęt założyłem 5 tys (kolumny, amplituner, cd). Niewiele chyba....?. Poddasze (otwarte) około 44 m2, ze skosami (tez bez symetrii - czy to ma znaczenie dla jakości muzyki?).

I tu proszę poradę. Czy mam szukać kolumn, które nagłośnią całe pomieszczenie 44m2, czy wystarczą takie, które nagłośnią dobrze strefę odsłuchu?

Słuchałem już trochę sprzętu w salonie i u znajomych, ale powiedzmy w "normalnych" warunkach, gdzie pokój jest kwadratowy, lub prostokątny, jest ustawione wszystko symetrycznie, nie ma skosów.

Ciekawe i fajnie grają dla mnie: Pylon Audio Pearl 25 i Melodika BL40. Czy one dadzą radę na moje poddasze i ten metraż? Fajnie grają jeszcze Definitive bp6, ale trochę inne pieniądze i nie wiem, czy takie kolumny bipolarne się nadadzą w moich warunkach.

Jeżeli nie to, to co radzicie?

Załączam rysunki jak to wygląda moje poddasze z góry i w przekroju. Co da się tu zrobić?

I jaki amplituner, żeby to fajnie grało?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-62482-0-26373700-1457906588_thumb.jpg

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Witaj,

dobierając kolumny, bierze się pod uwagę całe pomieszczenie, natomiast myślę że u Ciebie nie będzie dużych problemów z nagłośnieniem.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje brzmieniowe, na pewno zwróciłbym uwagę na zestaw kolumn Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). To wyraźnie lepsza brzmieniowo konstrukcja od odsłuchiwanej przez Ciebie Pearl 25, dodatkowo dające większe możliwości nagłośnienia Twojego salonu. Alternatywą może być STX FX-300 (http://q21.pl/stx-fx-300.html). To potężne kolumny, które zaoferują bardzo otwarty, dynamiczny dźwięk z wyraźnymi skrajami pasma.

Kwestia elektroniki - jeśli zależy Ci na funkcjach sieciowych, spójrz proszę na dwa flagowe modele amplitunerów sieciowych Yamaha R-N602 (http://q21.pl/yamaha-r-n602.html) oraz Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html). To dwaj bezpośredni konkurenci, oferujący pełne wyposażenie, natomiast różniący się brzmieniem. Yamaha jest bardziej otwarta, dynamiczna, eksponując skraje pasma. Onkyo jest dokładniejsze, lepiej wypełnione, oferuje krótszy ale lepiej kontrolowany bas. Do powyższych amplitunerów są dedykowane odtwarzacze CD - Onkyo C-7030 (http://q21.pl/onkyo-c-7030.html) oraz Yamaha CD-S300 (http://q21.pl/yamaha-cd-s300.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

dobierając kolumny, bierze się pod uwagę całe pomieszczenie, natomiast myślę że u Ciebie nie będzie dużych problemów z nagłośnieniem.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje brzmieniowe, na pewno zwróciłbym uwagę na zestaw kolumn Pylon Audio Sapphire 25 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To wyraźnie lepsza brzmieniowo konstrukcja od odsłuchiwanej przez Ciebie Pearl 25, dodatkowo dające większe możliwości nagłośnienia Twojego salonu. Alternatywą może być STX FX-300 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To potężne kolumny, które zaoferują bardzo otwarty, dynamiczny dźwięk z wyraźnymi skrajami pasma.

Kwestia elektroniki - jeśli zależy Ci na funkcjach sieciowych, spójrz proszę na dwa flagowe modele amplitunerów sieciowych Yamaha R-N602 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz Onkyo TX-8150 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To dwaj bezpośredni konkurenci, oferujący pełne wyposażenie, natomiast różniący się brzmieniem. Yamaha jest bardziej otwarta, dynamiczna, eksponując skraje pasma. Onkyo jest dokładniejsze, lepiej wypełnione, oferuje krótszy ale lepiej kontrolowany bas. Do powyższych amplitunerów są dedykowane odtwarzacze CD - Onkyo C-7030 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz Yamaha CD-S300 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Wyczytałem, że Pylon Shapphire 25, optymalny jest do 35 m2. Tak pisze producent. Czy przy moich 44m2 te kolumny dadzą radę? No bo STX, o których też piszesz jako alternatywa, mają dużo większą moc. STX w mojej miejscowości nie dam rady sprawdzić, nie mają w salonie do posłuchania.

No i temat kolumn Definitive bp6. Czy takie bipolarne zdałyby rezultat w pomieszczeniu z takimi skosami jak moje? Czy nie zawracać sobie nimi głowy? Bo w salonie grały naprawdę ciekawie.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Witaj,

Moim zdaniem di takiego pomieszczenia idealnie woasuja się klipsch r28f lub magnat quantum 755. Zapewnia dobre odwzorowanie dźwięku i to klasowe głośniki. Do tego bardzo udaną elektronika onkyo 8150 i zestaw na lata.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Hidden Content

Tu można poczytać bo podobny temat:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.