Skocz do zawartości
IGNORED

Warto zmieniać wzmak z Pianocraft 670 na coś innego?

Krzemo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W sumie jak w temacie ale dla wszystkiego podam więcej szczegółów bo sądzę że mogą być istotne.

Kilka dni temu kupiłem pierwszy zestaw stereo w życiu - a kilkadziesiąt wiosen już za mną :) Zawsze celowałem w kino domowe. U znajomego usłyszałem jak pianocraft gra muzykę i zechciałem do swojego kina domowego dołożyć stereo - do muzy kino się nie nadaje - to już wiem.

Zakupiłem Pianocrafta 670. Fajny zestawik, fajnie gra a nawet bardzo fajnie po podłączeniu starych głośników od kina - Cabasse Antiqua MT30. Różnica między kinem na stereo jest olbrzymia nawet dla gościa któremu słoń na ucho nadepnął jak mnie :) Mam dylemat teraz, tym bardziej że sprzedawca od razu sugerował żebym pomyślał nad wzmakiem samym zamiast tego pianocrafta bo kolumny i tak mam. Miał rację bo kolumny z zestawu stoją nieużywane a teraz i nad wzmakiem myślę. Dlaczego w ogóle myślę nad zmianą? Mam spory salon, na dodatek z otwartą jadalnią i kuchnią - kształt litery L. ok 35 metrów kwadratowych salon z jadalnią i dalej załamanie na kuchnię - stąd litera L. Do tego jeszcze jedna ze ścian salonu jest otwarta na schody na poddasze.... znaczy jest sporo przestrzeni do wypełnienia dzwiękiem. Tego wypełnienia najbardziej mi właśnie brakuje bo jakość dzwięku jak dla mnie jest OK. Jak usiądę bliżej głośników to jest super. Całość dopełnia sub Klipsh RW10d.

Podłoga drewniana bez dywanów, bez mebli poza sofą w salonie, stołem i krzesłami w jadalni - raczej surowy, otwarty klimat.

Czytam trochę i nie wiem czy zmieniać wzmaka, czy głośniki czy wszystko żeby w miarę efekt był. Jeśli zmiana wzmaka lub głośników nie zrobi podobnego przeskoku jak z kina na stereo to chyba nie będę na razie nic robił - gra to i tak fajnie a wydatek kilku kolejnych tysięcy na lekką poprawę może poczekać.

Myślałem o NAD C 356 bee - taki wydatek akceptuję.

Głośniki o ile jest sens z zmiany- lubię dźwięk moich Cabasse - byłem na odsłuchu różnych i te zdecydowanie grały najlepiej. Czy producent danych głośników utrzymuje podobną - nie wiem jak to nazwać - charakterystykę brzmienia? Cenowo pasują mnie: Cabasse Jersey MT30.

Warto coś robić/ zmienić?

Dzięki

Przemek

Witaj,

tak naprawdę to największym problemem w nagłośnieniu Twojego salonu jest jego powierzchnia. Cabasse Antiqua MT30 to dobre kolumny, ale jednak fizyki nie przeskoczymy. To zestaw, który świetnie sprawdzi się w 20m2. Subwoofer oczywiście pomoże szczególnie w najniższych rejestrach, jednak w takiej konfiguracji będzie prawdopodobnie brakowało dociążenia, wypełnienia szczególnie na przełomie niskich i średnich tonów.

Rozwiązaniem jest wybór większych, podłogowych kolumn, natomiast to będzie wiązało się ze zmianą wzmacniacza. Niestety wzmacniacz od MCR-670 ma pewne ograniczenia w mocy, wydajności i najlepiej sprawdza się, współpracując z monitorami lub mniejszymi podłogówkami.

Wracając do konkretów, można oczywiście rozważyć kolumny Cabasse Jersey MT30, jest to jednak klasa niżej niż Twoje Antiqua. Jeśli zależy Ci na dobrym dźwięku i prawidłowym nagłośnieniu Twojego salonu, spójrz na konfigurację NAD C356 BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html) oraz kolumny Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html) bądź dwie trochę droższe propozycje - Dali Zensor 7 (http://q21.pl/dali-zensor-7.html) lub Monitor Audio Bronze 6 (http://q21.pl/monitor-audio-bronze-6.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

Dziękuje za odpowiedź.

Tak myślałem - należy wymienić i wzmaka i głośniki :)

Wzmak - jeśli zdecyduję się na zmianę to wybiorę NAD C356 bee.

Głośniki - jeśli już mam je wymienić to chyba będę celował jeszcze ciut wyżej od proponowanych. Myślę po przeczytaniu kilku artykułów o DALI IKON 6 MK2. Obecnie można je kupić za 5000 w rtvmax.

Dzięki za zaproszenie na odsłuchy ale mam trochę za daleko do Was.

Pozdrawiam,

Przemek

RTV max nie ma polskiej gwarancji. Unikaj takich sklepów. Maja sporo różnych opinii. Kiedyś klient chciał do nas odesłać taki sprzęt bo mu powiedzieli że nie naprawia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.