Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Emteki mam jakieś chromówki, kupione ze 3 miesiące temu, jako nowe w sklepie.

Były w trzypakach po 3,99 zł.

Czyli 1,33 kaseta. :)

Ale jeszcze ich, nie odfoliowałem.

A jakie macie doświadczenia z taśmami metalowymi?

Zgadzam się w pełni z Kasjel-em pierwsze należy wyczyścić, wypieścić, skalibrować jak trzeba a potem posłuchać i wreszcie obiektywnie powiedzieć co słyszymy. Ja ostanio takie przeżycie miałm z Nakamichi 580 z 1980 roku, niby prosta dwógłowicówka a dźwięk, wszystko jak trzeba.

Mimo 16 decków w mojej kolekcji - w podstawowym systemie obecnie gra Pioneer CT9191 z 1974, to chyba nie wymaga komentarza. Choć powiem szczerze, może będę kontrowersyjny, że często kasety nagrywam na Pioneerze CTS830 a teraz na AIWie XKS7000 ... niestety duża część decków vintage nie trawi nowych kaset .... ale to już nie raz omawialiśmy ...

Ten GX 95 ma bardzo dobre basy, które potrafią zchodzić naprawdę nisko.Zobaczę jak będzie brzmiał po regulacji. Głowice wyglądają bardzo dobrze. Poza tym to egzemplarz kupiony w kraju, i napewno nie był w żadnej nagrywalni.

>>> czarrek, jeżeli te chromy EMTEC to SQ - super qty to jest to szmelc dla wysokiej klasy decka - dobre żelazo go bije na głowę .... nie dalej jak kilka dni temu próbowałem ją skalibrować ręcznie i "pływała" podczas kalibracji - strasznie nierówna ....

Czasem jednak możemy odczuć bardzo wyraźną różnicę w brzmieniu decka ! Tak było w przypadku mojej Aiwy AD-F810 i Onkyo TA 2570. Obydwa magnetofony mają ustawienia fabryczne i są w bdb stanie.

No i jakby to powiedzeć, ta Aiwa nie ma szans z Onkyo. Różnicę usłyszał by nawet kompletny laik.

Mam na myśli odtwarzanie, bo nagrywa ta Aiwa OK.

Najbardziej lubię taśmu żelazowe.Jakoś do chromu nie mogę się przekonać.Dzisiaj słuchałem nagrań na Raksie SX wykonanych trzynaście lat temu i brzmi to ekstra!

To chyba są kasety serii QS. Ale jak pisałem, nie jestem teraz w domu.

Ale tych Emtec, nie testowałem. Nagrywałem tylko na chromowych Maxellach.

Kasjel.Zgadza się, co do niskich tonów w GX 95. Są naprawdę niskie. :)

Pisałeś, że jest to deck kupiony w kraju?

Czy może wiecie (bo wtyd powiedzieć ja tego dokładne nie wiem), w jakich latach dokładnie był w sprzedaży GX95 i ile kosztował w kraju?

>>> czarrek, taśma elkaset wprowadziła SONY w 1977, cel był taki wprowadzić kasetę dzwiękowo podobną jakościowo do szpulowych zamkniętą w pudełku ... Z tego co pmiętam decki w tym system sprzedawała tylko SONY i WEGA, czyli też SONY ... W tym czasie brzmiały naprawdę dobrze, dla taśm tych przygotowano nowy uszlachetniony nośnik i wraz z dolby B naprawdę godnie rywalizowała ze szpulakami średniej półki - choć niektórzy twierdzą, że także z tymi z tej wyższej ....

tu masz parametry i wymiary:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

post-4300-100001855 1212697013_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> czarrek, Maxell ostatnio też ma serię SQ to też szmelc dla tego AKAIa ... O tych kasetach poczytaj w wątku Audio/śliczne kasety audio ... nie eksperymentuj, kup dobrego chroma dołóż kilka złotych i ciesz się dźwiękiem ... przecież nie ma problemu z TDKami SA lub SONY UX, UXS ...

>>> Kasjel, masz rację AD i ADX to były taśmy choć powiem ci że mam też sporo AR i ARX i chwilami w bardzo dynamicznej muzyce nawet je wolę ...

niestety elkaset nie zostały zaakceptowane przez firmy produkujące magnetofony, choć brzmiały lepiej - pewno wiązało się to z licencję (kasa) .... były też trochę mniej poręczne (większe), zaraz później weszła szeroka gama wysokiej jakości kaset CC, dolby B i C stało się bardziej popularne itd .... nie zawsze to co dobre ma szanse przebić się na rynku - dobrym przykładem jest najgorszy system VHS z którym do dziś żyjemy a jego konkurent BetaMax czy Video2000 polegli ... niestety.

Koledzy, zakupiłem na Allegro decka Onkyo TA-2550. Nie mogę na jego temat nic znaleźć w starszych watkach. Powiedzcie czy to dobry model ?. Mam już TA-2750 i używam na działce, oraz w domu

Akai GX-65 MKII.

Proszę o możliwie szybką odpowiedź bo ciekawość mnie zżera.

Pozdrawiam wszystkich zakręconych.

mam TASCAM 122MKII

Czy stosowanie w magnetofonie kasetowym systemu dolby b lub c HX Pro jest złem konicznym?

Czy, gdy bez dolby jeskość jest bardzo dobra to lepiej nagrywać bez dolby?

Kasjel serdecznie Ci dziękuję

http:www.allegro.pl/item376159556_20_tasm_13_cm.html

cienko bo cienko przędę ale są już moje 2.05 złp za sztukę z dostawą do domu pod drzwi na wycieraczkę.Często na starych nagranych taśmach znajduje się rewelacyjny materiał archiwalny wówczas przewijam go ze szpuli na talerzyk zrobiony z CD opisuję na okrągłej przekładce i w okrągłym pojemniku [na 50 płytek] umieszczam 8 archiwizowanych a na wolne szpule nawijam nową taśmę z 15 i 18-tek

Pozdrawiam

Zbyszek

To jest już kwestia gustu. Jedni, jak np: Korwin wolą nie używać Dolby. Inni stosują wszystkie systemy redukcji zakłóceń, jakie tylko istnieją.Ja ZAWSZE używam zwykłego Dolby B NR. Jeśli deck nie posiada odłączalnego HX PRO, to z konieczności używam również tego systemu.

Decki wysokiej klasy emitują mniejsze zakłócenia, więc używając dobrej jakości taśmy i demagnetyzując głowice możemy sobie pozwolić na "nie używanie" systemów redukcji zakłóceń.

Magnetofon musi mieć poprostu sprawnie działające "Dolby NR", dobrze skalibrowane. Wówczas włączenie tego systemu nie powoduje skutków ubocznych jak np: obcięcie wysokich tonów.

Są magnetofony w których ciągle może być włączony "Dolby" i zawsze wszystko gra OK. A są też takie "wybredne" które strasznie obcinają wysokie, podczas odtwarzania taśm nagranych na innych magnetofonach.

Sorry

Ukryta Zawartość

jestem trochę już zmęczony i robię błędy

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Korwin - jeśli masz niepotrzebne puste szpule 18cm, to wyślij do V-Savage. Ja wyślę ci za nie pieniążki, to zwróci ci się trochę kasy.

PS,- Oczywiście, jeśli ci zdrowie na to pozwoli !

do Kasjel, 6 Cze 2008, 08:42

Dzięki za informacje.

Czyli są dwie szkoły: korzystanie lub nie z dolby.

W moim TASCAM 122 MK2 dolby nie psuje dźwięku.

A moje pytanie tyczyło sie samej idei stosowania dolby.

Bo przecież jest to ingetencja kodowania i dekodowania - więc budziło to moje wątpliwości.

Pozdrawiam.

Do ^ Kasjela

Oczywiście, że wyślę trzymanie czegoś z czego się nie korzysta jest całkowicie bezsensowne, w moim przypadku istnieją dwie możliwości albo szpula 13-tka [5" = 127mm] albo tacka [talerzyk] z CD 8-ki 10-tki 15-tki 18-tki odpadają nagrania stare przed ich reanimacją 9.5 cm/sek mono te same po jako takim usunięciu błędów [przesuw !!!] 19.05cm/sek stereo.

Pozdrawiam

Zbyszek

>>> machalica, poszperaj w wątku magnetofonowym, już kiedyś o tym deliberowaliśmy ....

Jeżli chcesz odtwarzać kasety na różnych deckach to proponuję bez dolby lub dolby b ...

Jeżli mam do dyspozycji dobrego decka - koszernie przygotowanego do pracy i dobrą taśmę i nagrywam z wysokiej jakości źródła często nagrywam bez dolby ale silniej wysterowuję sygnał (należy pookesperymentować przed nagraniem z sygnałem!). Jeżli nagrywasz w dolby b taką kasetę również możesz odtwarzać na dolby s. Tak jak napisał Kajsel bardzo wiele zależy od decka !!! jedna są bardziej inne mnie wybredne - bardzo często jakość odtwarzania z dolby jest wysoce niesatysfakcjonujaca ... co do HX Pro mam odłączalny ten układ - i po wielu próbach nagrywam z wyłączonym ... tak dla przypomnienia może to trywialne ale nie włączaj mpx (tylko wtedy gdy musisz nagrywając z radia)! Wydaj się to śmieszne ale już w tak wielu domach widziałem na stałe włączony mpx, że nic mnie nie ździwi ...

Reasumując próby, próby i jeszcze raz próby, każdy deck jest inny a modeli kaset są setki!!!!

>>>nikx

Myślę o nagrywaniu z gęstego źródła, garmofonu i tunera.

Tascam 122 mk2 jest dobrze przygotowany do nagrywania ale jeszcze w podrasowaniu...

Oczywiście MPX tylko dla tunera tradycyjnego mojego REVOX B780 gdzie siedzi tuner z REVOX B760.

Czyli po wczytaniu sie w temat i po próbach z magnetofonem - nastawienie na opcję bez dolby...

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi