Skocz do zawartości
IGNORED

Granity pod sub. velodyne jest sens ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jest sens zainwestować w kawałek płyty granitowej pod suby ? Salon 32 m, dwa suby Velodyne, amplituner Marantz SR 7009 plus końcówka mocy Marantz MM 8077 suby ustawione na wprost pola odsłuchu po wewnętrznej stronie przodów, 96 cm od ścian bocznych, 1,5 metra od ściany tylnej, stoją wysunięte przed linnią przodów , przed stolikami ze sprzętem, czy zastosowanie płyty granitowej poprawi rozchodzenie się basu po salonie? Czasem trochę przeszkadza mi przy efektach z wiekszą ilością basu jak występuje efekt furczenia pomiędzy bass reflexem u dołu a podłogą, czy można to zniwelować ? Obydwa suby ustawione na phase 0, direct, program film - 31, nie pomaga ani ściszanie w subach ani w amplitunerze w zakładce tłumienie zwiększenie basu, dlatego zastanawiam się nad zainwestowaniem w granity pod suby, tylko czy to coś da ?

https://www.audiostereo.pl/topic/126681-granity-pod-sub-velodyne-jest-sens/

Wszystko zależy jaką masz podłogę... u mnie są dechy na legarach czyli między stropem a dechami jest duża przerwa i po zastosowaniu "cienkich" ;) granitów jest poprawa...bas stał się jeszcze bardziej czysty... poza tym jak dla mnie bardziej kozacko to wygląda, ale to już kwestia gustu...

Zajrzyj do wątku "Velodyne czy Rel" od postu powiedzmy #58...tam była dyskusja i fotki... ;)

A co do furczenia to sprawdź czy czasem powietrze nie chalasuje Ci uciekając przez połaczenia wysokopoziomowe na tylnym panelu suba.... u mnie tak było i zakryłem te połączenia materiałem.... włącz kawałek z mocnym dĺugim basem i zakrywaj na próbę np.ręcznikiem. ..u mnie syczenie uciekającego pompowanego powietrza przez te wejścia ustawało po ich zakrywaniu...

Mam podłogę drewnianą, powietrze hałasuje mi wychodząc z wydmuchu w podłożu suba, czyli zatkać basreflex ręcznikiem ?

przeczytaj dokładnie mój post....nie pisałem nic o BR... ja takze na poczatku słyszałem to furczenie z portu BR dopóki nie odkryłem ze furczy przez tylny panel sterowania...sprawdź ten tylny panel...

a zmieniales pozycje sub'ow np. 1 metr od sciany frontowej? Moze stoi w "dziurze" i kalibracja ustawia go za glosno??

Ja sprobowalbym ustawic po przekatnej: jeden w rogu przednim drugi w rogu na tylniej scianie, skalibrowal i ustawil w przeciwfazie: 0-180...

Suby stoją dokładnie 1,30 od ściany przedniej,za nimi są stoliki więc dalej nie cofnę a po przekątnej nie dam rady ustawić. Te połączenia zatykasz na tylnym panelu od zewnątrz czy odkręcasz panel i zatykasz od wewnątrz?

Suby stoją dokładnie 1,30 od ściany przedniej,za nimi są stoliki więc dalej nie cofnę a po przekątnej nie dam rady ustawić. Te połączenia zatykasz na tylnym panelu od zewnątrz czy odkręcasz panel i zatykasz od wewnątrz?

Nic nie odkręcałem, okręciłem materiałem od zewnątrz...ale najpierw zlokalizowałem te furkotanie...

Tylko proszę się nie śmiać i oszczędzić mi docinek ;)

Tak to wygląda...i działa co

najważniejsze... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przez te porty uciekało pompowane przez głośnik powietrze powodując dźwięki przypominające furkotanie, syczenie lub jakby jakiś przewód w środku dotykał głośnika i wibrował powodując niepotrzebne dźwięki...

Ukryta Zawartość

@Yodas od lat czytam testy w AV subów velo i nigdy nie spotkałem się żeby pisali o tej przypadłością co u cb ciekawi mnie czy to zależy od danego modelu velo czy sztuki bo testy a AV były różnych modeli velo i cena ich jest nie niska czy to małych 8 czy dużych 12,15.

Podobnie pisał kolega w innym temacie co kupił Klipscha ze mu coś furkocze

Testy testami (wg.mnie zawsze podszyte marketingiem mniejszym lub większym) a opinie użytkowników to zupełnie inna sprawa i chyba bardziej wiarygodna... ja pisze swoje spostrzeżenia...i akurat mój velo był mniej szczelny w opisanym przezemnie miejscu... zrobiłem to co zrobiłem i zadziałało...ot i cała tajemnica...nie ma produktów doskonałych...:)

Pozatym ja to usłyszalem i mnie to irytowało...inny użytkownik może na to uwagi nawet nie zwróci... a czy coś jest tanie czy drogie to już kwestia portfela... :)

Napisałem bo jestem tylko ciekawy i jest to zastanawiające czy akurat trafiłeś na mniej szczelną sztukę czy wszystkie takie są bo to renomowana firma jeśli chodzi o suby. Ja osobiście jestem zdania jak daję kilka setet zł za coś to oczekuje na dobry produkt nie martwiąc się o dopieszczanie że coś nie gra nie dziwił bym się jak był by to budżetowy za 1000zł wtedy ma prawo być coś nie dopracowane ale to moje zdanie ja bym reklamował go jak wykryłeś że jest nie szczelny bo jak rozumiem chodzi o sub nie miejsce akurat w tym co wykryłeś co furkotało coś?

I to było w tym jednym miejscu czy testowałeś w innych też i furkotało tak samo?

Przez te porty uciekało pompowane przez głośnik powietrze powodując dźwięki przypominające furkotanie

15 lat temu tworząc własne wynalazki DIY potrafiłem zadbać o przegrodę oddzielającą przetwornik od końca mocy, a tu takie cyrki...

Napisałem bo jestem tylko ciekawy i jest to zastanawiające czy akurat trafiłeś na mniej szczelną sztukę czy wszystkie takie są bo to renomowana firma jeśli chodzi o suby. Ja osobiście jestem zdania jak daję kilka setet zł za coś to oczekuje na dobry produkt nie martwiąc się o dopieszczanie że coś nie gra nie dziwił bym się jak był by to budżetowy za 1000zł wtedy ma prawo być coś nie dopracowane ale to moje zdanie ja bym reklamował go jak wykryłeś że jest nie szczelny bo jak rozumiem chodzi o sub nie miejsce akurat w tym co wykryłeś co furkotało coś?

I to było w tym jednym miejscu czy testowałeś w innych też i furkotało tak samo?

Napisałem bardzo jasno co i gdzie generowało jakieś dodatkowe delikatne dźwięki... po co mam reklamować skoro jest to taka drobnostka z którą sobie poradziłem... poza tym jakbym po reklamacji dostał go z powrotem to już by nie był taki dziewiczy, grzebane w środku nie wiadomo przez kogo... różni kurierzy, przesyłki różnie traktowane , nie dziękuję, wolę swój patent i w pełni sprawny sub...

Wymiary salonu:

Długość: 9 m

Szerokość 3,70 m ( odległość od ściany z oknem do regału, inna część pokoju: 4,20 m

Odległość od kolum przednich, stolików ze sprzętem do punktu odsłuchu: 4 m

Tak to wygląda...i działa co

najważniejsze... :)

Nie próbowałeś odkręcić panel i nieszczelności tylnej strony gniazda zaglutować klejem na gorąco?

wyglądałoby to trochę NORMALNIEJ.

Do mnie właśnie dzisiaj doszedł granit pod REL T5.Różnica taka,że nie słyszę i czuję suba w pokoju obok czy kuchni.Teraz basik ładnie wspomaga fronty w miejscu odsłuchowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie próbowałeś odkręcić panel i nieszczelności tylnej strony gniazda zaglutować klejem na gorąco?

wyglądałoby to trochę NORMALNIEJ.

Nie interesuje mnie to jak to wygląda bo nie mieszkam za subem ;)... velo stoi w takim miejscu że nikt tego nie widzi.... glutować i rozkrecać nie będę bo jak by coś się zepsuło to mam po gwarancji...jak gwarancja minie to może pomyślę nad "NORMALNIEJ"... ;)

Do mnie właśnie dzisiaj doszedł granit pod REL T5.Różnica taka,że nie słyszę i czuję suba w pokoju obok czy kuchni.Teraz basik ładnie wspomaga fronty w miejscu odsłuchowym.

http://QtmEY5A.jpg

...cieniutki ten kamyk.... :)

U mnie furczenie jest na 2 sub. czyli tyle wadliwych modeli na raz ? Może to kwestia ustawień ? Jak masz ustawiony sub i amplituner ? Ja suby ma phase 0, direct i program film - 31, amplituner 80 Hz i lfe, wzomocnienie i tłumienie suba w tej zakładce -1 db, w zakładce Audassey mam na -10 db jeden i -7,5 db drugi

Gość

(Konto usunięte)

Mi nic nie furczy, Velodyne ustawione na direct,volume +25 ,phase 0 . W Oppo mam ustawione odcięcie na 60Hz i sub +10.

3cm ale jak dla mnie styknie.Poprawa jest :)

Ja mam 6 cm pod subem, ledwie to do domu przyniosłem takie to ciężkie.

60 Hz przecież do suba odcięcie wszyscy zalecają 80 Hz, jak masz duży pokój, muszę obejrzeć jakiś film z volume 26 - tyle ile musiałem ustawić do kalibracji w Audassey, może te furczenie to wina za dużej głośności na subie. Tak w ogóle głośność zwiększacie i zmniejszacie na subie czy podbijacie lub zmniejszacie w amplitunerze, db co ustawił Auddasey rozumiem powinno się nie ruszać, ja w swoim Marantzu w zakładce audio mam włączenie podnicia lub tłumienia obydwóch sub. i tam reguluję

Gość

(Konto usunięte)

Ja nie mam amplitunera KD więc ustawiam wszystko ręcznie. W Oppo mam ustawione fronty i centralny jako large a tył jako small. Głośniki tylne schodzą do 62Hz dlatego mam ustawione odcięcie na 60 Hz, sub jest ustawiony na direct i w oppo +10(max). Ktoś pisał w jakimś temacie na forum ,że najlepiej jest dać full power do suba i ewentualnie nim samym sobie ściszyć.

Decybele to co ustawił Audassey nie ruszać, tylko regulować podbicia i tłumienia tak jak u mnie jest w zakładce w menu wyłączenie lub włączenie wzmocnień dla suba ?

Darek są dwie szkoły ustawień suba i ampli tzn.;

Szkoła 1

1. Ustawienia na Sub: tryb direct czyli na max w prawo z odcięcie na subie Hz.Vol na subie 1/3 mocy

W ampli ustawienie dla suba to odciecie 120hz a dla głośników 80hz.

Wszystkie głośniki na small.

2 Szkola:

Ustawienie odciecia na subie to: Sub na 80hz, vol na subie 1/3 mocy przy velo 30-35,

Ampli; sub 80Hz lub 120hz

głośniki frontowe na large, reszta small, odcięcia wszystkie na 80hz.

Odnośnie podbicia suba to po kalibracji ustawiasz na amplitunerze w zakładce tej co napisałeś. Na subie po kalibracji juz nic nie kręcisz. Wszystkie ustawienia w amplitunerze robisz. Spróbuj 1 jak i 2 punkt a zobaczysz czy słychać duże różnice oraz który wariant Ci bardziej podchodzi. Ja przez ładnych parę lat jechałem na 1 po zmianie ampli od jakiegoś czasu gram na 2.. :-)

Miałem velodyne 12 i furczała jak ....... . Tylko przy niskim basie. Ale to była wina za małego głośnika 25cm nie dawało sobie rady z niskimi częstotliwościami albo samej konstrukcji.

Ale to była wina za małego głośnika 25cm nie dawało sobie rady z niskimi częstotliwościami albo samej konstrukcji.

25 cm za mało? Wg mnie jeżeli juz to kontrukcyjnie, chociaż byłoby to bardzo dziwne. Albo zle skalibrowane przez Audyssey.

A jak kalibrowales te dwa sub'y: oba jednocześnie czy pojedynczo? Czy Audyssey w Twoim ampli ma opcje ustawienia spl na 75db przed kalibracja?

Miałem velodyne 12 i furczała jak ....... . Tylko przy niskim basie. Ale to była wina za małego głośnika 25cm nie dawało sobie rady z niskimi częstotliwościami albo samej konstrukcji.

Wkradł Ci się błąd ;) ... Velo 12 to głośnik 30cm... to zdecyduj sie czy miałeś velo 10 (25cm) czy velo 12 (30cm)... co do typowego furczenia z BR to mój eq-max12 też czasem za furczy z BR ale przy bardzo niskim zejściu i powtarzam b.rzadko, w sumie usłyszałem to furczenie może ze trzy razy...

W Audassey kalibrujesz suby poprzez ściszenie do wymaganej przez Audassey głośności - u mnie volume na 25 sprawdza obydwa oddzielnie jak jest wymagana to puszcza dalej i trzeba mikrofon amplitunera ustawiać w 8 pozycjach słuchaczy, jak idą sygnały dźwiękowe to suby słychać najpierw jeden potem drugi, u mnie po kalibracji jeden sub miał -7,5 DB a drugi -10 DB mimo, że stoją w takiej samej odległości i są tak samo ustawione

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.