Jump to content
IGNORED

Plazma Panasonic TX P 50 ST 60 E - brak sygnału HDMI


darek2
 Share

Recommended Posts

Panowie czy ktos miał taki problem z plazmą jaki wyszedł mi dzisiaj, od niedzieli nic nie oglądałem, dzisiaj włączam a tu zero sygnału wizyjnego i dźwiękowego i to na każdym HDMI, nic nie grzebałem, plazma od poniedziałku była wyłączona, jedynie kabel sieciowy był w gniazdku, sprawdzalem na tym samym źródle i kablu na innym Tv jest ok, jedynie co to w garażu elektryk prowadził mi kable i wiertarką walnął mi kable pod napieciem, wyskoczyło główne zabezpieczenie przerwany kabel był na innym zabezpieczeniu, TV był tylko włączony do prądu, nikt na nim nic nie oglądał, czy takie zwarcie mogło coś uszkodzić, może to tylko przypadek? Najgorzej, że w listopadzie skończyła się gwarancja, powrót do ustawień fabrycznych nic nie dał, miał juz ktoś taki problem, droga była naprawa ?

Link to comment
Share on other sites

Czyli tv się włącza i menu działa?

Z ciekawości podepnij pod euro złącze i pendriva przez usb też sprawdź. ..zobacz czy na tamtych jest normalnie. ...bo jeśli nie działa tylko na płytce hdmi to będziesz wiedział gdzie tkwi problem...

 

Dziwna sprawa bo nie słyszałem aby panasy miały tego typu problemy... miałem dwie plazmy panasa....

Link to comment
Share on other sites

USB działa, component też, TV działa normalnie tylko jest problem z wyjściami HDMI, czyli prawdopodobnie poszedł moduł HDMI, ciekawa czy to kosztowna naprawa ? W tamtym roku padł mi moduł HDMI w projektorze i naprawa wyniosła mnie 500 zł, ciekawe jak tutaj ? Szkoda mi tej plazmy,bo to dobry model, mogę ją odsprzedać rodzicom bo oni i tak nie będą korzystać z HDMI i dołożyć do LEDA Panasonic 4 K 55CX400E, widziałem w dobrej cenie - zna ktoś ten model

Link to comment
Share on other sites

Zaktualizowałem, wróciłem do fabrycznych, wszedłem w tryb hotelowy u dalej lipa, nie mogę zrozumieć dprzęt był nieużywany od niedzieli, był cały czas wyłączony nie standby, tylko po prostu włączony do sieci, w dodatku mam soecjalnt kabel z filtrem u zabezpieczeniem zrobiony Sonus Oliwa

Edited by darek2
Link to comment
Share on other sites

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -> sciagnij service manual, tam znajdziesz instrukcje jak go sobie zdiagnozowac przez firmware, bez przyrządów elektronicznych.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Link to comment
Share on other sites

witam

Miałem taki przypadek, kiedy podłączyłem do plazmy panasonic (model poprzedni) tanie dvd. Podłączyłem na włączonym odbiorniku pod hdmi. Spaliłem moduł hdmi, Gwarancja uznała warunkowo z przypisem (wina klienta). Podobno tamte egzemplarze nie miały jakiegoś filtra przeciw napięciowego hdmi. Teraz mam od 2 lat st60 i zawsze podłączam na wyłączonym. pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Idzi do "elektryka" po zwrot kosztów naprawy. ja miałem to samo tylko z amplitunerem Onkyo.

Pan "elektryk" wymieniał licznik; mi amplituner ale pokryli koszty naprawy, najgorsze dla współczesnego sprzętu są właśnie przepięcia w sieci elektrycznej.

Księgowi w firmach produkujący nasz sprzęt liczą maksymalny zysk dla firmy a my mamy płacić za kosztowne naprawy.

Nie ucza nas fizyki, matematyki wiec musimy za to zapłacić :-)

Mnie na szczęście jeszcze wtedy w liceum uczono fizyki i matematyki bo mój pesel zaczyna się liczbą 56 :-)

Link to comment
Share on other sites

Sprzęt był wyłączony, tylko gniazdko w sieci, mogło to uszkodzić tylko HDMI ? Elektryka nie będę obarczał winą bo ja też nie wiedziałem, że w tym miejscu idzie kabel, jakby co to ubezpieczenie domu to pokryje, tuner sat. był w stanie czuwania i nic się nie stało

Edited by darek2
Link to comment
Share on other sites

Coś jest na rzeczy z tymi TV. Próbowałem podłączyć komputer stacjonarny kablem hdmi do G30e i mnie mocno pieprzło. Trochę mnie to zdziwiło, że kabel hdmi tak mocno kopie.

na szczęście ani TV ani komp nie ucierpiały. Teraz widzę że mogło być nie wesoło zważywszy na to, że to nie mój TV był.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się do tematu, z innej trochę beczki, ale dotyczy to też st60. Czy ktoś też tak ma ,że w telewizorze gdy jest wyłączony co jakiś czas coś w nim "cyknie" delikatnie , tak jakby jakiś przekaźnik pracował ?

W mojej plaźmie też tak cyka. Modelu nie pomnę ale to chyba stary G 20E 42cale

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Link to comment
Share on other sites

Radzę nic nie podłączać na włączonym sprzęcie a przede wszystkim HDMI, akurat w tym przypadku nie było żadnej mojej ingerenci ale w tamtym roku tak załatwiłem moduł hdmi od projektora, zmieniałem kable hdmi z tyłu wyłączonego amplitunera ale na włączonym projektorze i moja głupota kosztowała mnie w serwisie Optomy 500 zł, teraz jak coś takiego robię to wyłączam to i to z prądu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.