Skocz do zawartości
IGNORED

male kolumny a brzemienie

pparsniak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Mam sobie mini wieżę stereo sony CMT-GP7 i używam jej tymczasowo jako wzmacniacza audio w pokoju (porządniejszy sprzęt - YAMAHA RX-V800 jest w drodze).

Ta wieża posiada w zestawie kolumienki SONY SS-CGP7

Jako, ze ta docelowa Yamaha jest amplitunerem 5.1 a ja chciałem oprócz muzyki czasem obejrzeć jakiś film lub pograć na komputerze dlatego kupiłem kolumny 5.0 Sony mf450h oczekując znacznej poprawy brzemienia w stereo + możliwość posłuchania w 5.1. względem leciwej mini wieży.

Posiadam jeszcze kolumny KENDO status line 170 i subwoofer DALI FAZON SUB1 (który nie jest przedmiotem pytania, bo gra ok).

I tutaj pojawia się moja rozterka:

Czemu którekolwiek kolumny nie podłącze to i tak te male kolumienki SS-CGP7 biją to wszystko na głowę. Po prostu przepaść brzmieniowa. Dźwięk jest dużo jaśniejszy, wysokie tony czyste, słychać więcej detali, bas jest mniejszy, ale dużo dużo lepszej "jakości". Słucham sporo rocka, ale również spokojniejsza muzykę, w której ta przepaść staje się kanionem kolorado :P. (np Katie Melua, Daft Punk itp).

Próbowałem rożnych kombinacji i co bym nie robił to jest dno i metr mułu.

Teraz zastanawiam się czy nie sprzedać tego wszystkiego w cholerę i nie kupic innych kolumn na przód, a te SS-CGP7 nie zostawić sobie jako tyły.

Jak to jest, ze takie badziewiarskie głośniki, które można kupić gdzieś za 100zł razem z wieżą są lepsze niż nowy, mocniejszy zestaw 5.0 tego samego producenta? Jest jakiś konkretny powód?

No i drugie pytanie: jakie przody kupić zamiast tego co mam aby uzyskać zadowalający czystym jasny dźwięk ze słyszalnymi detalami i sceną. Co najmniej taką jak na kolumienkach od mojej mini wieży :) (używane do 800-1000zł).

Nie chce sprzedac wszystkiego, wydac kase a potem się znowu zawieść.

https://www.audiostereo.pl/topic/126951-male-kolumny-a-brzemienie/

Był taki temat i dość dokładnie widać przyczynę - fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny wymagają najpierw wymiany elektrolitów na MKT,

ale może w ogóle powinny mieć jakieś zwrotnice ;-)))

O jakości i strojeniu tych kolumn trudno coś mówić, bo nawet te głośniki, które są

przez brak zwrotnicy nie są wykorzystane. Cóż - budżet i zysk....tak gra jak kosztuje.

Jeśli kupisz przyzwoite, firmowe monitory to nawet z tą wieżą powinny zagrać dużo lepiej,

jednak pierwsze wrażenie w porównaniu z "zestawowymi" może być średnie,

bo nawet większa ilość basu zmieni równowagę tonalną, do której jesteś

przyzwyczajony i będzie np. na pozór mniej góry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kurde, wiedzialem ze to budzetowe kolumny, no ale bez przesady! :)

Trzeba to zabić zanim zlozy jaja!

Te kolumny przeciez sa "firmowe". Gdybym wiedzial co jest w srodku to bym kupil jakies "Klatroniki" z biedry i by mi jeszcze na piwo zostalo. Dobrze ze kupilem uzywane za grosze.

Sa tez jakieswidac pozytywy. To znaczy ze jeszcze nie ogłuchłem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.