Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana bx6 na dc6t, warto?

Jared7

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zastanawiam się ostatnio, czy warto przesiąść się z monitor audio bx6 na tak chwalone tannoy dc6t, a może dc6t se. Ampli, które posiadam to yamaha rs700. Zestaw z bx6 jest poprawny, ale brakuje mi nieco finezji w dźwięku i średnicy. Czy tannoy da mi jej więcej? dodam, że słucham alternatywy, rocka i czasami elektroniki. Dziękuję z góry za opinie posiadaczy wyżej wymienionych sprzętów. Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/127083-zmiana-bx6-na-dc6t-warto/
Gość numik

(Konto usunięte)

to trochę inne granie, może Ciebie zadowolić, ale chyba musisz po prostu posłuchać. Proponuję też Dali Ikon w jakiejś promocji lub używane gdyby podeszły. Model zależy od metrażu. Z Tannoy jeszcze xt 6f rozważ. Które zagrają najlepiej z tym ampli sam zobaczysz

Moim zdaniem zamiana kolumn Monitor Audio Bx6 na Tannoy Revolution DC6T nie do końca ma sens. To obiektywnie podobna klasa kolumn, natomiast zupełnie inne brzmienie. To przede wszystkim eksponowanie środka pasma, bardzo dobra przestrzeń, scena i łagodność skrajów pasma. To nie jest zestaw, który dobrze sprawdzi się w kawałkach mocniejszych, rockowych.

Bardziej uniwersalne będą chociażby nowe Revolution XT6F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-6f.html), przy zachowaniu bardzo dobrej, wyraźnej średnicy, jest dobry, mocny, nisko schodzący bas i szczegółowa, ale oczywiście nie ostra góra. Warto posłuchać także kolumn Kef, jeśli pomieszczenie nie jest większe niż 20-24m2, spójrz na monitory Kef R300 (http://q21.pl/kef-r300.html).

Podaj proszę, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

w dc6t se basu nie brakuje, ale fakt, grają głównie średnicą, przy mocniejszych kawałkach owszem, może i nie jest to optymalne, ale zwykły pop czy rock to gra super, dużo szczegółów, dobra scena, piękne brzmienie gitar, wokali itp.

Tylko trzeba do nich jakiś konkretny wzmacniacz a nie amplituner kina, wtedy pokażą klasę.

Warto to dolozyc i kupic wyzszy model a nie wydawac kolejne pieniadze na kolumny inne w tej samej klasie. Dc6t, dc6t se i xt6f to ta sama klasa glosnika co bx6...jedno poprawia a drugie pogorsza...Tannoy do mocnego rocka czy elektroniki jakos szczegolnie mi nie podchodzi. Sa lepsze kolumnyy do takiej muzy np w tej cenie PMC GB1i.

Jednak jak myslec o wymianie sprzetu to chyba lepiej odkladac dwa miesiace dluzej i kupic cos z wyzszej polki. Na tym najczesciej polega upgrade (tym bardziej w tej klasie cenowej), bo im drozej tym te roznice sa coraz mniejsze.

Wieza STEREO Technics :)

Cześć. Zastanawiam się ostatnio, czy warto przesiąść się z monitor audio bx6 na tak chwalone tannoy dc6t, a może dc6t se. Ampli, które posiadam to yamaha rs700. Zestaw z bx6 jest poprawny, ale brakuje mi nieco finezji w dźwięku i średnicy. Czy tannoy da mi jej więcej? dodam, że słucham alternatywy, rocka i czasami elektroniki. Dziękuję z góry za opinie posiadaczy wyżej wymienionych sprzętów. Pozdrawiam!

Jesli planujesz w przyszłości wymienić amplituner na wzmacniacz stereo i budżet pozwala to warto iść krok do przodu i wziąć kolumny lepszej klasy.

Jeśli natomiast apli ma zostać to moim zdaniem szkoda zachodu i pieniędzy.

Potrzebujesz systemu muzykalnego, neutralnego , naturalnego. Tutaj finezji jest w całym brzmieniu, nie tylko na średnicy. Troche taki zestaw kosztuje a nie wiadomo ile chcesz wydać. Miej na wluwadze że system można składać latami a nie wszystkie klocki naraz. W jednym roku kolumny, w kolejnym wzmacniacz , dalej kable, źródło itd. Niekoniecznie w tej kolejności. Na brzmienie składa się cały system z kablami włącznie.

bardzo wam dziękuję za podpowiedzi. oczywiście, wiem że wyższa półka jakościowa to także wyższa cenowa. zapytałem o dc6t, bo jakiś czas temu zamieniłem tannoy v4 właśnie na bx6. nastąpiła poprawa dynamiki, basu. jednak jakby brak tamtej przestrzeni. kable oczywiście też sobie kompletowałem. testowałem różne i potwierdzam, że mają spory wpływ na jakość dźwięku. teraz mam bi-wire ruby i kimber 4pr, interkonekt wireworld equinox 6. wycisnąłem chyba wszystko z tego systemu, dlatego zastanawiałem się, czy zmiana na dc6t ma sens. oczywiście w przyszłości myślę o wyższej półce wzmaka itp. pozdrawiam!

Odsłuchaj ,bo kiedyś sprzedałem jedne dc6t gościowi który właśnie miał ampli jak Twój i był wniebowzięty po zakupie .Sam tego nbie słuchałem bo u mnie dc6t z coplandem csa28 grały pięknie a za jakiś czas miałem dc6tSE i próbowałem już z coplandem cta 402 i było zupełnie inaczej ,na tyle że grałem tak pół godz i schowałem w kartony.Odsłuch odsłuch i jeszcze raz odsłuch,bo kolumny w swojej cenie wybitne.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

No tannoy to wlasnie szeroka scena, ktorej brak innym kolumnom a dobry, gleboki bas to bolaczka tych glosnikow. Soft rock, pop, jazz, niektore klasyczne nagrania I Tannoy gra pieknie. Mocniejszy rock, ciezsze brzmienia i elektro to juz troche kuleje Tannoy, choc scena jest zawsze dobra a dzwiek lekko odrywa sie od kolumn. Czy warto dokladac, zeby przesiasc sie z corsy do fiesty...sam sobie odpowiedz na to pytanie. Jesli za jakis czas I tak chcesz zmienic wzmacniacz na lepszy itd...to lepiej zainwestowac w dobre glosniki, ktore starcza na dlugo.

Gdybys zadal to pytanie przed zakupem bx6 to zdecydowanie polecilbym tannoy dc6t, bo wedlug mnie to lepszy glosnik, ale w obecnej sytuacji proponuje sie wstrzymac, odlozyc troche wiecej pieniedzy i kupic cos z wyzszych modeli...jak juz to zrobisz, to bedziesz musial zmienic wzmacniacz. Itd... :)

Wieza STEREO Technics :)

Posiadam tannoy dc6t se w moim przypadku na odsluchu wygraky one zdecydowanie z rx 6 a to juz polka wyzej niz bx6 wiec nie ma sie nad czym zastanawiac tylko brac I rozkoszowac sie muzyka.Te kolumny na papierze maja skutecznosc 90 db a w gruncie rzeczy lubia bardziej wydajne wzmaki wtedy pokazuja pazur nawet w muzyce pokroju Slipknot czy Korn.Pozdrawiam I zycze udanych zmian.Na lepsze oczywiscie.

Jest coś takiego jak totalne niezgranie kolumn ze wzmacniaczem to po raz ,po dwa to kto z czego jest zadowolony to sprawa indywidualna mnie się zestawienie z lampą EL34 kolumn SE nie podobało i tyle.Miałem mnóstwo lepiej zgrywających się kolumn z moim wzmacniaczem.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Miałem wszystkie cztery, łącznie z V4. Tannoye DC to jednak pół klasy wyżej od MA a nie ta sama klasa jak co poniektórzy sugerują. Ktoś wyżej pisał że grają lepiej też od serii RX i też skłoniłbym się do tej opinii (z tym że RX nie gra jak BX). Ta seria DC6T jest dobra do rocka ze względu na szybkość i zwartość dźwięku, mocne źródła pozorne i selektywność, nie jest to "najromantyczniej" grający Tannoy czyli ciepłe kluchy jak się zwykle myśli o tej marce - więc jeśli o to Ci chodzi przy tym określeniu "finezyjność średnicy" to może nie do końca to być idealny wybór. Co do basu to jest z tych twardszych i zwartych, jest go w odpowiedniej ilości. Dźwięk nie jest jednak taki miękki i płynny jak w V4, BX6 też pod tym względem będą nieco lepsze od DC6T, kosztem innych cech (gorsza precyzja basu, źródeł pozornych, zwartości i szybkości - dynamiki dźwięku). Jeśli już to najlepiej polować od razu na serię SE bo ma lepiej zbalansowany dźwięk i trochę lepszą jakość góry, basu. Choć nie są to tak duże różnice, które dałoby się wychwycić bez bezpośredniego porównania. Można się trochę przyczepić do paru rzeczy ale nie ma kolumn idealnych, zwłaszcza za te pieniądze. W każdych coś będzie lepsze lub gorsze i trzeba coś poświęcić zamieniając jedne kolumny na drugie. Generalnie świetne kolumny ale nie do końca pod mój gust, bardziej mi się podobają Vienny, starsze Tannoy czy vintage Sansui ale to już inna bajka :)

Kolumny Tannoya w swojej klasie to świetnie grający środkiem pasma, przestrzeń, lokalizacja, a reszta - rzecz gustu ale wzmacniacz to podstawa by dobrze grały więc Yamahe trzeba będzie zmienić by wykorzystać głośniki.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie. przyznam, że mam teraz problem wyboru. ciężko mi odsłuchać dc6t z yamahą. po prostu zaryzykowałbym kupując tannoye. oczywiście myślę o zmianie wzmaka za jakiś czas.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.