Skocz do zawartości
IGNORED

Mała ankietka - TIDAL, SPOTIFY, QOBUZ czy inne?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

z czystej ciekawości o dalsze losy CD chciałem Was podpytać o cztery rzeczy:

1. Jeśli, to którego z w/w serwisów używacie do słuchania muzyki?

2. Dlaczego ten a nie inny?

3. Na jakim sprzęcie?

4. Czy w związku z tym odtwarzacz CD leży i się kurzy?

Te pytania zupełnie z czystej ciekawości, na potrzeby swoje prywatne i ogolnie dostępnej wiedzy dla forumowiczów ciekawych tendencji na rynku audio.

1 Spotify

2 wygodne sterowanie z telefonu

3 tablet win 10 wpięty USB w DAC,czasami głośnik przez bluetooth

4 zdecydowanie nie,spotify leci sobie jako tło w pracach codziennych,imprezka czasami,cały czas kolekcjonuję wydania na krążkach,tak zwany Must Have i te które uważam że warto posiadać w swoim domowym zbiorze

Łokmen Saba

1,2. Spotify bo jakoś tak wyszło, że był pierwszy. Tidal bo mam za darmo. Niestety różnice w zawartości są znaczne.

3Różny.

4. Ostatnio trochę się kurzy ale z zupełnie innych powodów.

1. Tidal, Spotify, Deezer.

2. W tej kolejności szukam i odsłuchuję płyty. Tidal ze względu na jakość, Spotify - największy wybór, Deezer - ostatnia deska ratunku w poszukiwaniu płyty.

3. NAS Synology i Cambridge Audio Stream Magic 6.

3. Z CD zrezygnowałem wcześniej na rzecz plików. Odtwarzacz CD sprzedałem, płyty przegrałem na NAS.

1. Tidal

2. Jako jedyny oferuje streaming w formacie bezstratnym. Wcześniej korzystałem ze Spotify, przesiadłem się ponieważ jakość dźwięku z Tidala (wtedy WIMPa) była słyszalnie lepsza.

3. Daphile + Arcam rDac (+Tomanek), PC + Aune T1

4. Nie, mimo wszystko jakość dźwięku z CD jest lepsza. Tidal pełni funkcję "na co dzień" i "poznawczą" - ulubionych albumów słucham z CD

Spotify przez DAC uNostromo, słucham i słucham i słucham i..................:)

i nie pamiętam już jak się obsługuje CD,

jakość jak dla mnie "za wystarczająca"

Wiim Pro Plus, SMSL VMV A2 , KEF R3

1. Tidal HIFI

2. Bezstratny format

3. Daphile na terminalu hp, złączem coaxial do DAC w Marantz pm6005

4. Nie do końca, King Crimson nie ma na Tidal

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

1. TIDAL

2. Jakość

3. Laptop USB Lampa dla mnie/ "Kombajn" Marantz dla rodziny.

4. Odtwarzacz sprzedałem/ płyty kiedyś powędrują na dysk.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

1. TIDAL

2. Jakość HI-FI, odtwarzanie w aucie, w domu przez telefon sterowanie smartfonem

3. Yamaha cd-n500 przez aplikacje na androida BubbleUPnP, laptop, smartfon

4. Odtwarzacz CD to również sieciowy więc jest uniwersalnie, płyty ciągle w użyciu

1 tidal

2 flaki

3 Daphile na terminalu HP jako serwer i jako player bezprzewodowo Malina plus DAC I2S

4 cd jest, plyty ktore lubie kupuje po smiesznych cenach i mam radosc

1. Spotify - tylko do szukania ciekawostek, które później kupuję na CD

2. Spora zawartość

3. Jakość na tyle słaba, że nie ma sensu budować toru pod streaming z serwisów internetowych - nawet Tidal wyraźnie słabszy od CD. Jedyny sensowny streaming to własne Flacki na jakimś HDD.

4. Odtwarzacz CD ma się dobrze i jeszcze długo nie zapowiada się zmianę, no chyba że na inny CD lub DAC. Obecnie posiadam DAC'a ale tylko jako upgrade CD. Dodatkowo nie wyobrażam sobie nie posiadać fizycznego nośnika.

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

1.Spotify

2.Największy wybór

3.Argon Stream 2 + Naim DAC V1

4.Nie, za duża kolekcja płyt i w sumie urok znajdowania płyty na regale, okladka, wyjmowanie płyty...Kiedyś z taką "czułością" pisało się o winylach :) Co za czasy.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

1. Tidal

2. Jakość

3. Auralic mini

4. Brak playera CD. Nie widzę sensu kupowania jednej płyty, za cena abonamentu w Tidal o jakości porównywalnej z płytą CD

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Moja kolejność słuchania

1. Flac z dysku zewnętrznego (na moim zestawie najlepsza jakość)

2. Płyty CD (delikatnie słabiej z racji słabego transportu)

3. Tidal Hi Fi (wyraźnie słabiej ale nadal dobrze i największy wybór)

Wszystko na jednym zestawie OCTAVE+OPPO+DYNAUDIO

Płyty kupuję bardzo chętnie ostatnio głównie blu-spec

1. Probowalem Tidal, ale:

a) nie ma wielu nagran ktorych szukalem (zwlaszcza klasyki), z jazzem jest lepiej, ale rowniez nie wszystko, pozostaje kupowanie plyt CD. Poza tym, wlasna biblioteka na dysku jest juz idealnie dobrana pod moje gusta, nie musze tracic czasu na porownania itp.,

b) jakosc brzmienia jest slyszalnie slabsza od tej jaka uzyskuje ze zrzutu kupionej plyty CD na dysk, wiec to kolejny argument na nieuzywanie,

b) serwis dobry jak sie chce poszukac nowej muzyki, ale ja i tak wole amazon, bo ten proponuje mi podobne albumy do juz zakupionych (cos co oferuje tez drogi Roon),

2. Ostatecznie nie korzystam,

3. AE ref 2, Chord 2Qute (zrodlo iMac), docelowy wzmacniacz wciaz poszukiwany,

4. Nie mam juz odtwarzacza Cd, co nie znaczy ze kiedys nie kupie,

1. Spotify

2. Dobry interfejs użytkownika, bardzo dobre playlisty "odkryj", cena/jakość

3. laptop -> arcam rDAC

4. odtwarzacza CD czasami używam, lecz nie tak często jak gramofonu - Spotify służy za "spróbuj, zanim kupisz". Właściwie każdą płytę, którą lubię i którą dodałem do playlisty w Spotify staram się zakupić na winylu lub CD.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

1. WIMP (Tidal -ale jeszcze się nie zmigrowałem).

2. Jest jak dla mnie wygodniejszy od Spotify i ma chyba więcej polskiej muzyki.

3. Dekoder mediaBox - w planach mam DAC'a (miałem Beresforda ale poległ jakościowo z 25 letnim CD Denona DCD 860).

4. Wimp służy mi do znalezienia fajnej płyty - jak znajdę słucham CD bo mam lepszą jakość i nie muszę włączać TV i mediaboxa.

Czasami słucham po bluetooth (Philips AEA2700) ze smartfona Wimp - bo jest to bardzo wygodne.

Z tej całej ankiety wysuwa mi się jeden wniosek. Dużo osób korzysta z tych serwisów głównie z powodu wygody. Jeżeli komuś (a na tym forum większość jednak poszukuje swojego "złotego grala") zależy na jakości to jednak nadal pozostaje stare dobre CD, winyl lub ewentualnie streaming własnej biblioteki zripowanych flack'ow. Obecnie tego typu serwisu nadają się na poszukiwania nowej muzy lub niezobowiązujacy odsłuch na działce. Oczywiście dużej grupie słuchaczy to zupełnie wystarczy ale do pełni szczęścia jeszcze daleko...

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Z tej całej ankiety wysuwa mi się jeden wniosek. Dużo osób korzysta z tych serwisów głównie z powodu wygody. Jeżeli komuś (a na tym forum większość jednak poszukuje swojego "złotego grala") zależy na jakości to jednak nadal pozostaje stare dobre CD, winyl lub ewentualnie streaming własnej biblioteki zripowanych flack'ow. Obecnie tego typu serwisu nadają się na poszukiwania nowej muzy lub niezobowiązujacy odsłuch na działce. Oczywiście dużej grupie słuchaczy to zupełnie wystarczy ale do pełni szczęścia jeszcze daleko...

Ma sens co piszesz. Mnie zastanawia jedna rzecz - dlaczego bezstratny TIDAL HI-FI ma mieć gorszą jakość dźwięku od CD? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.