Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Audio- gd NFB 3, Myryad z20

andiwo

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ temat DAC jest dla mnie obcy potrzebowałbym trochę opinii, o sensie wpinania go w system, który posiadam.

Ale po kolei:

Parę dni temu zacząłem wątek pod tytułem "Trudny wybór odtwarzacza CD" (jak zapewne większość Was zna to z autopsji- trudność

owa, w większości przypadków ściśle uzależniona jest od budżetu przeznaczonym na ów zakup...)

W moim przypadku założyłem budżet + - 2.5 Kzł i biorąc pod uwagę rady, które otrzymałem w w.w. wątku, już prawie zdecydowany byłem na Vincenta CD 400, ale tak sobie myślę może pozostawić ładnie pasującego(wizualnie)CD Advance Acoustik 203 mcdII do wzmacniacza Map- 105 i pomiędzy nich wpiąć któregoś z w.w. DAC-ów?

Proszę bardziej doświadczonych ode mnie forumowiczów o opinie czy ma to w ogóle sens, czy może lepiej kupić wcześniej wspomnianego "Pana" Vincenta z jego wadami genetycznymi ( słaby wzrok, często udaje Niemca :-) i schować dziada gdzieś za szafkę żeby za bardzo nie rzucał się w oczy i takim oto sposobem mieć taki Hi-end dla ubogich...

A teraz nieco poważniej, decyzja o wymianie cd na inny jest wynikiem wielu prób, gdzie ewidentnie posiadany przeze mnie cd mcdII męczy w zakresie wysokiej średnicy pozbawiając przekaz analityczności i subtelności. Nie winiłbym za ten stan rzeczy kolumn, które posiadam( pare zestawów) i wzmacniacza, dlatego moje poszukiwania ukierunkowane są na wymianę, lub modyfikację źródła odtwarzania i o rzetelny, neutralny przekaz odtwarzanych płyt CD, po prostu czy warto bawić się podpinanie DAC-ów i to tych które wymieniłem. Zapraszam do podzielenia się swoimi przemyśleniami i opiniami, gdyż (powtarzając się) jestem w tym temacie

( i zapewne nie tylko) zielony...

https://www.audiostereo.pl/topic/127354-dac-audio-gd-nfb-3-myryad-z20/

Z mojej strony raczej skłaniałbym się ku zakupowi odtwarzacza CD jesli będziesz korzystał przede wszystkim z płyt CD. Natomiast opcja z przetwornikiem ma także pewne plusy. Brzmieniowo natomiast wszystko jest kwestią odsłuchów.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na dwa przetworniki - opcja tańsza Myryad Z20 (http://q21.pl/myryad-z20.html) oraz trochę droższa Rega DAC-R (http://q21.pl/rega-dac-r-3.html).

Zapraszam na odsłuchy, jest także możliwość wypożyczenia urządzeń do testów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.