Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX-870 + Klipsch RF-52II vs pomieszczenie 40m2

Giba-spi

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

jestem w trakcie przeprowadzki i usiłuję wymyślić w jaki sposób zmodernizować mój zestaw stereo i czy w ogóle moje podejrzenia, że jest taka konieczność są słuszne.

Aktualnie mam mieszkanie, w którym salon z otwartą kuchnią i przedpokojem mają ok. 25 m2, z czego przestrzeń muzyczna, w której znajduje się kanapa i są rozstawione kolumny ma tak na prawdę około 15 m2.

Sprzęt jaki posiadam to wzmaczniacz Yamaha AX-870 (podobno jeden z wyższych modeli, może trochę oldschoolowy, ale mam sentyment do starych japońskich technologii) oraz zestaw stereo Klipsch RF-52 II.

Poprzednio miałem mieszkanie, w którym sam salon miał 20 m2 i wtedy też skompletowałem ten zestaw. Jestem bardzo zadowolony z dynamiki tych kolumn i „zestrojenia” wzmacniacza z samymi kolumnami. Słucham głównie muzyki klubowej, sporo basu, który w tym zestawie jest krótki i mocny.

Przeprowadzam się do mieszkania, które powierzchni salonu wraz z kuchnią (tym razem będzie to w jednym dużym prostokącie) będzie miało ok. 40 m2. Zarówno w obecnym lokum jak i w nowym wysokość jest standardowa czyli ok. 260 cm.

Mam podejrzenia, że mój aktualny zestaw, choć dobry, może sobie nie poradzić z nagłośnieniem w odpowiedniej jakości takiej powierzchni, w związku z czym mam następujące pomysły:

1. Kupić kolumny Klipsch RF-82 MK1 do aktualnego wzmacniacza i dać je jako przednie kolumny, a obecne RF-52 II dołożyć w tylnej części pomieszczenia jako dodatkowe (podepnę je pod kanał B, a fronty pod A). Pytania: z tego co czytałem to stereofoniczne wzmacniacze mają dwie końcówki mocy po jednej na kanał, więc wiadomo, że moc wzmacniacza podzieli się na te 4 kolumny, a jego moc nominalna to 110 wat na kanał. Biorąc pod uwagę, że RF 82 mają po 150 WAT a RF 52 100 Wat, raczej ten wzmacniacz może przestać sobie radzić? I czy to przypadkiem nie jest szkodliwe dla jego podzespołów - podłączanie 4 kolumn zamiast 2 ?

2. Ten sam scenariusz, który powyżej, tylko bez tylnych kolumn, czyli po prostu zamiana rf 52 na rf 82. Aktualne kolumny wykorzystam w sypialni lub sprzedam. Pytanie, czy moja Yamaha w połączeniu z Klipschami RF-82 nagłości odpowiednim brzmieniem 40 m2 ?

3. Kupić nowy wzmacniacz Yamaha AX-900 - chyba najwyższy z tych modeli, który ma 130 WAT na kanał i Klipsch RF-82 jako jedyne kolumny stereo. Tutaj już raczej powinno dać radę z odpowiednim nagłośnieniem ? Wtedy Aktualny zestaw w całości idzie do innego pokoju.

Pozostaje jeszcze pytanie, czy same kolumny 150 WAT będą wystarczające, czy w ogóle powinienem się zastanowić nad czymś innym, albo wręcz w drugą stronę, być może aktualny zestaw spokojnie sobie poradzi ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Nie ma co zastanawiać się jak będzie jak się przeprowadzisz i tym bardziej kupować na zapas. Przeprowadzisz się to usłyszysz i ocenisz akustykę i wtedy dokonasz decyzji.

PS. Bardzo chyba kręci cię, często wymieniany przez ciebie parametr typu :100W, 150W. Wytrzymałość kolumn ( bo tak to można odczytywać) stawiasz raczej błędnie na równi z ich wielkością, czy głośnością, a tym samym możliwością nagłośnienia dużych powierzchni.

Usiłujesz też jakoś dziwnie i na siłę z założeniem, że da to jakiś super skutek wyrównać wartość mocy wzmacniacza i moc, czy wytrzymałość kolumn.

Nie bierzesz ważnego parametru pod uwagę jak efektywność kolumn, w przypadku Klipschy jest bardzo wysoka, co za tym idzie wzmacniacz nie musi być super mocny. Nie patrzysz też na wielkość kolumn, tylko na jakieś chore moce, znaczy według ciebie 200W monitory 86dB, byłyby lepsze od 100W 93dB podłogówek?

Ad1. A słuchasz muzyki, czy robisz hałas ?

Słucham muzyki, nie robię hałasu. Czasem zdarza się mocno podkręcić, ale zależy mi na jakości, a nie na głośności.

Sposób w jaki opisuję swój "problem", oparty na przedstawianiu mocy kolumn, czy wzmacniacza wynika tylko i wyłącznie z mojej wiedzy, albo raczej jej braku.

Wiem, że efektywność jest ważna i wiem, że klipsche pod tym względem są dobre, ale nadal nie wiem, które z zaproponowanych przeze mnie rozwiazań mogłoby być słuszne, albo jakie inne mogłoby się sprawdzić.

Wiadomo - sprawdzę jak to gra na żywym organizmie po wprowadzeniu się, ale z ciekawości się rozglądam bo wydaje mi się, ze będzie trochę za słabo.

Jeśli macie jakieś doświadczenie w dostosowaniu sprzętu do takiej powierzchni to chętnie poczytam rady.

Nie ma co zastanawiać się jak będzie jak się przeprowadzisz i tym bardziej kupować na zapas. Przeprowadzisz się to usłyszysz i ocenisz akustykę i wtedy dokonasz decyzji.

PS. Bardzo chyba kręci cię, często wymieniany przez ciebie parametr typu :100W, 150W. Wytrzymałość kolumn ( bo tak to można odczytywać) stawiasz raczej błędnie na równi z ich wielkością, czy głośnością, a tym samym możliwością nagłośnienia dużych powierzchni.

Usiłujesz też jakoś dziwnie i na siłę z założeniem, że da to jakiś super skutek wyrównać wartość mocy wzmacniacza i moc, czy wytrzymałość kolumn.

Nie bierzesz ważnego parametru pod uwagę jak efektywność kolumn, w przypadku Klipschy jest bardzo wysoka, co za tym idzie wzmacniacz nie musi być super mocny. Nie patrzysz też na wielkość kolumn, tylko na jakieś chore moce, znaczy według ciebie 200W monitory 86dB, byłyby lepsze od 100W 93dB podłogówek?

Ad1. A słuchasz muzyki, czy robisz hałas ?

Odnośnie pytania, czy uważam mocniejsze monitory za lepsze od podłogówek - oczywiście wręcz odwrotnie, dlatego posiadam podłogówki i w ogóle nie biorę pod uwagę czegokolwiek innego

Chodzi mi o to, że wręcz w każdym zdaniu forsujesz parametr mocy, jako parametr o czymś przesądzający.

Zakładam, że obecne niby słabsze kolumny z obecnym wzmacniaczem nie grały na 100% możliwości wzmacniacza.

W sporo większy metraż owszem warto kupić ( jak czuje się potrzebę ) większe kolumny, o większej membranie ( bo bas i dynamika ), ale większe nie znaczy zaraz, że są mocniejsze. Czy, że muszą być mocniejsze.

Warto i należy skupić się głownie na ich brzmieniu, wielkości, a nie to czy będą miały 120W, czy 150W.

Chodzi mi o to, że wręcz w każdym zdaniu forsujesz parametr mocy, jako parametr o czymś przesądzający.

Zakładam, że obecne niby słabsze kolumny z obecnym wzmacniaczem nie grały na 100% możliwości wzmacniacza.

W sporo większy metraż owszem warto kupić ( jak czuje się potrzebę ) większe kolumny, o większej membranie ( bo bas i dynamika ), ale większe nie znaczy zaraz, że są mocniejsze. Czy, że muszą być mocniejsze.

Warto i należy skupić się głownie na ich brzmieniu, wielkości, a nie to czy będą miały 120W, czy 150W.

Muszę niestety zdecydować się co będę robił przed wprowadzeniem się, bo od tego gdzie i jaki dam sprzęt będzie zależało zrobienie zabudowy przez stolarza i muszę klepnąć projekt ...

Czyli reasumując to co pisałeś wcześniej, skoro model RF-82 ma większe membrany i w ogóle jest większy to powinno to zdać egzamin na tej powierzchni, nawet z moim wzmacniaczem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.