Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Canton Vento Reference 5 DC

aduro

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć:)

Jak w tytule, myślę nad wzmacniaczem stereo do wyżej wymienionych Vento Reference 5 DC. Pomieszczenie to ok 50m kw, poddasze. Zastanawiam się nad Cambridge Audio Azur 851A, ale to tylko wstępna propozycja. Pierwszy raz komponuję taki zestaw, stąd prośba do Was o poradę. Muzyka będzie odtwarzana głównie z cyfrowych źródeł, dlatego ważnym elementem systemu będzie przetwornik C/A - dobry zintegrowany lub zewnętrzny. W przyszłości planuję też podłączyć gramofon. Co waszym zdaniem dobrze zgra się z tymi kolumnami?

Tak się składa, że te kolumny grają słabo nawet gdyby kosztowały połowę ceny.. Jeżeli autor chciałby dobrze posłuchać muzyki w sporym salonie 50m to zacząłbym od zmiany kolumn.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę specyfikację kolumn, zakładając że szukamy systemu uniwersalnego, na pewno warto rozważyć wspomniany przez Ciebie wzmacniacz Cambridge Audio 851A (http://q21.pl/cambridge-audio-azur-851a.html). W takiej konfiguracji uzyskasz dźwięk żywy, dynamiczny, muzykalny. To połączenie do raczej szybszych gatunków muzycznych. Podobną charakterystykę uzyskasz, podłączając integrę Hegel H80 (http://q21.pl/hegel-h80.html).

Jeśli natomiast szukasz brzmienia równiejszego, bardziej gęstego, dobrze wypełnionego, spójrz proszę na jeden z modeli hybrydowych Vincent SV-227 (http://q21.pl/vincent-sv-227.html) bądź model wyższy SV-237 (http://q21.pl/vincent-sv-237.html). To świetne połączenie ciepła, wypełnienia, gęstości lampy z mocą i szybkością dobrego tranzystora. Dodatkowo istnieje możliwość wymiany lamp na inne modele, co także daje możliwość zmiany/polepszenia brzmienia. Bardzo dobrym rozwiązaniem będą także wzmacniacze Musical Fidelity - już model M3si (http://q21.pl/musical-fidelity-m3si.html) powinien Cię usatysfakcjonować. Na koniec warto także posłuchać bardzo ciekawego wzmacniacza Arcam FMJ A39 (http://q21.pl/arcam-a39.html), który powinien bardzo dobrze spasować się z Twoimi kolumnami.

Na koniec propozycja zupełnie innego typu - wzmacniacz lampowy Fezz Audio Titania (http://q21.pl/fezz-audio-titania.html). To mocne urządzenie, gwarantujące świetną dynamikę, szybkość i plastyczność dźwięku. Urządzenie warte odsłuchania.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Do Cantonów nie polecam Kambodzy, będzie sucho i nijako.

Bardzo dobrze sprawdzi się Musical Fidelity oraz wyższe modele Marantza.

Jaki budzet masz na wzmak? Czy kolumny już stoją?

• 1 miesiąc później...

Jaki masz budżet i....dlaczego kupiłeś akurat Cantony ? Kontrowersyjny wybór..

Kolumny to nie mój wybór, ktoś takie kupił, a ja chciałem uzupełnić jakoś resztę zestawu. Budżet max. 12k zł ale to kwota łączna przeznaczona na wzmacniacz + jakiś DAC albo sieciowy odtwarzacz cyfrowy.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę specyfikację kolumn, zakładając że szukamy systemu uniwersalnego, na pewno warto rozważyć wspomniany przez Ciebie wzmacniacz Cambridge Audio 851A (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). W takiej konfiguracji uzyskasz dźwięk żywy, dynamiczny, muzykalny. To połączenie do raczej szybszych gatunków muzycznych. Podobną charakterystykę uzyskasz, podłączając integrę Hegel H80 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Jeśli natomiast szukasz brzmienia równiejszego, bardziej gęstego, dobrze wypełnionego, spójrz proszę na jeden z modeli hybrydowych Vincent SV-227 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) bądź model wyższy SV-237 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To świetne połączenie ciepła, wypełnienia, gęstości lampy z mocą i szybkością dobrego tranzystora. Dodatkowo istnieje możliwość wymiany lamp na inne modele, co także daje możliwość zmiany/polepszenia brzmienia. Bardzo dobrym rozwiązaniem będą także wzmacniacze Musical Fidelity - już model M3si (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) powinien Cię usatysfakcjonować. Na koniec warto także posłuchać bardzo ciekawego wzmacniacza Arcam FMJ A39 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który powinien bardzo dobrze spasować się z Twoimi kolumnami.

Na koniec propozycja zupełnie innego typu - wzmacniacz lampowy Fezz Audio Titania (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To mocne urządzenie, gwarantujące świetną dynamikę, szybkość i plastyczność dźwięku. Urządzenie warte odsłuchania.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Niektóre propozycje wydają się być trafione, dziękuję. O CA Azur 851a słyszałem mieszane opinie co do pracy z zakupionymi kolumnami Canton. Ponoć zabrzmi dość oschle, natarczywie, a preferowany byłby cieplejszy wzmacniacz. Bardzo spodobał mi się Vincent SV-237, który pozostaje faworytem w ogólnym rozrachunku.

Kolega wyżej się czepia kolumn zamiast cokolwiek odpowiedzieć...

aduro - a jaki masz teraz wzmacniacz?

Obecnie gra to ze wzmacniaczami właściciela kolumn i ma chyba podpiętego Pioneer’a A-504R lub jakiś amplituner DENON, prawdopodobnie AVR-X4200W.

Tak się składa, że te kolumny grają słabo nawet gdyby kosztowały połowę ceny.. Jeżeli autor chciałby dobrze posłuchać muzyki w sporym salonie 50m to zacząłbym od zmiany kolumn.

Co poradzę, że tak uważasz. Sprzęt stoi i stać będzie. Sprzęt kupowany w sklepie nie dla idiotów, podobno najlepsze co mieli:)

Jeśli nie boisz się polskiego sprzętu, to jest fajna propozycja. Wysłąłem do Ciebie widomość

Dziękuję, sprzęt co najmniej godny zainteresowania, jednak to produkty dla ludzi ze świadomością posiadanego sprzętu, pasją i bardzo sprecyzowanymi oczekiwaniami. Szukam czegoś bardziej uniwersalnego. Gdybym miał wybierać sprzęt pod siebie chciałbym posłuchać czegoś z ich oferty.

Witaj,

Do Cantonów nie polecam Kambodzy, będzie sucho i nijako.

Bardzo dobrze sprawdzi się Musical Fidelity oraz wyższe modele Marantza.

Jaki budzet masz na wzmak? Czy kolumny już stoją?

Jak już wspominałem kolumny stoją. . Budżet max. 12k zł ale to kwota łączna przeznaczona na wzmacniacz + jakiś DAC albo sieciowy odtwarzacz cyfrowy.

Przepraszam za porzucenie wątku na dłuższy czas. Mimo wszystko temat jest aktualny i chciałbym go kontynuować. Byłem w Top HiFi i FUSIC we Wrocławiu jednak nie mieli tych kolumn na odsłuch z konkretnym wzmacniaczem. Póki co wybrałem wzmacniacz Vincent SV-237 z network playerem Azur 851N lub CXN, choć ciekawy jest też DAC Azur 851D. Miałem jeszcze jedną propozycję odtwarzacza sieciowego ale zapomniałem co znalazłem:) Co sądzicie o takim zestawieniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W galeria audio we Wroclawiu powinni juz miec Leema Quasar. Mocny wzmak plus streamer z Bluetooth i dac. Na pewno bym chociaz odsluchal na Twoim miejscu. Na produkty Leema mozna tez dostac dobre rabaty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

witaj. takze polecam ci marantz. miałem kiedys kolumny canton i wzmacniacz i odtwarzacz marantz. grało to całkiem dobrze.

1.NAIM+ BOENICKE+ PRO JECT         2. NAIM+BOENICKE      3. ULTRASONE+ CHORD HUGO 2

Cantony potrafią zagrać chłodno ale i bardzo szczegółowo. Połączenie ich z marantzem powoduje ładna grę średnicy i dobra kontrolę niskich tonów.

W razie pytań lub wycen zapraszam

• 1 rok później...

Potrzebuj podobnej pomocy. Mam te kolumny ale mój budżet to 2000zł. Co proponujecie kupić ? Ze względu na potrzebę używania ich z telewizorem mimo gorszego rozwiązania wolałbym zamiast wzmacniacza stereo jakieś kino domowe do tych kolumn. Używać je będę w trybie stereo/biamp.

A czy jakiś Denon da radę tym kolumnom ? Te które zaproponowałeś są niedostępne. Zapomniałem dodać że kino domowe dlatego że oprócz stereo żona chce słuchać z TV i wtedy tylko po HDMI żeby uruchamiał się z TV.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.