Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest z podłączeniem DVD do ampli?

dexter74

Rekomendowane odpowiedzi

Taki myk: byłem w weekend u kumpla, ma zestaw KD Yamaha + głośniki Eltax Discovery+sub.

Widzę - ma film "Torque". Film de facto badziew, ale na początku są fajne basiorki.

Jako, że ja nie mam w swoim zestawie (ampli ten sam) suba, pytam, czy mogę sobie puścić początek filmu z subem, żeby porównać. No to ustawiam na ampli źródło --> DVD, film się zaczyna a na wyświetlaczu mam tylko ikonki kanału prawego i lewego. A "montowali" i podłączali mu ten zestaw ludzie ze sklepu, bądź co bądź z tradycjami. Zaglądam do tyłu a tam wyjście coaxial w DVD podłączone do wejścia cyfrowego CD w ampli. No to przełączam ampli na CD i jest wszystko.

Ale moje pytanie jest takie - czy takie podłączenie jast w porządku i tylko trzeba wybierać CD jako źródło dźwięku, czy jednak są różnice (ja mam podłączony DVD przez optyka do wejścia DVD i mam spokój)?

Drugie pytanie - pogrzebałem w ustawieniach i gość ma ustawionego suba na BOTH (czyli basy na suba i fronty). Czy takie ustawienie w przypadku Eltaxó Discovery ma sens, czy nie? Czy przy takim ustawieniu część basów które powinny iść na suba jest kierowana na fronty, czy też full na suba +coś jeszcze na fronty?

----> Dex :

Witaj! Wejście cyfrowe dla amplitunera Yamahy można konfigurować. W przypadku użycia kabla coax należy w menu inputs zmienić rodzaj transmisji dla dvd na coax. Z mojego doświadczenia wynika że w sprzęcie budżetowym korzystniej jest wykorzystać transmisję sygnału cyfrowego "po" wejściu elektrycznym. ( transmisja optykiem niewątpliwie jest de facto lepsza niemniej pewien problem sprawia w sprzęcie budżetowym konwersja światło->prąd a w zasadzie jego jakość. suma sumarum coax wypada nieco lepiej). Ustawienia odcięć dla systemu z subwooferem : w opcji z subem (dla DVD!) niewątpliwie korzystniej wypada ustawienie odcinające pasmo niskotonowe na zestaw "przód lewy i prawy" choć zależy to równierz od klasy samego subwoofera. Są to tylko moje sugestie. Sami postarajcie się znaleźć odpowiednią dla Was konfigurację. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.