Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch Heresy III

Pancio88

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie ,pomieszczeniem nie wiem tylko czy podejdzie ci brzmienie tego zestawu ?

Miałem tego wzmaka ,te kolumny oraz monitory tubowe Xindak-1201 .zestaw "firmowy" Xindaka

wypadł lepiej. Jedne jak i drugie monitory z tym wzmacniaczem brzmiały dla mnie trochę "głucho" , "tunelowo"

i bezbarwnie ,nie wiem jak to inaczej opisać :-)

Dopiero podpięcie pod te monitory wzmacniacza lampowego OTL konstrukcji Pana Bogusława

Dubiela pokazało drzemiące w nich możliwości .

Zostawiłem sobie Xindaka -1201,Klipsche oddałem .

Może jak by OTL Dubiela miał trochę więcej mocy to by "uciagnął" te Klipsche i moja opinia byłaby

bardziej pozytywna.

Ja bym wziął coś innego, Klipsch to cofnięta średnica i ostre wysokie tony. Sluchales tego w ogóle czy w ciemno kupujesz?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Zgadzam się,

Dobrze dobrana lampa do tych kolumn i grają na prawdę wybornie. Kolumny które sa wybredne i na pewno trzeba poświęcić nieco czasu i cierpliwości na dobór odpowiedniego wzmaka i źródła.

Pozdrawiam

Do kupowania jeszcze daleko, czytam recenzje. Potrzebuje wysokoskutecznych, łatwych do ustawienia, monitorków do pokoju 17m2, z gęstą ciepłą średnicą, o szerokiej i głębokiej scenie. Słucham w 80% jazzu, generalnie spokojniejszej muzyki. Jest kef r300 ale z opinii wynika, że ma mocny dudniący bas, monitory 16hz podobno są za mocne do 17m2, a jak już coś pasuje to ma skuteczność 86-87 db co nie jest podobno za dobre dla xindak pam. Oczywiście te przekonania opieram tylko na opiniach z neta, ale nijak moge sprawdzić każdą kolumne i coś muszę przesiać. Szukam czegoś do 5-6 tys.

monitory 16hz podobno są za mocne do 17m2, a jak już coś pasuje to ma skuteczność 86-87 db co nie jest podobno za dobre dla xindak pam. Oczywiście te przekonania opieram tylko na opiniach z neta, ale nijak moge sprawdzić każdą kolumne i coś muszę przesiać. Szukam czegoś do 5-6 tys.

Jak będziesz miał możliwość to odsłuchaj monitory z serii Canto (w Twoim budżecie w wersji Premium). Nie są trudne do napędzenia. Twój Xindak sobie z nimi poradzi. Są jeszcze Aurum IIIs. Niestety tym nie odsłuchiwałem.

• 9 miesięcy później...

A propos Heresy III. Podłaczyłem je w domu pod T+A Power Plant Balanced. Taki ciekawy niemiecki wzmak na modyfikowanej klasie D, moc ok 2x140w (8ohm). I wiecie co - w stosunku do lampy 300B (8wat) pojawił się drive, kontrola i duuużo lepszey/niższe pasmo basowe w Heresy - na tyle że w pokoju 18m2 odłaczyłem subwoofer (przy 300B doskwierał mi brak basu)...

Jak dla mnie kolumny znakomite, szczególnie do pewnych gatunków muzycznych. Bardzo ważny jest odpowiedni wzmacniacz. Z odpowiednią lampką jest znakomicie. Mi najbardziej podobały się z tetrodą SE w układzie ultralinearnym, kilkanaście wat. Ale z innymi wzmacniaczami, także tranzystorami też powinno być OK

System gra dobrze, albo nie....

moc tej lampy do Herezji ma chyba znaczenie jednak - ja słuchałem na 8wat, z klasycznym 2A3 (3.5wata) pewnie byłoby też "coś" slychać, ale myślę że fajna lampa rzędu 2x30-60watt to by było to...

• 1 rok później...

Witam. Jestem zaskoczony co piszecie o basie w tych kolumnach. Moje tannoy stirlingi miały mniejszy głośnik i jak dla mnie baru było ok. Tu jest głośnik większy i skuteczność sporo większa wiec myślałem ze moja lampa 2a3 spokojnie wyciśnie z nich wiecej basu w porównaniu z tannoyami. Czy dobrze rozumiem ze do pokoju 25m te kolumny są za male?

15 minut temu, Tomek Koko napisał:

Czy dobrze rozumiem ze do pokoju 25m te kolumny są za male?

Nie.

Po prostu jest to bardzo dobry bas ale inaczej podany. Jest go wystarczająco dużo, jest zróżnicowany i doskonale sklejony z innymi zakresami. Po prostu nie schodzi tak nisko jak w innych współczesnych konstrukcjach. Z czego to wynika? Po pierwsze - obudowa zamknięta. Po drugie - pogląd, że najwięcej się dzieje w basie w granicach 50-60 Hz. To co poniżej, mało istotne w odbiorze muzyki i nie warto zawracać sobie tym głowy, Od tych zakresów jest subwoofer.

Herezje doskonale sprawdzą się na 25 m , no i są wręcz stworzone do wzmacniaczy lampowych.

No to zobaczymy jak to zagra z moim FeliksAudio. Kupiłem właśnie w tej wersji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinieneś mieć dzięki nim sporo radości. Jednak obudowy zamknięte to zupełnie inne granie. Mniej efekciarskie niż z BR ale jak dla mnie o wiele lepsze choć trzeba trochę dostroić sobie uszy do takiego grania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.