Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do kolumn jbl lx-800

JaaaEddie

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, niedawno zakupiłem kolumny JBL LX-800. Kolumny posiadają moc RMS 175W (ale w internecie znalazłem też info, że mają 120W więc jeżeli o to chodzi to jestem trochę zmieszany) i impedancję 4Ω. Jestem z nich bardzo zadowolony, lecz muszę jeszcze wymienić wzmacniacz, bo mój aktualny jest tragiczny. Generalnie to słucham bardzo dużego wachlarzu muzyki rock, reggae, jazz, elektronikę, rap a nawet techno dosłownie wszystko. Ale najczęściej słucham reggae (z niskimi basami) rock (pokroju Pink Floyd) i dubstep i jakieś D&B. Pomieszczenie odsłuchowe ma jakoś 44m3. Zrobiłem mały reacherch w internetach jeżeli chodzi o jakieś wzmacniacze pasujące do tych kolumienek, i rzuciło mi się w oczy kilka modeli a mianowicie: Harman Kardon PM655VXI, Rotel RA-930AX MK II, Rotel RC-870BX, Technics SU-V570. Przy tej mocy RMS jakie mają głośniki, najlepsza była by moc RMS wzmacniacza ponad 100W? Jak myślicie, który z tych wzmacniaczy będzie najlepiej współpracował z moimi JBL'ami, a może macie jakieś inne lepsze propozycje, to tego zestawu?

https://www.audiostereo.pl/topic/127759-wzmacniacz-do-kolumn-jbl-lx-800/

Kolumny posiadają moc RMS 175W

Kolumny to mocy nie mają żadnej, a czasy doboru wzmacniacza do kolumn na podstawie jakiegoś chorego wzoru 1 do 1 , lub 1 do 2 to minęły. Może się okazać że jakiś mocny, a mało wydajny będzie słaby, a trochę słabszy z dobrym trafo o wiele lepszy, ważna sprawa bo producent podaje, że kolumny są typowo 4 ohmowe.

Szkoda, że nie napisałeś jaki masz obecnie wzmacniacz i co Ci nie pasuje, bo na tej podstawie dobiera się kolejny bardziej odpowiedni. Każdy z tych wzmacniaczy z listy gra inaczej, więc nie wiadomo czym się kierujesz, oby nie tylko samą mocą.

@arekm

W sumie aż wstyd mi się przyznać jak mam obecnie wzmacniacz, ale to technics su-z15 (8Ω 2x15w), spadek po siostrze. Jest stanowczo za słaby do tych kolumn, grzeje się wyłącza. A brzmienie ma strasznie dźwięk jest płaski, strasznie wymuszony i nienaturalny. A zależy mi na naturalnym, ciepłym dynamicznym dźwięku, bez jakiś dziwnych ubarwień. I Chciałbym też wykorzystać w pełni brzmienie tych JBL'ów, nawet na moim technicsie potrafią fajnie zagrać ale to jeszcze nie jest to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.