Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Hegla H80 do 10 tys. złotych

DelphiX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam HD12 oraz H80 firmy Hegel. Obecnie posiadam kolumny Elac Fs 68.2 i chciałbym dokonać upgradu ów kolumn.

Myślałem nad FOCAL ARIA 926 oraz Amphion Helium 520. Okablowanie głośnikowe Acustic Zen Satori.

Pokój 18 m2.(3,9m x 4,6m Duży wełniany dywan, kamień o losowej głębokości na ścianie za kolumnami.

Moje wymagania co do dźwięku: nieco ocieplone z fajnym miękkim basem, nieprzesadnie analityczne brzmienie z wielką przestrzenią.

Uwielbiam doszukiwać się w muzyce szczegółów i niuansów.

Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam

Mam HD12 oraz H80 firmy Hegel. Obecnie posiadam kolumny Elac Fs 68.2 i chciałbym dokonać upgradu ów kolumn.

Myślałem nad FOCAL ARIA 926 oraz Amphion Helium 520. Okablowanie głośnikowe Acustic Zen Satori.

Pokój 18 m2.(3,9m x 4,6m Duży wełniany dywan, kamień o losowej głębokości na ścianie za kolumnami.

Moje wymagania co do dźwięku: nieco ocieplone z fajnym miękkim basem, nieprzesadnie analityczne brzmienie z wielką przestrzenią.

Pozdrawiam

KEF R500. Z Focal raczej Chorus 826. Przesłuchałem sporo kolumn pod Hegla i te 2 się wyróżniały, Kefy najbardziej. Natomiast fakt, Hegel jest bardzo przejrzysty. Możliwe, że jednak pójdę w nieco bardziej barwny wzmacniacz - posłuchaj Baltlaba E3, Lavardina, Soul Note SA 300 (z Sonus Faber Venere 2.5), Atoll in 200 se, Vincent sv-227/237, Naima 5si.

Amphiony są raczej za chude do H80, pojedź gdzieś i posłuchaj Hegla z Kef r500, porównując z 2-3 systemami na ww. piecach

Witam

Pozdrawiam

Mam troszeczkę większy metraż i po zdobytym doswiadczeniu mam zamiar przejść z podłogowek na monitory. Tobie też bym radził pójść w tym kierunku.

Pierwsze na mysl , jako muzykalne i z oceanem przestrzeni przychodzą mi do glowy Diapason Karis. Male monitory, które słuchalem w 50m2 i niczego nie brakowało. Jeśli chodzi o naturalność brzmienia , przestrzeń i scenę to myślę że w tej cenie ciężko będzie je pobić.

Z podłogowek w tym budżecie polecam polskie Wigg art Arvil i francuskie Jean Marie Renaud EUTERPE SUPREME. Stosunek jakości do ceny w podanych wyżej kolumnach na pewno będzie lepszy niż w wypadku Focala itp.

Wszystkie wymienione modele są do odsłuchu w Bydgoszczy w audio connect.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania i pozostanie przy elektronice Hegel, na pewno bardzo dobrym rozwiązaniem będzie Kef R700 (http://q21.pl/kef-r700.html). To dobrze wypełnione, gęsto grające kolumny, które tworzą w połączeniu z elektroniką Hegel spójny, dynamiczny przekaz. Posłuchałbym także zestaw Tannoy Revolution XT8F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html), podobne odczucia jak przy Kef, chociaż to trochę inna szkoła grania. Do powyższej grupy dołączyłbym jeszcze zestaw Audio Physic Sitara 25+ Plus (http://q21.pl/audio-physic-sitara-25-plus.html), w tym przypadku kolumny oferują świetną przestrzeń, znikają w pomieszczeniu. Jedynie kwestia przedstawienia wysokich tonów - dla mnie w połączeniu z integrą Hegel jest super, ale to kwestia subiektywnych odczuć.

Na koniec trochę droższa propozycja, chociaż moim zdaniem zdecydowanie warta przemyślenia - Apertura Armonia (http://q21.pl/apertura-armonia.html). To zestaw, który potrafi zawstydzić nawet dwukrotnie droższe rozwiązania. To przede wszystkim świetna plastyczność, muzykalność.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem okazje posłuchać Hegla80-tke na Xavianach perla a jesli wyżej na proponuje jeszcze Diapasony Karis cena trochę powyżej ale warte zainteresowania (nawet bardzo)

Xavian cieplejsze granie ....do Hegla jak dla mnie w sam raz :)

Inna szkoła grania niż Im się podoba , i nie mogą zrozumieć że Tobie się ona podoba , namawiają Cię więc do tego co lubią . Jak to kupisz co Ci polecą może się okazać że kompletnie nie tego szukałeś sugeruje to krytyka tego co Ci się podoba . Napisz w kwesti basu czy ma być szybki i zwarty ale zaokrąglony czy powolny i miękki wiele osób to myli , jeśli ma być szybki zwarty rytmiczny ale z zaokrągleniem które daje poczucie miękkości masz do tego bardzo dobry wzmacniacz w swojej klasie cenowej , chyba że ma być miękko i misiowato ospale to faktycznie trzeba zmienić wzmacniacz na inny .

Nie lubię misiowatego dźwięku, ani też takiego "za słodkiego" - lampa jest dla mnie za ciepła.

Lubię dynamiczny, rozdzielczy (scena, przestrzeń) dźwięk z masą szczegółów, leciutko ocieplony(ale tylko leciutko).

Osobiście jestem bardzo zadowolony z H80 - mam do niego kupiony kabel zasilający Acustic Zen Tsusami (całe moje okablowanie to AZ).

Moim problemem jest to że moje Elacki są nieco za duże na moje pomieszczenie, a przy zmianie chciałbym poszukać synergii z H80.

Słucham : Ambient, Chillout, Chillstep, Pop, Rock, Rap, Indie, Jazz, Country, Soul, R&B.

Uwielbiam zarówno Sarah Jarosz jak i Odesza czy Muse czy Mike Oldfielda.

Pozdrawiam

lampa jest dla mnie za ciepła.

jaka lampa?

Co takiego jest złego w H80?

sa po prostu lepsze sprzety w tej cenie. Przykladowo Baltlab, czy tanszy atoll in 100, a ten sam poziom jakosciowy. Nie znaczy to jednak, ze hegel jest zly, po prostu mozna lepiej. Jak go polaczysz z dobrymi kolumnami to bedziesz zadowolony.

Co takiego jest złego w H80?

To budzetowy wzmacniacz majacy sporo braków i to bez względu na preferencje barwowe.

Masz calkiem niezle kolumny ale hegel do nich nie pasuje, i wcale nie sa za duze, po prostu wzmacniacz nie potrafi nad nimi zapanowac

majac jednak 10tys mozesz sprzedac obecne kolumny wraz ze wzmacniaczem, gdybys dodatkowo zainteresowal sie kilkuletnim sprzetem uzywanym moglbys stworzyc zestaw na lata, niezbedne jednak beda odsluchy.

Do tego wzmacniacza nie oplaca sie kupowac nawet kolumn za polowe tej ceny

Ciekawy wzmacniacz dla Tych co lubią ten rodzaj dźwięku

Zanacze że Hegel nie odpowiadał jak dla mnie dźwiękowo ale zacnie brzmiał na kolumnach w/w przeze mnie i nie tylko tych

kolumny odpowiednio dobrane i na nim dużo radości dadzą

słuchałem na nim jeszcze Tannoye i Audiosolutions 50 lecz ze względu na cenę jaką Delphix ma do wyłożenie na kolumny warto nad czymś z wyższej półki poszukać

bardzo dobry wzmacniacz w swojej klasie cenowej ,

w jego cenie jest juz endo 1 baltlaba, ktory wypada w skali bezwzglednej lepiej niz h300. h80 z ta cena, to nic specjalnego.

Dumping factor tego wzmacniacza to 1000.

Jakie ma braki?

Ten parametr to mit. W teorii okresla zdolnosc do kontrolowania basu, a praktyka pokazala ze sa wzmacniacze z DF 40 ktore lepiej radza sobie z glosnikami niz takie z DF po 1000.

Tak więc, tym parametrem prosze sie nie sugerowac.

H80 jest malo wydajnym wzmacniaczem, jesli wydaje Ci sie ze Twoje kolumny dudnia lub maja zbyt duzo basu przyczyna oprpcz akustyki wnetrza lezy rowniez w slabej wydajnosci wzmacniacza.

Z ostatnio testownych przezemnie sprzetow bardzo ciekawie wypadla koncowka Roksan Kandy K2, neutralne dosc wyrownane brzmienie, z niezla dynamika i lekko zaokraglonym dolem, swietna przeztrzen i stereofonia, polecam wypozyczyc na odsluch.

Zainteresuj się PMC Twenty 23. To kolumny z linią transmisyjną o prezentacji basu z którą nie może się równać 99% klasycznych bas refleksów. Tu masz aukcję nowych na aledrogo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest to okazja z resztą porozmawiaj że sklepm, jest duża szansa na upustu z tej ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

byles w Bydgoszczy?

nie dałem rady, pół dnia (dosłownie) by posłuchać Wigg Artów? Poczekam aż będą w Warszawie, Baltlaba znam doskonale. Naprawdę duuużoooo przesłuchałem i subiektywnie Polki dla mnie, przy moich wymogach, grają akuratnie. Baltlab, Atoll, Naim, AMC, Soul Note - te wzmacniacze zamierzam z nimi wypróbować. Cóż, warto się interesować mniej znanymi markami

To kolumny z linią transmisyjną o prezentacji basu z którą nie może się równać 99% klasycznych bas refleksów

Z tego co piszesz to praktycznie zadne kolumny z bass reflexem tych pcmow w kwestii jakosci basu nie przeskocza. Tak bardzo to uogolniles.

Gość numik

(Konto usunięte)

Zainteresuj się PMC Twenty 23. To kolumny z linią transmisyjną o prezentacji basu z którą nie może się równać 99% klasycznych bas refleksów. Tu masz aukcję nowych na aledrogo http://allegro.pl/pmc-twenty-23-dealer-audiopunkt-22-825-30-90-i6270636645.html Jest to okazja z resztą porozmawiaj że sklepm, jest duża szansa na upustu z tej ceny.

tak i nie, owszem i PMC i Castle Knight mają ten bas inny niż większość, atrakcyjny, ale czy lepszy? Rzekłbym "atrakcyjny". Ale w pewnym sensie też krótszy jakby czasem, hmmm...lżejszy? wyższy? nie umiem za diabła tego określić. Grają całe kolumny, jest wybór, nie pisałbym tak mocno jak Ty

nie dałem rady, pół dnia (dosłownie) by posłuchać Wigg Artów?

zeby odsluchac calego dobrego, kompletnego, dobranego systemu hi end. wyrobic sobie punkt odniesienia, wpiac tam potem raz jakies kolumny z Twojego budzetu, raz Baltllaba itd. Abys wiedzial jaki potencjal maja poszczegolne potencjalne klocki dla Ciebie.

Gość numik

(Konto usunięte)

zeby odsluchac calego dobrego, kompletnego, dobranego systemu hi end. wyrobic sobie punkt odniesienia, wpiac tam potem raz jakies kolumny z Twojego budzetu, raz Baltllaba itd. Abys wiedzial jaki potencjal maja poszczegolne potencjalne klocki dla Ciebie.

no tak, ale czy to byłby dla mnie zestaw odniesienia? nie wiadomo, słucham różnej muzyki. A słyszałem już kilka bardzo dobrych, drogich hiendowych zestawów i nie każdy mnie olśniewał. Poza tym w domu takiego nie będę miał, staram się szukać czegoś na swoim poziomie i możliwościach adekwatnych, również do repertuaru.

Wiesz, Baltlab ma prawie nieograniczone możliwości, mógłbym do niego podłączyć źródło jeszcze lepsze, kolumny też. To byłby większy hi-end? ;). Uwierz mi, jest spora realna szansa, że wybiorę Baltlaba E3 lub Endo 1, a wtedy wyląduje przed nim zapewne Black Dragon / Hegel / Cayin i-dac 6. La Voce za drogie. To ma grać u mnie, biorę się też za akustykę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.