Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz+DAC do Monitor Audio Bronze 2

BBen

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wzmacniacza i DACa do kolumn Monitor Audio Bronze 2(kolumny już mam). Kwota jaką mogę przeznaczyć to maksymalnie 2500 zł, a najlepiej kilka stówek mniej jeśli nie będzie znacznej różnicy. Wolałbym żeby wzmacniacz był nowy i nie najbrzydszy :) Jeśli chodzi o preferencje brzmieniowe i wykorzystanie to zestaw ma być uniwersalny (filmy, gry, muzyka - filmowa + ambient i pokrewne ). Ważne żeby dzwięk był "żywy", szczegółowy oraz miał przyzwoitą dynamikę.

Wstepnie na oku mam 2 wzmacniacze

1. Denon PMA-720AE

2. Pioneer A-30-K

czy nadawałyby się? może jakiś inny?

Jeśli chodzi o dac to myślę nad:

1. SMSL SK6 Sanskrit 600zł

2. SMSL m8 1100zł

3. SMSL Sanskrit PRO 1230zł

4. Aune X1S 1100zł

Najbardziej skłaniam się ku opcji denon pma 720AE + SMSL Sanskrit PRO. Tylko pojawia się pytanie czy warto wydawać na DACa 1200zł i w podobnej cenie kupić wzmacniacz czy lepiej kupić tańszego daca, a więcej wydać na lepszy wzmacniacz?

Moja propozycja to wzmacniacz Onkyo A 9050

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+ dAC Nostromo

Ukryta Zawartość

W razie pytań służe pomoca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z jakim wzmacniaczem słuchałeś bronze zanim kupiłeś? To jest pytanie;)

Osobiście wolałbym nada i denona do monitor audio bo kolumienki szczupło i detalicznie grają.

Jak lubisz dobrą szczegółowość, głębię, nieco mniej basu to popatrz na marantz pm 6005 masz tam wbudowanego daca.

Pytanie jakie wejścia ma mieć ten dac. Wymieniasz że dac do filmów gier, muzyka potem , a wybierasz dacki z możliwością odczytu plików bardzo wysokiej rozdzielczości, masz takowe ?

Zamiast pioneera a30 wolałbym onkyo a9050 ma dac nawet dla plików hiress i mase inych wejść i opcji.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę twoje preferencje, na pewno bardzo dobrym rozwiązaniem byłby wzmacniacz NAD C356 BEE w wersji z DAC (http://q21.pl/nad-c356-bee-dac.html), jest to jednak zdecydowanie wyższy koszt.

Zakładając podany budżet, zbudowałbym system w oparciu o wzmacniacz NAD C316 BEE (http://q21.pl/nad-c316-bee-dostawa-gratis.html) bądź wspomniany Denon PMA-720AE (http://q21.pl/denon-pma-720ae.html), a jako przetwornik zastosował Cambridge Audio DacMagic 100 (http://q21.pl/cambridge-audio-dacmagic-100.html) lub Musical Fidelity V90-DAC (http://q21.pl/musical-fidelity-v90-dac.html). Cambridge Audio oferuje trochę jaśniejsze, bardziej analityczne brzmienie. Musical Fidelity natomiast jest bardziej gęsty, dociążony.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za propozycje. Na ewentualne odsłuchy niestety wybiorę się raczej gdzieś bliżej, bo mieszkam w Gdyni.

Z jakim wzmacniaczem słuchałeś bronze zanim kupiłeś? To jest pytanie;)

No właśnie problem jest taki, że kupiłem je w ciemno :) Akurat nadarzyła się okazja kupna po znacznie niższej cenie, więc nie zastanawiałem się tylko zamówiłem od razu bez odsłuchu, choć już wcześniej miałem je na oku :)

Obecnie kolumienki mam podłączone tymczasowo do jakiejś zabytkowej wieży philipsa i jak na razie grają dla mnie bardzo fajnie, ale chciałbym z nich wykorzystać więcej potencjału.

Pytanie jakie wejścia ma mieć ten dac. Wymieniasz że dac do filmów gier, muzyka potem , a wybierasz dacki z możliwością odczytu plików bardzo wysokiej rozdzielczości, masz takowe ?
Koniecznie musi mieć optyczne, w ten sposób będzie podłączona konsola ps4 lub tv. Muzyka będzie szła po usb z laptopa lub po optyku z tv/konsola + dlna. Także najważniejsze żeby było optyczne. Wysokiej rozdzielczości plików nie mam. Zwykłe mp3 320kb/s i flaki w 44 kHz.

Czyli spróbuje przesłuchać NAD C316 BEE, onkyo 9050, marantz 6005, denon pma 720. Jak mi się spodoba ten onkyo albo marantz to daca bym miał z głowy, jak denon albo NAD, to potem zastanowiłbym się nad DACiem.

Witam, ja poleciłbym do MA Bronze 2 Nad 326BEE (jeżeli ma być nowy) albo używanego C350. Odnośnie dac, miałem SMSL Sanskrit, SMSL Sanskrit Pro i SMSL M6 - najlepiej grał SMSL Sanskrit Pro. Miałem też Denona PMA 710 , NAD-a C350, (320BEE i 356 BEE te mam obecnie ). Oczywiście 356 gra najlepiej, ale i stary 350 jest bardzo fajnie grającym wzmacniaczem i do niego mógłby być i SMSL Sanskrit SK6 podłączony. Jeżeli wybrałbyś jednak Denona to poszedł bym już jednak w SMSL Sanskrit Pro (zrównoważy granie skrajami pasma tego wzmacniacza i dopełni średnicę - bardzo lubię dac-i na przetwornikach AK 4490 lub AK 4495).

Koniecznie musi mieć optyczne, w ten sposób będzie podłączona konsola ps4 lub tv. Muzyka będzie szła po usb z laptopa lub po optyku z tv/konsola + dlna. Także najważniejsze żeby było optyczne. Wysokiej rozdzielczości plików nie mam. Zwykłe mp3 320kb/s i flaki w 44 kHz

Jaki więc jest sens odzielnego daca za 1200zł nie bardzo rozumiem. Może się okazać że nie wykorzystasz potencjału sporo tańszych DACów, czy nawet montowanych seryjnie w niektórych wzmacniaczach.

Jako były posiadacz kolumn MA odradzam łączenie ich z Marantzem i Denonem.

Co innego Onkyo. Wg mnie znacznie lepsze połączenie.

Uwielbiam takie pełne wypowiedzi.

Szkoda, że zero uzasadnienia i dość dziwna sytuacja, bo wychodzi na to, że Denon i Marantz gra tak samo( wow), bo nie gra dobrze ( tzn.Tobie). Zakładasz też, że autor ma podobny gust. Pytanie też , czy miałeś faktycznie model bronze ?

Dodatkowo okazuje się, że nieco analitycznie, bez werwy grające Onkyo ( zakładam że masz na myśli tanie Onkyo) da kopa tym też nieco analitycznym i twardo grającym kolumnom.

Słuchałem bronze 2 z dwoma modelami Onkyo i ewidentnie kulawy był bas także jego wyższy zakres, był płaski i słabo wypełniony, kartonowy. Zdaje sobie sprawę, że ktoś może lubić dźwięk z Onkyo i ten pasuje do kolumn lepiej wypełnionych w basie, ale tanie Onkyo nie przebije Marantza pm 6005 w kwestii głębi, szerokości sceny, muzykalności. Czy też Denona 720, Nad 326 w kwestii, dynamiki w dole pasma i plastycznej średnicy .

Ja niczego oczywiście nie przekreślam, Niech autor na spokojnie z tymi kolumnami posłucha Nad 326, 356, Denona 720, Marantza 6005, Onkyo 9050, lub ampli Onkyo 8150, czy nawet Yamaha as501 i wybierze sam co dla niego najlepsze.

Uwielbiam takie pełne wypowiedzi.

Szkoda, że zero uzasadnienia i dość dziwna sytuacja, bo wychodzi na to, że Denon i Marantz gra tak samo

Nie twierdzę, że Denon i Marantz grają tak samo.

W moim przypadku (MA RX6) z Marantzem grały dźwiękiem nie do przyjęcia. Z Denonem (PMA-1500) było znacznie lepiej ale też daleko do ideału.

Kolumny sprzedałem człowiekowi, który używał Onkyo. U niego zagrały naprawdę dobrze.

Poza tym nie znam grania MA Bronze. Za to facet, który sprzedaje na codzień Marantza i Denona sam przyznał, że łączenie MA z Marantzem i Denonem to słaby pomysł.

Generalnie bardzo lubię i Marantza i Denona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.