Skocz do zawartości
IGNORED

monitory do salonu 28m2

snopek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Zastanawiam się nad wymiana monitorów, szukam czegoś co pasowało by do reszty zestawu. Obecnie wygląda on następująco:

- NAD C356bee

- Pioneer N30

- ipad (muzyka ze spotify głównie)

- monitory BX2

Zestaw gra w salonie z aneksem - około 28m2. Ze względów estetycznych to musza być monitory raczej podobnej wielkości co BX2 (tak, jestem żonaty). Niestety z ustawieniem nie poszaleje,kolumny na standach, raczej blisko ściany (max 40 cm), jedna kolumna w rogu pomieszczenia (30cmx40cm). Budżet do 2,5 tyś. zł. Rozważam raczej używane kolumny. Z akustyka pomieszczenia tez niestety wiele nie zrobię.

Nie mogę powiedzieć, że teraz nie jestem zadowolony z brzmienia - daje rade ale nawet przy moim małym budżecie pewnie można lepiej.

Rozważałem MA RX2 ale ciężko trafić ostatnio na coś używanego. Zawsze też marzyłem o Xavianie - pytanie czy najtańsza Primissima zmieni coś na +.

Jeśli ktoś miał by ochotę pomóc i podzielić się doświadczeniami to będę wdzięczny. Mała podpowiedz czego posłuchać, na co zwrócić uwagę przy doborze skrzynek będzie cenna.

aaa muzycznie to raczej spokojne granie, trochę elektroniki, popu... Adele, Selah Sue, Depeche mode itp

z góry dziękuje i pozdrawiam

Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/127886-monitory-do-salonu-28m2/

Dzień dobry.

Xavian to dobra droga, ale na pewno z Twoim salonem nie poradzą sobie Primissim'y. Mamy poekspozycyjne XN 125 Junior ekolodzy bianco (http://q21.pl/xavian-xn-125-junior-bianco-dostawa-gratis.html), może to Cię zainteresuje. Zestaw ten bez problemu nagłośni Twój salon.

Z mojej strony natomiast gorąco namawiałbym na mocne i bardzo dobrze współpracujące z elektroniką Nad monitory Focal. Spójrz na model Focal Chorus 706 (http://q21.pl/focal-chorus-706.html), ewentualnie jesli mógłbyś zwiekszyć budżet, Aria 906 (http://q21.pl/focal-aria-906.html). Byłyby to moim zdaniem najlepsze opcje.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podstawowa sprawa, to barwa. Jeśli polubiłeś twarde membrany, to przeskok na Xaviana

bazującego na dobrych tekstylnych kopułkach czy np na te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

będzie "skokiem na główkę" do nieznanych wód; kto wie, czy nie za płytkich ;-(

Trzeba spróbować na SWOICH gratach monitorów z jedwabną kopułką i dopiero

wtedy decydować o jakichkolwiek ruchach z zakupami.

Osobiście jestem wrogiem twardych wysokotonowych, ale są różne gusta...

Szukał bym tej klasy kopułek, co w ww. głośnikach albo w X Juniorze polecanym przez Q21;

tyle, że on prawie dwa razy przekracza budżet ( cena za szt - ciekawe, czy by sprzedali jeden ? )

Ale to mój gust i moje potrzeby. Do tego metrażu też przydał by się woofer 18 czy 20 cm...

Poza tym jeszcze coś - jak gra "dobrze", to trzeba określić - co ma być "lepiej"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam mam sam Nad-a 356 i słucham z KEF-ami, mam obecnie KEF R300, rewelacja i LS50 też super ale czasami basu brakuje. Ostatnio kupiłem używane XQ20 i są rewelacyjne od 2 -tygodni ich słucham i na prawdę fajne kolumny i mają super zaletę, basreflex z przodu, więc można je bliżej ściany postawić, ale dźwięk już inny w porównaniu do LS50 i R300. Jakbyś był z okolic to zapraszam, mam też Monitor Audio RX1 do porównania jak grają, a w razie przypadku poproszę kolegę, żeby pożyczył na odsłuch do porównania BX2, a jeszcze w kinie mam i Tannoy Revolution DC4T możemy porównać. Żona mnie już z domu chce wygonić razem z kolumnami. Ale jak puszczam muzykę to sama słucha i wtedy na chwilę odpuszcza. Naprawdę warto posłuchać, żeby zobaczyć co jak gra, każdy ma swoje preferencje.

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Xavian XN125 wyglądają bajecznie, muszę poświecić trochę czasu pojeździć i posłuchać.

Focal Aria 906 tez warte rozważenia.

Na pewno postaram się przed podjęciem decyzji przetestować w warunkach domowych kilku modeli.

Do NADa monitory Definitive jak znalazł. Z membraną pasywną, można dosuwać do ściany, lubią dużo mocy, grają równo, więc C356 sprawdzi się super

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-55-kolumny-stereo-surround-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.