Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia w odbiorze Trójki i Jedynki

dindzi

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam w Olsztynku, radio odbieram z Olsztyńskiego Pieczewa. W niedzielę od 15.00 zauważyłem, że dźwięk się „rwie” na programie Trzecim i Pierwszym Polskiego Radia. Przy czym było to rwanie podobne do przerywania w Skype - były momenty nagłego spadku jakości i pojawienie się echa. Zaczynam wręcz podejrzewać, że sygnał z Warszawy do Olsztyna jest przesyłany na zasadzie podobnej do VoIP. Jeśli tak faktycznie jest, to kolejne pytanie – czy dźwięk poddawany jest jakiejś kompresji? W „Jedynce” słychać czasem charakterystyczne chlipanie. Czy ktoś z forumowiczów jest w temacie i mógłby wyjaśnić co jest, kurna mać, grane? Audycja z Radia Olsztyn była bez najmniejszych zakłóceń, dlatego myślę że to coś na linii Warszawa - Olsztyn. Tuner mam sto procent sprawny, antena też.

Jechałem dzisiaj samochodem na Opolszczyźnie i było podobnie-rwało transmisję Trójki, akarat "leciała" Siesta i było irytujące, więc coś jest na rzeczy.

Gdynia, radiostacja Chwaszczyno. Potwierdzam - około 15.00 - 16.00 były dziwne zakłócenia w odbiorze Trójki. Słuchałem Siesty Kydryńskiego i co chwila sygnał zanikał, gasł, przerywał. Szczególnie to było słyszalne około 15.15-15.20.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przypominam, że dosył Polskiego Radia do nadajników jest satelitarny. Wystarczy burza lub gęste chmury i się rwie. Przed 1995 rokiem dosył był po kablach telefonicznych i takich niespodzianek nie było.

Dziękuję za odpowiedź. A czy sygnał Polskiego Radia dosyłany satelitarnie do nadajników jest jakoś stratnie kompresowany? Bo słychać było takie przydźwięki i dudnienie....

A czy sygnał Polskiego Radia dosyłany satelitarnie do nadajników jest jakoś stratnie kompresowany?

MP2 192 kbps

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Czy te dane są pewne?

Jak sprawdzam plik z "pendraka" zgrany z tunera satelitarnego (Trójka) to takie parametry mi pokazuje.

Jeśli tak, to lepszej jakości stacji można słuchać w internecie.

Np. Trójkę w sieci masz WMA 102 kbps. Czy to jest lepiej? Może.

Z innymi stacjami to różnie bywa w tym internecie :) .

Owszem, trójka z oferty platformy cyfrowej jest w MP2 192kbps, też kiedyś nagrywałem i sprawdzałem, ale może transmisja między Warszawą a nadajnikami w kraju idzie jakąś inną drogą? Gdy porównuję dźwięk z tunera FM z tym z NC+ to wychodzi na korzyść FM. Niedzielne koncerty w Trójce brzmią bardzo dobrze (na moje lamerskie ucho).

dzisiaj kuj-pom jedynka nadal z problemami. u mnie objawialo sie to takim suchym trzeszczeniem w tle. ciezko to okreslic, na pewno jednak nie byl to zwyczajny sygnal.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

ale może transmisja między Warszawą a nadajnikami w kraju idzie jakąś inną drogą?

Może tak, ale bardzo trudno znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat.

Na takich stronach jak te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy

Ukryta Zawartość

nie znalazłem żadnego info o innych drogach dosyłu, chociaż przyznaję się bez bicia, że specjalnie nie byłem dociekliwy ;) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z artykułu, który znalazłem w internecie wynika, że Trójka jest dosyłana do nadajników przez satelitę Eutelsat 7B, strumień audio jest kodowany za pomocą AAC a jego bitrate to (o zgrozo) 128 kbps przy 48kHz. Transmisja realizowana jest w specjalnym standardzie, co uniemożliwia (a przynajmniej bardzo utrudnia) jej odbiór. Najwyższy bitrate ma Polskie Radio Dwójka, bo "aż" 192 kbps.

Dla zainteresowanych wklejam link do artykułu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za pomocą AAC a jego bitrate to (o zgrozo) 128 kbps przy 48kHz

Ale AAC 128 kbps to nie jest tak źle. Oczywiście, że zawsze mogłoby być lepiej, ale AAC to dosyć skuteczny i dobry kodek, szczególnie właśnie przy niskich bitrate.

Jestem tylko ciekaw czy dosył satelitarny dostępny dla wszystkich z Hot Birda powstaje z tego już raz skompresowanego sygnału czy jest oddzielnie przygotowywany do "wysyłki" z oryginału?

Dindzi, dzięki za te informacje. :)

sądzę że to bzdury, idzie po swiatlowodzie, stąd ta wysoka jakość w nadajnikach, nie wiem jaki bitrate ale czasem wolę słuchać trójki niż cd, teraz na lato jest więcej programów muzycznych :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.