Skocz do zawartości
IGNORED

kabel zasilający w cenie 500-600 pln czy wartko kupić do wzmacniacza

dfx5

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w doborze kabla zasilającego do wzmacniacza Hegel H300.

Jak to możliwe, że kabel zasilający ma znaczenie, skoro w sieci domowej jest zwykły kabel?

Najważniejsze pytanie to czy warto kupować kabel w cenie 500-600 pln, który znacząco poprawi aspekty dźwiękowe?

Jakie kale polecacie?

Wypozycz i sprawdz

Jedni slysza drudzy nie (wg forumowej ankiety slyszy ok 1/3)

Moj neel byl slyszalny z heglem i potwierdzil to nawet kolega ktory drwil z grajacych sieciowek

Dzień dobry.

Proponuję po prostu wypożyczenie kabla, przetestowanie we własnym systemie i samodzielną ocenę, czy kabel taki wnosi coś do brzmienia.

Nie ukrywam, że przy klasie wzmacniacza Hegel H300 przydałoby się spróbować trochę droższe kable, chociaż na początek zawsze pewne doświadczenia możesz zdobyć, słuchając chociażby Gigawatt LC-MK3 (http://q21.pl/gigawatt-lc-1-mk3.html), czy nowej polskiej manufaktury Solid Core Audio Power No.6 (http://q21.pl/solid-core-audio-power-no-6.html).

Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czy zmienić z fabrycznego, oczywiście tak.

kup sobie kabel supry lorad na metr do tego wtyczki, taki komplet kosztuje ok 100 zł. - jeżeli uważasz, że cena jest podejrzanie niska i na pewno efekt nie będzie lepszy od ładnie zapakowanego kabelka o audiofilskiej nazwie to - NIE KUPUJ !!!.

Jeżeli nie masz do siebie zaufania oddaj materiały elektrykowi.

od dłuższego czasu samemu, z nielicznymi wyjątkami wykonuję kable. Do tego chyba trzeba dojrzeć ;)

Tak zrób, wypożycz. A jeszcze lepiej znajdź w dobrej cenie używany. Ja mam dwa bardzo dobre Enerry. Polecam spróbować. Jeśli Ci nie podpasuje, odsprzedasz bez straty. A doświadczenie zostanie. Co do tej polecanej Supry, to żadna rewelacja. Jak chcesz, to mogę Ci podesłać mój DIY na próbę (dużo lepszy od Supry). Pokryjesz tylko koszty wysyłki.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Gość numik

(Konto usunięte)

gdybyś znalazł Vincent High-End Power Cable wypożycz, był w tych cenach, Artechem się zainteresuj, Furutech ma też fajny kabel w tej cenie. Różnice są. Raz - idzie jakby lepszy, czystszy prąd. Dwa - w jakimś sensie chyba to co siedzi w kablu ma wpływ na dźwięk podobnie jak w IC i głośnikowym. Nie pytaj mnie jak to działa. DZIAŁA

Ja troche z innej strony napisze. Testowalem kiedys kable sieciowe w cenie do ok 1500pln za metr. Tak jak interkonnekty i glosnikowe slysze, tak sieciowki nie umialem rozroznic. Mozliwe, ze to byla wina uwczesnego systemu, ale wrocilem do kabla fabrycznego po tym doswiadczeniu. Co przez ten wpis chce powiedziec to, ze najlepiej wypozycz kilka kabli I potestuj, bo mozesz wydac pieniadze i nic nie poprawic.

Wieza STEREO Technics :)

Gość numik

(Konto usunięte)

chyba zależy od sprzętu. na wzmakach przejrzystych słychać znaczne różnice, klasyka to Baltlab Epoca 2. Wydaje mi się, że na Heglu też jest spora szansa, także wypożycz 2-3 i słuchaj

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Najważniejsze pytanie to czy warto kupować kabel w cenie 500-600 pln, który znacząco poprawi aspekty dźwiękowe?

Ludzie kupują do znacznie tańszych zestawów różne kable i przewody które w relacji do ceny ich zestawu są nawet droższe niż te 500zł do wysokiej ceny Hegela H300. Oczywiście jeśli tylko słyszą różnicę na plus. Bo wydawanie kasy tylko by podniecać się audiofilską marką jest dla mnie śmieszne.

Więc na pytanie czy warto wydać 500zł by coś poprawić w drogim systemie to odpowiedź raczej nasuwa się sama, lub samemu musisz ocenić.

jeśli reszta toru jest klasy wzmacniacza - to warto rozpatrywać sieciówkę do 5 tys

tania może być niesłyszalna

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Za tanio. Nie można tak tanio...

Ładuj całą kasę w kable. Już nic więcej nie zmieniaj. Tylko przewody. Im droższe... tym droższe...

Z firmowych nic ciekawego w tej cenie nie kupisz.

Zrób sobie na bazie Yarbo 8000pw lub Neotecha nep-3002 mk3+wtyki za 15-20usd.

Moim zdaniem różnica jest wyraźna.

gdybyś znalazł Vincent High-End Power Cable wypożycz, był w tych cenach, Artechem się zainteresuj

Miałem tego Vincenta i kilka Artechów a do nich aktywny SR za 6000zł

Został Wireworld Stratus .

WW mam bdb i rozsądnie wycenione sieciówki

Musisz spróbować sam. Nie wiem czy to kwesta instalacji elektrycznej czy spasowania elektrycznego samego sprzętu audio .

Np u mnie sieciówki są słyszalne i markowe kable dają trochę lepszy efekt niz zwykłe chińczyki.

Zawiozłem mój wzmacniacz i kable zasilające do kolegi i u niego na pierwszym miejscu postawiłbym na zwykły kabel.

Tak że trzeba samemu sprawdzić .

w jakimś sensie chyba to co siedzi w kablu ma wpływ na dźwięk podobnie jak w IC i głośnikowym. Nie pytaj mnie jak to działa. DZIAŁA

Ja mam pewną teorię na wyjaśnienie tego zjawiska.

W środku kabla siedzą takie małe audiofilskie krasnoludki, które nieustannie popychają elektrony aż te przyspieszą do prędkości większej od prędkości światła - czyli prąd w audiofilskim kablu, a w zasadzie elektrony - nie są objęte powszechną teorią względności Einstein'a.

To taki wyjątek w całym obserwowalnym przez człowieka wszechświecie.

Dzięki temu bas jest szybki i punktowy.

Sam rozumiesz.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość numik

(Konto usunięte)

Miałem tego Vincenta i kilka Artechów a do nich aktywny SR za 6000zł

Został Wireworld Stratus .

WW mam bdb i rozsądnie wycenione sieciówki

Wireworldy też ok, ja kupiłem Vincenta jeszcze za czasów Baltlaba, tam był najlepszy

Ja mam pewną teorię na wyjaśnienie tego zjawiska.

W środku kabla siedzą takie małe audiofilskie krasnoludki, które nieustannie popychają elektrony aż te przyspieszą do prędkości większej od prędkości światła - czyli prąd w audiofilskim kablu, a w zasadzie elektrony - nie są objęte powszechną teorią względności Einstein'a.

To taki wyjątek w całym obserwowalnym przez człowieka wszechświecie.

Dzięki temu bas jest szybki i punktowy.

Sam rozumiesz.

coś w tym stylu :), wystarczy mieć Baltlaba, co kabel to inne granie i to zauważalnie :)

coś w tym stylu :), wystarczy mieć Baltlaba, co kabel to inne granie i to zauważalnie :)

Spox :D

Nie zapomnij zmienić uzwojenie w transformatorze na jakiś audiofilski drut, bo to może być słaby element Twojego systemu.

Chociaż w zasadzie nie jest to konieczne, bo przecież transformator sieciowy to taka separacja galwaniczna, która odcina elektrycznie Twój magiczny audiofilski kabel od elektroniki sprzętu.

No ale umówmy się, w technice audio działa magia i zjawiska paranormalne słychać w audiofilskim domu bardzo wyraźnie :)

Nie zapomnij zmienić uzwojenie w transformatorze na jakiś audiofilski drut, bo to może być słaby element Twojego systemu.

Chociaż w zasadzie nie jest to konieczne, bo przecież transformator sieciowy to taka separacja galwaniczna, która odcina elektrycznie Twój magiczny audiofilski kabel od elektroniki sprzętu.

No ale umówmy się, w technice audio działa magia i zjawiska paranormalne słychać w audiofilskim domu bardzo wyraźnie :)

..dowcip ci się kolego wyostrzył!....zapewne go pocierałeś na osełce..

PS..jak popatrzysz na tytuł wątku to zrozumiesz,że twoje zdanie ani fotki,które oglądasz w sieci-nikogo nie interesują.

PS..jak popatrzysz na tytuł wątku to zrozumiesz,że twoje zdanie ani fotki,które oglądasz w sieci-nikogo nie interesują.

ok!

Ale popisać sobie mogę na tym forum mam nadzieję?

Czy muszę dostać pozwolenie audiofilskiego zakonu iluminatów?

Gość numik

(Konto usunięte)

żart masz, niewiele wnosisz, wiele jeszcze nie słyszałeś jak widzę - łącząc zmysły dwa w poście jednym, a co tam, czuję to nawet :)

No i widzisz szanowny autorze wątku, ile osób, tyle opinii. Postaw własne doświadczenie ponad doświadczenie innych. I tym się kieruj. A najlepszym doradcą niech będą Twoje własne uszy.

A najlepszym doradcą niech będą Twoje własne uszy

Uszy i cały zmysł słuchu to akurat najsłabsze ogniwo każdego systemu audio, a tym bardziej mega ułomne narzędzie pomiarowe :)

Jak wolisz pomiary, to Twoja sprawa. Ja wolę muzyki posłuchać. A do tego słuch jest niezbędny.

Uszy i cały zmysł słuchu to akurat najsłabsze ogniwo każdego systemu audio, a tym bardziej mega ułomne narzędzie pomiarowe :)

to po co słuchasz?

Wystarczy pooglądać pomiary,wykresy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.