Skocz do zawartości
IGNORED

Który tuner ? Jest sens zawracać sobie głowę ?

lukiii7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o poradę który tuner fm/DAb wybrać ,myślałem nad CA 640T lub Denon TU-1800DAB .Teraz radia słucham z odtwarzacza sieciowego Denon dnp-730 i wszystko okej ,gdyby nie to że jakość polskiego radia przez neta to tragedia ,no i czasem potrafi nieźle zmulić ,a nawet zawiesić się na amen.Chciał bym żeby tuner oprócz poprawnego funkcjonowania jakoś się prezentował ,denek pasował by do sieciówki ,ale w CA jest DAC Wolfsona.A może macie jakieś inne propozycje w podobnych cenach ? Reszta sprzętu to Marantz pm7004,Dali zensor 3 ,sub Jamo i trochę miedzi między tymi elementami ;) Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi !

Zapomniałem dopisać że nie mam absolutnie żadnych doświadczeń jeśli chodzi o tunery,czym się kierować przy wyborze ? Jest czym się przejmować ?? Może wybrać ten ,który ładniejszy ?? :)

Witam.

Mam możliwość słuchania tych samych stacji radiowych zarówno przez Tuner FM jak i przez internet ( Cambridge Audio Stream Magic 6 oraz Tuner 650T). NIESTETY jakość nadawania przez FM jest porównywalna do transmisji sieciowych. (poza nielicznymi wyjątkami). Chyba lokalne nadajniki korzystają z tego samego sygnału sieciowego o niskiej przepustowości danych. Jakość np PR 1,2,3,4 jest praktycznie taka sama. Dobra jest jakość z FM stacji RMF Classic ( dużo muzyki filmowej)

W wymienionym tunerze CA 640t przetworniki będą zupełnie bezużyteczne - służą one do DAB. W Polsce jest standard DAB+ a ten 640T ma "zwykły" DAB a więc nie będzie odbierać. Nie wiem jak jest DAB w Denonie 1800 ale chyba jest podobnie.

Proponuję poszukać Tunera Denon tu-1500 (bez DAB) lub CA 650t lub 651T które mają DAB+. Jest te Yamaha T-D500 z DAB+ na rynku.

Witam. Zgadzam się z tym, co napisał maciejwb. Jeśli jesteś zainteresowany cyfrowym radiem szukaj tunera z DAB+.

Jakość cyfrowego radia nadawana na terenie PL nie jest najlepsza. Moim zdaniem, w Twoim przypadku poszukaj sobie (pod swój sprzęt) zwykłego tunera analogowego. Pozdrawiam.

Kurcze,moja wizja posypała się całkowicie :D Wyszły braki w temacie . Dziękuję wam koledzy za odpowiedzi.Teraz pojawił się kolejny dylemat ,czy warto dopłacać do DAB+ ? Czy różnica w jakości jest tego warta ? Ze znalezieniem CA 650t lub 651t może być problem,za to Denona tu-1500 można złapać za sensowną kwotę....Wspomniana Yamaszka trochę droga ..jak na tuner ;)

pojawił się kolejny dylemat ,czy warto dopłacać do DAB+ ?

Jak mieszkasz w Polsce dab plus to nie dylemat, tylko standard, konieczność.

Mogłeś wybrać model dnp 720 z radiem fm.

Co do tunera fm. Sporo zależy od siły sygnału i anteny sam model tu1500 nie zagra sporo lepiej niż tu serii 400,200.

Jak mieszkasz w Polsce dab plus to nie dylemat, tylko standard, konieczność.

Mogłeś wybrać model dnp 720 z radiem fm.

Co do tunera fm. Sporo zależy od siły sygnału i anteny sam model tu1500 nie zagra sporo lepiej niż tu serii 400,200.

O wyborze 730 zadecydowało wifi na pokładzie ,o ile pamiętam 720 go nie ma ,poza tym nie pomyślałem że polskie radio przez neta zagra tak słabo.

Co do siły sygnału to z tym problemu nie ma ,mieszkam w dużym mieście.

Witam

Słucham radia z tunera Rotel RT-11, posiada DAB+.

U mnie 30 km od stacji nadawczej odbiór PR jest lepszy z DAB+ od FM,

brak szumów, nic nie zanika, jakość porównywalna z FM.

Wg mnie dozbierać i kupić porządny nowoczesny tuner z DAB+.

Dobrym wyborem jest proponowany wyżej tuner Yamaha T-D500.

FM powoli zniknie.

Kolego ,myślisz że gdyby to było takie proste jak wciśnięcie kabla w gniazdo to brał bym wyższy model? Ciągnięcie kabla przez pół mieszkania to zbyt gruba operacja.

Chyba poczekam trochę i dołożę do Yamahy.

Dziękuję Panowie za uświadomienie mnie ! :D

A co Panowie powiecie o OnkyoT-4030 ?

Generalnie wybór jest mały. Większość firm przestała już w ogóle produkować Tunery. Denon też już nie robi Tunerów a nawet pożałował i i wprowadzając DNP730 zamiast 720 usunął z niego Tuner FM i mniej więcej w tym samym czasie wycofał z oferty ostatni model Tunera ( tu-1500). Bardzo mnie to zniechęciło do firmy Denon.

Nie znam ani Yamahy ani Onkyo ale tak na oko to do Denona bardziej pasuje czarna Yamaha z niebieskim wyświetlaczem niż Onkyo z zielonym.

Jest jeszcze inne rozwiązanie. Sprzedać Denon DNP 730 i kupić coś co miało by w jednej obudowie Tuner FM/DAB+/RAdio Internetowe i Streamer. Np Mitchell&Johnson WLD+211T. Cena za tyle w jednym jest akceptowalna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zgadzam się co do estetyki ,podświetlenie onkyo to trochę szmira.M&J to ciekawa propozycja ale przez jakiś czas budżet raczej nie będzie pozwalał na taki wydatek.Mimo to dziękuję Maciejwb za podpowiedź.Dam chyba szanse Yamaszce ,w jednym ze sklepów można wziąć na raty 0% ,to by mi chyba najbardziej pasowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.