Skocz do zawartości
IGNORED

wybor pierwszego wzmacniacza

Marcin_63264

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje waszej pomocy co do wyboru pierwszego wzmacniacza.

Posiadam kolumny Tonsil Zeus, kupiłem je w okazyjnej cenie.

Teraz potrzebuje wzmacniacza które je napędzi do max 700zl

Na razie mam takie na oku:

-Onkyo Integra A-8670

-Denon PMA 1060

-Pioneer A-676

-Pioneer A-656 MK2

-Sony TA-F500ES

-Sony TA-F550ES

-Kenwood KA-7010

-Kenwood KA-7020

-Philips FA960

-Yamaha AX-700

-Yamaha AX-890

Powiem tylko ze słucham muzyki elektronicznej, trance, a pokój ma powierzchnie 25m2.

Z gory dziękuje za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/128064-wybor-pierwszego-wzmacniacza/

Zeusy to nie jakość, tylko ilość, więc nie baw się w niuanse, tylko szukaj wzmacniacza mocnego, niegrzebanego, w dobrym stanie.

Te kolumny i tak narzucą własny sposób prezentacji i w tej dziedzinie wzmacniacz nie będzie miał za dużo do gadania.

Tak jeszcze coś podrzucę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny mają co prawda 94db ale czemu by nie wykorzystać ich potencjału..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musica curat cor meum et animam meam delenit

A ja bym się zainteresował tym philipsem.

Cena pewnie będzie niewysoka bo sprzęt mało popularny a to konstrukcje mocno spokrewnione z ówczesnymi Marantzami i Grundigami. Wiele osób twierdzi, że to bardzo zbliżone granie do serii PM (np. 84).

Powinno być spokojniej na górze co utemperuje trochę te krzykliwe kolumny a jednocześnie z dobrze kontrolowanym i zróżnicowanym basem, co też zeusom nie zaszkodzi.

Do takiej muzyki, rewelacyjny bedzie reloop ha-210b (koda kd-300). Posiadalem dwa takie egzemplarze i przyznam szczerze ze zaluje iz sprzedalem. Nie wiem jak graja Twoje tonsile ani jaki dzwiek lubisz (to chyba ma tu kluczowe znaczenie) ale powyzszy wzmacniacz gra lepiej niz dobrze.niski szybki bas, dobra srednica i lekko ostra gora.zero zmulenia, czyste i mocne tranzystorowe brzmienie.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Ja bym nie polecał wzmacniaczy domowych,gdyż Tonsil ZEUS to są kolumny o brzmieniu typowo dyskotekowym,bardzo efektywne i niestety 4 omowe.Poszukaj wzmacniacza na tranzystorach,bo STK(choć zapewnia dużą moc),może "dupnąć" i puścić DC na kolumny,zwłaszcza jak nie będzie to oryginał Sanyo tylko chiński szajs,jakiego pełno(wszędzie,nie tylko na allegro).

Yamahy są 6-omowe(te lepsze są 4-omowe) i do tego ich konstrukcja mocno "wyżyłowana" i też mogą paść przy takiej muzyce,jak Trance.

Z używanych wzmacniaczy to są stare Duale(nie znam modelu),które bez problemu oddadzą 100-120W na 4-om.Inne Vintage(byle nie na STK) z dużym trafem "pociągną" te kolumny.

Ja mam ONKYO TX-7920(amplituner) i nie było sytuacji,by nie dał rady i ONKYO typowo ma 4-om.

A w ogóle na co Ci tyle mocy w 25m2?Przecież to będzie jazgot,nie muzyka.

Ja dzisiaj wygrzebałem ze strychu stary 49-letni amplituner Elac 3100T(jeszcze na germanowych tranzystorach) o mocy 22W na kanał,podłączyłem estradową paczkę 200W i nie miał on żadnego problemu z nią.Bas precyzyjny,szybki(nie"pukanie" jak w nowych badziewiach za 700zł),wysokie tony też słyszalne.

A jak koniecznie chcesz mocy,to poszukaj sobie przedwzmacniacza i estradowej końcówki mocy(ale nie szajsu z Allegro za 200zł).Poszukaj Elmuz,Gran,BOX-w ogóle pełno tego(byle nie rozpaprane).Ma to zabezpieczenia,porządne chłodzenie i zasilanie.

A nowe wzmacniacze typu Denon czy Yamaha w "budżetowej" klasie,to są naprawdę śmieci(widziałem to w środku i jest to kpina-trafo jak w Amatorze i radiatory z blaszki,do tego byle jakie wykonanie całości).

P.S.

Zeusy to kolumny do lokali tanecznych,nie do domu i kupowanie wzmacniacza "domowego" to głupota.Lepsza typowa estradówka(nie chińska tylko markowa)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.