Skocz do zawartości
IGNORED

Przywitać się chciałem oraz pochwalić i poradzić :)

thePalec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na wstępie chciałem się przedstawić.

Na imię mi Grzegorz, mieszkam na górnym śląsku u zbiegu autostrad A1 i A4.

W tym roku zakupiłem wzmacniacz Sony TA-F555ES MKII, CD Sony X222ES, DVD-SACD Sony NS700V, tuner Yamaha TX-900 oraz kolumny Eltax Mission M33.

Pokój 4x4 = 16m2 raczej dobrze wytłumiony (czytaj z lekka zagracony :)

Zakupy robiłem między innymi po przestudiowaniu forum (no może poza DVD-SACD które wpadło przypadkiem) i wydawało mi się że dźwięk będzie och!ach!

Niestety sprzęt gra tak sobie. Wydaje mi się że jest mało basów i wysokich tonów lub zbyt wyeksponowany jest np. wokal.

Niektóre płytki CD grają lepiej inne mniej spektakularnie. Jestem jeszcze zielony i nieobyty, nie wiem co to znaczy czy coś gra jasno czy ciemno.

Wg mnie moja konfiguracja gra mało soczyście z CD, z tunera to już w ogóle dźwięk jest przytłumiony i chciałbym coś poprawić.

Nie wiem czy oddać CD do tuningu czy też kombinować ze zmianą np. kolumn.

Jeżeli poradzicie tuningować CD to u kogo? Jeżeli kolumny to raczej ukierunkowywał bym się na trochę mniejsze - podstawkowe.

Przy okazji oddał bym do przeglądu wzmacniacz gdyż pokrętło basu lekko trzeszczy.

Polecicie jakieś optymalne rozwiązania?

A daleko masz ten dom od tych autostrad?

Może tu jest problem że nic nie słychać oprócz ziuuuuuuuuuuuuuu.

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Problemem nie jest to, że wzmacniacz , czy kolumny są złe, bardziej to że grają podobnie, dość równo, nie eksponując jakiegoś pasma, czy bardziej ich skrajów.

Modyfikacja cd na 99 procent niczego co ty oczekujesz nie wniesie, podobnie jak zmiana na inny( no może minimalnie)

Zdecydowanie większą zmianę niż grzebanie w cd, robi popracowanie nad akustyką pokoju, gdzie to gra w tej chwili?

Napisałeś kolumny eltax mission m33, to jakie ? M33 w niedużym pokoju pografią przyłożyć dołem( jak na swą wielkość) są ciężkie, góra jest raczej delikatna.

Stawiałbym na wymianę wzmacniacza na bardziej konturowy, lub z lepszą górą, lub wymianę kolumn o bodobnych walorach.

Witaj,

No wlasnie Mission czy Eltax? Albo to jakieś samoróbki?

Mission gra mocno basowo jednak spokojnie. Moim zdaniem brakuje Ci jasnego wzmacniacza.

Lub wzmacniacz do zostawienia a kolumny do wymiany.

Pozdrawiam

Oh Oh, koledzy. Autorowi brakuje powera w brzmieniu.

Zmodyfikuj CD, każ wstawić opampy BB np. OPA2111KP, a wzmacniacz wymień na NAD-a lub jak lubisz jaśniej to Yamaha.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Zmodyfikuj CD, każ wstawić opampy BB np. OPA2111KP, a wzmacniacz wymień na NAD-a lub jak lubisz jaśniej to Yamaha.

Wujek dobra rada :)

Jeszcze kabelki poleć do kompletu.

Kabel zasilający najlepiej (z audiofilskim bezpiecznikiem) :D

Kolega arekm dobrze pisze, że problemem jest akustyka (jak już)

Ale ja raczej bym obstawiał na to, że sam charakter kolumn jest po prostu stonowany, liniowy - może się wydawać "suchy" w odbiorze.

Jak już chcesz drastycznej zmiany/poprawy to zacznij od kolumn i akustyki.

Na wymiany sprzętu szkoda czasu i prądu.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

heh i ponad 3 tys. postów nabitych

Wujkiem to ja dla Ciebie będę jak przyjedziesz i minimum litra opędzlujemy.

Jeżeli kolumny są zbyt stonowane to trzeba gdzie indziej uderzyć kolego BeatX.

Jak kolumny są stonowane, to trzeba je wymienić na jakieś inne.

Najlepiej pojechać do salonu i odsłuchać.

Na 99,9% to rozwiąże kwestię, w przeciwieństwie do cudowania z wzmacniaczami i odtwarzaczami CD ;]

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ile odpowiedzi tyle rozwiązań :0

Nie wiem skąd mi się wzięło Eltax :) przyjrzałem się kolumnom i jest opis Mission M33.

Generalnie jak słucham cicho to dźwięk jest beznamiętny. Jak podkręcę na 9 - 10 h jest lepiej pojawia się trochę wigoru ale za głośno dla mojej rodzinki.

Na 12 jest już bardzo głośno i do tylu na kilka sekund udało mi się dotrzeć. Kolumny stoją ok 1m od ścian tylnej i bocznych.

Wcześniej stały 1m od ściany tylnej, zaraz przy bocznych czyli w maksymalnie oddalone od siebie ale wtedy nie było słychać stereo, każda kolumna jakby grała osobno.

Najprościej było by aby ktoś z okolicy podjechał i rzucił fachowym uchem lub gdyby była możliwość wypożyczenia kolumn lub innego sprzętu do porównania od zacnej osoby w promieniu 100-150km bo szczerze mówiąc wymiana na ślepo podzespołów przypomina mi naprawę auta bez diagnozy metodą: musi pan wymienić filtry, świece, kable, rozdzielacz i przepływkę i auto powinno jeździć ale dalej jest nie jeździ bo winna jakaś mało znacząca popierdółka. Ja jak pisałem wcześniej żadnym fachowcem nie jestem, dopiero zaczynam więc takie porady jak zmień opampy, kup jasny wzmacniacz czy inne czary niewiele mi mówią. Nie wiem komu mogę zlecić wymianę opampów bo nikogo nie znam. Nie wiem co to jest jasny wzmacniacz czy kolumny bo jeszcze tego nie doświadczyłem, co to jest jasny czy ciemny dźwięk. Gdzieś na forum znalazłem opis przeróbki CD Sony X222ES i właściciel bardzo sobie chwalił przeróbkę. Wysłałem SMSa odnośnie tuningu CD do piotrek608 ale nie odpowiedział. Polecacie kogoś w mojej okolicy abym mógł przeczyścić potencjometry we wzmacniaczu i porozmawiać jak z fachowcem?

Jak kolumny są stonowane, to trzeba je wymienić na jakieś inne.

Najlepiej pojechać do salonu i odsłuchać.

Na 99,9% to rozwiąże kwestię, w przeciwieństwie do cudowania z wzmacniaczami i odtwarzaczami CD ;]

No i tu się mylisz, bo odtwarzacz czy wzmacniacz są równie ważne co kolumny.

Wymiana op-amów to małe koszty w przeciwieństwie do zakupu kolumn.

The Palec, Jak nie chcesz grzebać w sprzęcie to podjedź do salonu i posłuchaj innych kolumn/ wzmacniaczy.

Wstaw zdjęcie lub plan pokoju w którym słuchasz muzyki.Wtedy zobaczymy czy akustycznie ok.Potestuj ustawienie kolumn tzn.pojeździj nimi po pokoju i znajdź optymalne ustawienie.Myślę że szerokość bazy stereo ok 2.2 m odległość od tylnej ściany 60-70 cm.Warzna jest symetria i to abyś siedział nie za daleko od kolumn.Max 2.5 m.Masz trudny pokuj bo kwadratowy a tu ciężko z akustyką.Fale się nakładają na siebie i wzbudzają(potęgują)bas albo wygaszają.Skoro masz niedosyt w całym paśmie to najpierw poszukaj optymalnego ustawienia.Jak dalej będzie średnio bądź efektów nie będzie postaraj sie o podmianę kolumn na inne może od znajomego.Mam nadzieję że kabelki dobrze podłączone?No o że są ofc a nie cca

Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że procentowe udziały w zmianie brzmienia dla najważniejszych elementów audio-układanki przedstawiają się następująco:

*kolumny 40-50%

*akustyka 25-45%

*wzmacniacz 15%

*żródła 8%

*całość okablowania 2%

Poszczególne udziały mogą się nieznacznie różnić.

>thePalec

Zapomnij o modyfikacji cd, nie tędy droga. Twój zestaw ma spory potencjał, jak przysiądziesz nad akustyką pokoju, masz dużą szansę uzyskać naturalny dźwięk.

Nie znaczt to wyłącznie bum-cyk, średnica jest co najmniej równie ważna. Nieraz było już mówione, że zdarza się, że z początku trudno to zaakceptować, gdy ktoś jest np przyzwyczajony do "uśmiechu dyskoteki".

kolumny odsunięte na metr w 16 metrowym pokoju? Słuchasz ich z półtora metra? Nie ma basu? Dosuń je do ściany ziooooooom :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Kolumny graja zbyt lagodnie, jesli kombinacje z akustyka niewiele wnosza to polecam powaznie pomyslec nad zmiana.

Masz bardzo dobry wzmacniacz i dosc sredni CD, wymiana opampow na "zywsze" moze sporo wniesc bardzo malym kosztem.

Wysłałem SMSa odnośnie tuningu CD do piotrek608 ale nie odpowiedział. Polecacie kogoś w mojej okolicy abym mógł przeczyścić potencjometry we wzmacniaczu i porozmawiać jak z fachowcem?

Jesli w gre wchodzi wysylka to zapraszam, specjalizuje sie w sprzecie audio Sony chociaz tak naprawde zajmuje sie kazda marka.

Jeśli chcesz wymieniać. Wzmacniacz idź w kierunku Yamahy. Jeśli możesz zmienić kolumny to więcej wniesiesz. Ale też będzie więcej zabawy z odsprzedaniem tych i szukaniem nowych.

Pozdrawiam

Jesli zmiana ma byc dla samej zmiany to kazdy wzmacniacz zagra inaczej, ja bym jednak nie zmienial wzmacniacza, zadna integra yamahy nie zagra lepiej od tego 555ES II, ograniczeniem sa tutaj kolumny i czesciowo CD

Hejka.

Dla porównania pożyczyłem wczoraj od kolegi wzmacniacz z kina domowego Pionieer VSX-329 wraz z kolumnami Taga Harmony TAV 406F v2. Muszę przyznać że po ustawieniu moich kolumn sprzęt gra lepiej od sprzętu kolegi.

Zioooom Ujemny miał pełne rozwiązanie, wystarczyło dosunąć kolumny bliżej ściany. Musiałem rozstawić meble bo wcześniej kolumny stały przed meblami, teraz są wsunięte pomiędzy szafki ok 35 cm od ściany i 2,2m od siebie. Poprawiło się wszystko :)

Przy okazji zmieniłem kable głośnikowy z 2,5mm2 polska miedź na 4mm2 BRIDGE ELITE OFC linka z rdzeniem z drutu.

Reszta przewodów połączeniowych to AUDA Prestige do CD i AUDA Optimum do reszty urządzeń.

• 3 tygodnie później...

M33I to kolumny raczej do spokojnego grania. Na pewno wstawienie ich pomiędzy meble to nie najlepszy pomysł, no ale moze inaczej się nie da. najlepiej to wstaw układ swojego pokoju, wtedy będzie można bardziej cos doradzić. Wsunąłeś między szafki i jest lepiej, a ja powiem Ci że nie jest lepiej a z racji tego ze bass reflex jest z tyłu to pojawiło się więcej basu, niezbyt poprawnego i naturalnego i niekontrolowanego. Pojawiły się problemy ze sceną i lokalizacją, na bank.

Wymiana wzmaka mało co da, jeszcze mniej wymiana CD bo akurat ten model miałem i gra dość dynamicznie i z dobrą podstawą basową.

Nie napisałes nic co miałeś wczesniej, na czym słuchałes i czego słuchasz.. Nie obraź sie, ale moze Ty po prostu nie mozesz zaakceptować takiego grania? Na przykład, ktos kto kupe lat słuchał Altusy na wiezy Unitra będzie mu ciezko przywyknąć do naturalnego brzmienia.

Z przewodami na tym etapie daj sobie spokój, i raczej nic juz nie zmieniaj. Jak juz będzie to grało tak jak chcesz, wtedy można dopieścić przewodami. Co do potencjometru, to rozkręć i psiknij preparatem do potencjometrów. na jakiś czas pomoże. Miałem TAF500ES i tez trzeszczał. Nie wiem jak w Twoim ale mój był nie do zdobycia bo miał odczep jakis dziwny i zamiennika tez nie szło wstawić.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Nie wiem skąd mi się wzięło Eltax :) przyjrzałem się kolumnom i jest opis Mission M33.

Generalnie jak słucham cicho to dźwięk jest beznamiętny. Jak podkręcę na 9 - 10 h jest lepiej pojawia się trochę wigoru ale za głośno dla mojej rodzinki.

Ja stawiam na wymianę kolumn.

Kisiel również się ze mną zgadza :)

Mission M33i grają dźwiękiem bardzo homogenicznym, skupionym, z podkreśleniem tonów średnich, które wykazują się dobrą plastycznością i żywością, chociaż ich górny podzakres wydaje się już wycofany. Stąd wokale są mocne i jednocześnie lekko nosowe, nasycone i nieagresywne. Czuć dobry wewnętrzny puls, bez mocnego wybijania rytmu - niskie tony są dalekie od porywczości i napastliwości, mają substancję, niezłe rozciągnięcie, zróżnicowanie, ładną barwę, jednak w dynamice są powściągliwe; ich charakter zostanie przez większość odebrany jako po prostu przyjemny, mało efektowny

Wszystkie "twoje" dolegliwości.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ja też stawiam na wymianę kolumn. Pomysl moze nad Castle Knight 3 lub 4 w zalezności od budżetu, moze melodika BL30.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Wcześniej, czyli jakieś 20 lat temu miałem wieże Technicsa i kolumny Altus.

Castle Knight raczej przekracza mój budżet. Melodika BL30 jest na granicy budżetu więc mogły by być.

Kolega Bumpalump polecił mi również kolumny MB Quart 390 lub 560.

Generalnie rozpoczynam poszukiwania kolumn oraz będę się musiał rozstać z Missionami M33. Ktoś chętny na zakup - zamianę?

Lubię sprzęt retro za rozsądne pieniądze a nie nowe badziewia technologiczne z epoki oszczędności księgowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.