Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny Roksan Caspian

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

witajcie, kupiłem za 2.000 ślicznego Caspiana na ebay uk.

Teraz wybór kolumn - słucham sporo rocka i chcę by połączenie było dość świeże, w miarę otwarte, na ile się da rozdzielcze i selektywne - uniwersalne.

Rozważam Polk Audio RTI A7, Paradigm 7 v.7 lub wyższa seria, Focal Chorus 826 / Aria 926, Davis Acoustics Stentaure? Dali Zensor 7 chyba za słabe - coś jeszcze byśie polecili do porównań? Wiadomo - wybór będzie mój, ale za naprowadzenie lub odradzenie bedę wdzięczny

https://www.audiostereo.pl/topic/128126-kolumny-roksan-caspian/

Paradigm 7v7 mialem i wytrzymalem z nimi 2 tygodnie hehe wiec polecam - zart. Gora szklista, granie wybitnie pozbawione barw, wyprane z emocji, nie wciagajace, dla mnie wyjatkowo kupiaste brzmienie, graly po nad c356. Do tego ssssslychac syczenie, no slabe brzmienie i tyle w temacie tego konkretnego modelu paradigma monitor 7v7. Zreszta chyba miales wieksze 11v7 swego czasu. A dali zensor tez miales tylko 5, siodemka i trojka ma podobno lepsza gore od piatek, ale wiesz jaki bas jest w zensorach, no w rocku z tym basem bedzie meka, ale barwowo baaaardzo przyjemne granie, duuuzo bardziej mi sie podobaly od paradigmow monitor 7v7. Podeszly Ci polki wiec sciagaj do siebie na testy pod Caspiana i ... napisz jak to polaczenie wypadlo.

-Salva Mea-

Gość numik

(Konto usunięte)

Dobra, to tak po kolei.

Roksan Caspian M2 wedle ścisłości, tak?

W jak dużym pomieszczeniu chcesz grać tymi kolumnami?

M1, za 2 tysiące ciężko M2 :), 19 m2, muzyka od Soyki i Turnaua, przez DM do Comy, Om, Rammsteina

Paradigm 7v7 mialem i wytrzymalem z nimi 2 tygodnie hehe wiec polecam - zart. Gora szklista, granie wybitnie pozbawione barw, wyprane z emocji, nie wciagajace, dla mnie wyjatkowo kupiaste brzmienie, graly po nad c356. Do tego ssssslychac syczenie, no slabe brzmienie i tyle w temacie tego konkretnego modelu paradigma monitor 7v7. Zreszta chyba miales wieksze 11v7 swego czasu. A dali zensor tez miales tylko 5, siodemka i trojka ma podobno lepsza gore od piatek, ale wiesz jaki bas jest w zensorach, no w rocku z tym basem bedzie meka, ale barwowo baaaardzo przyjemne granie, duuuzo bardziej mi sie podobaly od paradigmow monitor 7v7. Podeszly Ci polki wiec sciagaj do siebie na testy pod Caspiana i ... napisz jak to polaczenie wypadlo.

100% racji, brałem pod uwagę, że akurat z Caspianem mogą się zgrywać, ale już sam ustaliłem, że Paradigm odpada, Focal i Dali raczej też (góra). Rozważam Polki, Chario, Xaviany na razie

kolumny muszą być w miarę łatwe do wysterowania i nie mieć szklistej góry bo ją ten caspian podkreśli - u mnie była męka z monitor audio

Chario Delphinus to nie głupi trop

Xaviany to też dobry pomysł

może któreś spendory lub proaci?

moze ushery z tematu wyżej? :D

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę konfigurację, na pewno zwróciłbym uwagę na zestaw Pylon Audio serii Diamond - model Diamond 25 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-25.html) lub większe Diamond 28 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-28-13277.html). To żywe, dynamiczne, świeże brzmienie, moim zdaniem bardzo dobre połączenie z elektroniką Roksan. Spójrz także na Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). To także otwarty, dynamiczny przekaz, chociaż są to kolumny, grające trochę bardziej środkiem. Jeśli lubisz mocniejsze kawałki, dobrym rozwiązaniem będzie także Focal serii Chorus 716 (http://q21.pl/focal-chorus-716.html). To rockowe, dynamiczne brzmienie.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza audiostereo oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę konfigurację, na pewno zwróciłbym uwagę na zestaw Pylon Audio serii Diamond - model Diamond 25 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-25.html) lub większe Diamond 28 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-28-13277.html). To żywe, dynamiczne, świeże brzmienie, moim zdaniem bardzo dobre połączenie z elektroniką Roksan. Spójrz także na Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). To także otwarty, dynamiczny przekaz, chociaż są to kolumny, grające trochę bardziej środkiem. Jeśli lubisz mocniejsze kawałki, dobrym rozwiązaniem będzie także Focal serii Chorus 716 (http://q21.pl/focal-chorus-716.html). To rockowe, dynamiczne brzmienie.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza audiostereo oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

a chętnie - już się umówiłem na odsłuch w sobotę na 10 :), DAC też rozważę - Rega, Schiit, Audio-GD bez sabre, Exposure, Hegel. Z Focali tylko 726

A ja szczerze polecam Ushery, spróbować warto naprawdę.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gość numik

(Konto usunięte)

Biorac pod uwage twoje osluchanie i klase wzmacniacza mierzysz za nisko. Z caspianem moze Proac ?

Wiadomo ze budzet kazdy ma ograniczony dlatego trzeba kupowac uzywki.

nie mam ich osłuchanych i tam jest chyba wstęga, jak w Ikonach, a to dla mnie przestroga, ale z pewnością warto posłuchać, dziękuję

NIe zebym namawial ale mam swoje Precisiony 6.2 na sprzedaz :) - DC8Ti przyjechaly dzis i nie moge sie doczekac az je podlacze...

Czym napędzasz Tannoy? Nadal MF5Si, czy coś się w międzyczasie zmieniło?

Czym napędzasz Tannoy? Nadal MF5Si, czy coś się w międzyczasie zmieniło?

Tak Mroku MF5 - nastepny krok bylby M6 ale nie wiem - musze je posluchac "leb w leb" bo nie jestem przekonany czy one sie bardzo roznia...

Przyznaje ze DC8 to juz inna polka grania - nie zebym narzekal na Precisiony bo to wciaz bardzo dobre kolumny ale dc graja z lekkoscia, swiezoscia - czaruja jeszcze bardziej :)

Gratuluje :)

Ja tez niedlugo precisiony wymieniam :)

Co tam wyszarpales? ;)

Tak Mroku MF5 - nastepny krok bylby M6 ale nie wiem - musze je posluchac "leb w leb" bo nie jestem przekonany czy one sie bardzo roznia...

Przyznaje ze DC8 to juz inna polka grania - nie zebym narzekal na Precisiony bo to wciaz bardzo dobre kolumny ale dc graja z lekkoscia, swiezoscia - czaruja jeszcze bardziej :)

Co tam wyszarpales? ;)

Adamantesy III 25th planuje szarpnąć niedługo.

Coś ostrego nie planujesz raczej słuchać...?

Raczej niczego szybkiego i energicznego nie słucham. Choc nie slyszalem , zeby Adamantesy mialy problem w muzyce w ktorej sie dzieje duzo i szybko.

Gość

(Konto usunięte)

Raczej niczego szybkiego i energicznego nie słucham. Choc nie slyszalem , zeby Adamantesy mialy problem w muzyce w ktorej sie dzieje duzo i szybko.

Słuchałem ich kiedyś i nastąpiła dziwna sytuacja...włączyłem Night Mistress i cudowne brzmienie zestawu "zniknęło" ... do dzisiaj się zastanawiam, który element toru był za to odpowiedzialny...nigdy wcześniej nie spotkałem się z taką niewyjaśnioną degradacją dźwięku...

Tak Mroku MF5 - nastepny krok bylby M6 ale nie wiem - musze je posluchac

Posłuchać - to jedyne wyjście. Na zamianie stracisz ok. 5k i tyle mniej więcej będziesz musiał dołożyć. Wszystko zależy od różnic i nadmiarowej kasy. Ta zabawa ma sens do pewnego poziomu, później tylko tracisz coraz większe kwoty.

U mnie króliczek zdechł i nie mam ochoty go reanimować. ;)

Posłuchać - to jedyne wyjście. Na zamianie stracisz ok. 5k i tyle mniej więcej będziesz musiał dołożyć. Wszystko zależy od różnic i nadmiarowej kasy. Ta zabawa ma sens do pewnego poziomu, później tylko tracisz coraz większe kwoty.

U mnie króliczek zdechł i nie mam ochoty go reanimować. ;)

U mnie juz dogorywa :)

Moze jeszcze tylko wzmak - ale nie mam cisnienia.

Kolumny zostaja forever ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.