Skocz do zawartości
IGNORED

Quadral Platin X vs TDL RTL 3

jaceks

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham muzyki środka. Trochę popu, rocka, jazzu, dobrych vocali, dobrych instrumentów. Które z tych zestawów kolumn są lepsze do tego przeznaczenia: Quadral Platin X czy TDL RTL 3. Ten dobór wynika z budżetu jaki mam zamiar przeznaczyć (ok. 1000 zł za używane). Pomieszczenie 48 m2.

Wzmacniacz: Amplituner Kenwood KR 9600 - ok. 200 W na kanał(cudny). Gdybyście jeszcze zaproponowali do tego zestawu CD też do 1000 zł .... :)

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/12816-quadral-platin-x-vs-tdl-rtl-3/

Nie znam drugich kolumn. Ale posiadam Quadral PlatinX i jestem nimi poważnie rozczarowany.

Plusy bardzo dobra sterefonia, łatwo znikają z pomieszcenia i stosunkowo łatwo je ustawić.

Mozna je słuchać głośno. Nie boją się tego, raczej Ty nie wtrzymasz. Przy dużych natężeniach dźwięku grają lepiej niż przy normalnym odsłuchaniu.

Nie degradują kiepskich nagrań, przy SACD zmienia się ich oblicze grają wtedy nawet nieźle.

Minusy.

Kiepskie niskie tony, musze je wspomagać subwoferem i wcale nie mam na myśli tych najnizszych, bym powiedział że zamiast tzw. "średniego basu" w okolicach 70-90hz jest dziura.

Wokale (jak się domyślam średnica) odtwarza poprawnie i obojętnie. Raczej nie porwie Cię żaden śpiew.

Wysokie tony są lekko "przyprudzone" raczej nie usłyszych jakie instrumenty grają w orkiestrze.

Mozna porawić trochę ich brzmienie w następujący sposób:

Wytłumić mocniej watą w środku,

polutować wszystkie głośniki (są na wsuwki)

usunąć plastiki z głośników wysokotonowych

pozdr/bartek

Platin to świetne kolumienki, o żywym, dynamicznym dźwięku z kontrolowanym basem, czytelną średnicą, niezłą stereofonią i szczegółowymi, choć gładkimi wysokimi. Są nieco rozjaśnione, lecz w akceptowalnym stopniu. TDL RTL3 mają ciągnący się, podbarwiony rezonansami skrzynki bas, nieco schowaną średnicę i dość matowe wysokie. Dźwięk jest jakiś szary, "drewniany" mimo sporej ilości basu i jego głębokiego zejścia. Wszystko jest zamazane i ciężko wyłowić jakieś szczegóły, stereofonia nieciekawa. Nudny niewciągający dźwięk. Mój wybór-platiny. I wymienić elektrolity w zwrotnicy na foliowe, co poprawi gładkość wysokich, czystość średnicy i stereofonię. Do tego czysto grający nierozjaśniony wzmak i przyzwoite CD (np. któryś z Marantzów-znakomite do tuningu) i masz dźwięk, którym można się autentycznie cieszyć. Kabelki dać nie eksponujące góry, mogą nieco zmiękczać bas, ale tylko wtedy, jeśli wzmak zachowuje dobrą kontrolę.

a ja z kolei nie znam pierwszych kolumn.. ;)

kiedys dawno temu w swej audiofilskiej historii mialem TDL RTL3mkII

pierwsze kolumny w sumie dosc trudne w ustawieniu. bardzo latwo mozna osiagnac dosc przyzwoity poziom dzwieku, ale zeby cos wiecej to juz naprawde trzeba sie nameczyc. No a poza tym ich wymiary tez tego nie ulatwiaja. U mnie skonczylo sie na ustawieniu tylnej (!!!) scianki prawie metr od sciany tylnej

Dzwiek dynamiczny, ladnie rysuje plany wgłab, ale o jakiejs barwie nalezy zapomniec. prosty dzwiek z lekko cofnieta srednica, przec co wlasnie budowala sie ta glebia ale z nadmienrie jka na moj gust wyeksponowana gora. U mnie gralo to z Musicalem Fidelity Temoest Marntzem 63se Tara Labs prism Bi wire.

Co ciekawe sprzedajac je dalem je do odsluchu przyszlemu wlascicielowi na weekend (dobra metoda na sprzedaz). Pokoj ciut wiekszy od mojego ok 24m2 (moj ok 20) obydwa w starym budownictwie. Tam gralo to z jakims technicsem. I gralo zupelnie inaczej... Cieplo miekko kluchowato wrecz.

pozdrawiam

P.

...no fakt nawalczyłeś się z tymi RTL3 i jakoś nigdy to dobrze nie chciało zagrać. Raz miałem okazję słyszeć jednak RTL-e grające bardzo dobrze, może trochę miękko ale jednak dobrze. Pokój w nowym budownictwie paarkiet gołe ściany mało mebli i zestaw Marantzów KI (CD63II + PM66) nic tam się nie ciagnęło bas pogrubiony ale jednak dość sprężysty, średnica bardzo czysta tylko wysokie mocno uproszczone, no ale jak na tą cenę to i tak nieźle. Autor wątku pewnie myśli o tych z Allegro - a to jest wersja SE która czymś tam się może różnić od zwykłych, o których z osiekiem piszemy.

Ale zdecydowanie wszystkie wasze opinie zmierzają do Quadrala. Dzięki. Chyba żeby wam wpadło w oko coś lepszego - to nadal proszę o opinę.

--> McGyver mogę wpaść i obejrzeć - mieszkam tylko 20 min. drogi od Ciebie. A w ogóle darzę Cię dużym szacunkiem za fachowość i bezstronność w ocenach.

Pozdrawiam

Jaceks, zapraszam, moja żona parzy świetną kawę (pisz na priva). Quadralom można zrobić bardzo skuteczny upgradzik redukujący większość niedostatków i rozwijający ich zalety. Dźwięk nie do poznania. Podobny zabieg z RTLami się nie za bardzo powiedzie, takie przetworniki. Nawet tweeter Peerless SR10 w wersji mocno zubożonej.

Trzeba usztywnić skrzynkę, popracować nad dobraniem wytłumienia, przestroić basrefleks (poprawi się bas, zejście i kontrola), wyciągnąć zwrotnice, pomierzyć, zaprojektować od nowa i na lepszych elementach (poprawi się średnica i wysokie, będzie czyściej, gładziej, dźwięczniej, precyzyjniej, przestrzenniej, naturalniej, zniknie rozjaśnienie i lekka nosowość obecna teraz,średnica nabierze pełniejszej barwy inamacalności... mało?).

aha... a świstak...

tyle to mniej wiecej też wiem. liczyłem na:

1. Wymień basrefleks na: srednica x dlugosc

2. Do wytłumienia uzyj: wełny/waty/mat

3. Wymien kondensatory w zwrotnicy na: ...., a zostaw w zwrotnicy ...,

4. Usztywnij obudowe: pomiedzy glosnikami niskotonowymi przegroda/wregami/gwozdziami

etc. etc.

I stwierdzenie: zrobilem tak i stąd opieram moja opinie wyrazona powyzej w poscie.

pozdr

O rany, robiłem, ale dawno, a notatek nie mam, kolumny cudze były. Jakbym takie teraz na warsztat dostał, to od nowa bym szczegóły obmyślał, choć ogólny kierunek znam. Kolega chce na łatwiznę iść, czy co?

Robiłem też Magnaty Vector 55, ale tam jest tweeter fatalny i idzie precz od pierwszego kopa. Na jego miejsce np. Seas. Heco Xenon 400 podobnie, jak również Magnat Vintage 120. W Tannoyach podłogowych Mercury M i MX przetworniki zostają, grzebać trza w skrzynce i zwrotce. A w M2, M2.5 tylko w zwrotce.

• 5 lat później...

Odświeżę wątek, czy warto się nimi interesować w cenie do 500zł , są w tej chwili na allegro, wyglądają bardzo solidnie jednak opinii jest mało i są bardzo różne.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.