Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny do 300zł-używane

Kuba83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pewien problem,który opiszę.Otóż mój ojciec ma dość znaczy niedosłuch w zakresie wysokich tonów i niestety ma też szumy uszne.

Mam kolumny Jamo s506,które grają z Onkyo TX-7920 i mam ciągłe kłótnie o dudnienie na dole domu,mimo,że nie słucham głośno.Dom został zbudowany w latach 70-tych,z tego co dało się"skombinować" i nie ma żadnej izolacji akustycznej stropu(poza wiórami i myszami,które w nich siedzą i których nie idzie wytępić).Głośno nie słucham,wiele też nie(wiele słucham na smartfonie i na radiu internetowym w kuchni czy zdezelowanym amplitunerze w garażu(jak robię na podwórzu)".Muzyki nie kupuję,tylko słucham radia(FM i internet) oraz Spotify.Mam gramofon,ale ciasnota w pokoju nie daje go używać,Poza tym ostatnio urwałem igłę,ale ta była już do kitu więc nie żałuję.Problem z basem był taki,że przy moim stylu słuchania(loudness) i posiadanym amplitunerze był łomot na dole,co doprowadziło rodziców do szału.Wywaliłem więc posiadane Jamo na strych i jako,że nic innego nie miałem,przyniosłem z kotłowni stare monitorki nieznanej niemieckiej firmy.Kolumienki mają ze 45 lat ale chyba zawieszenie gumowe,bo nie charczą.Są one dwudrożne i grają nawet ładnie,ale nie w moim typie(pasują one bardziej do lampy,bo są bardzo głośne(wystarczy im 5W by narobić hałasu)).Boję się też,że je spalę(amplituner ma 80W na kanał i to prawdziwe nie PMPO).

Muzyka...hm.Ogólnie słucham wszystkiego oprócz metalu,hip-hopu i syfu typu Justin Bieber.Czasem słucham nawet disco-polo(ta muzyka powstała jak szedłem do I klasy podstawówki i bardzo ją polubiłem),słucham też soft rock i pop z lat 80-90 a nawet plażowe hity z lat 90 i tzw.Heimaty i inne"szlagiery".Klasyka też się zdarza.Słucham dużo radia(zwłaszcza ZET GOLD Toruń i Wawa Toruń-trochę u mnie jest czasem szumek ale to 70km i antena też do kitu"kólko" i stary,niemiecki wzmacniacz antenowy o kablówki).Amplitunera nie będę wymieniał,bo go bardzo lubię i nie mam kasy bo idzie budowa nowego domu gdzie wreszcie postawię ukochane s506.Szukam kolumienek używanych do 300 zł z allegro(padnie na 100% na kolumny z zawieszeniem gumowym,bo pianka po latach jak wiadomo się"sypie" a guma nawet po 40 latach jest elastyczna).Kolumny mogą być 4 omowe bo posiadany amplituner ma wydajną końcówkę mocy(tranzystory SANKEN) i wielkie trafo(to nie Denon za 700zł nowy tylko sprzęt z 1995 roku w którym padł tylko kondensator backup,który wymieniłem i nic nie było dłubane,końcówki oryginalne nie dłubane).

Mają grać z basem,ale nie "tłuc"(to jest zakała) i mieć wielkość starych kolumn od Amatora(zg 15c).Głośniki wysokotonowe wstęgowe odpadają(brak możliwości naprawy,jak spalę)

Myślałem o czymś na krótko,do czasu zakończenia budowy.Patrzyłem na różne monitorki na Allegro.Biorę po uwagę Heco,Bang&Olufsen(ale mocno stare,bo budżet mały),Telefunken,Wolałbym kupić od firmy(chociaż drożej),bo nie ufam osobom prywatnym(sam sprzedawałem radia lampowe na Allegro i się naużerałem z dziadostwem,z Polski a nawet z Niemcem z Berlina co zapłacić nie chciał).Nie kupię z licytacji,choćby nie wiem co.

Proszę o wstawianie propozycji kolumn za te 300zł.Tylko gumowe zawieszenia.Pięniądze będę miał na koniec wakacji to już będzie trochę propozycji.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Znalezione na szybko w olx'ie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kwestia negocjacji i lokalizacji, bo w każdym jest taki czy inny kontakt ze sprzedającym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam!

Dzięki za odpowiedź.

Samoróbki z olx odpadają,tak samo Technicsy(nie znoszę tej firmy),Tonsile też nie.Tannoy za drogie.Heco fajne,Cornet czemu nie.A jak to gra?(chodzi o jamo cornet).

Sony - na gumie za 250

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te głośniki Sony mają sporo basu. Nie wiem jak będą ggrać na Twojej elektronice ale oryginalny zestaw z tego wymiatal. Co do ich ceny to chyba sprzedający się pomylił. Za wysoka. Max 150

Ukryta Zawartość

kolumny basem tluc nie beda. gumowe zawieszenie. male.

Ukryta Zawartość

Dlaczego te samorobki z olx odpadają? :) Pytam z czystej ciekawości. Tak się składa, że to moja oferta sprzedaży i chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Witam!

Samoróbki odpadają,bo ja akurat jestem elektronikiem amatorem i takie coś mogę zrobić sobie sam.Wygląd też nieciekawy i głośniki trudne do zdobycia.Mogę kupić tylko od pewniaka,bo kolumn z przegrzanym,ocierającym o magnes,głośnikiem niskotonowym czy spalonym czy wymienionym na chińskie byle co,głośnikiem wysokotonowych widziałem masę w komisach czy u ludzi(do niektórych nie dociera,że nie daje się na maxa i nie przesterowuje wzmacniacza).

Kolumny poniszczone,obdrapane czy mocno zużyte mnie nie interesują,podobnie nie będę brał rozwalonej wieży jako gratis,bo takiego syfu jak taka wieża,wyniosłem na śmietnik TONĘ(wszystko było na strychu i jest teraz pusto i nigdy więcej).

Szukam czegoś porządnego(może być Vintage-nawet powinny być),ale nie śmieci.AHeco jak grają?A może coś z Niemiec(pełno tego na Allegro).4 omy mogą być.Czekam na odpowiedź.

Witam!

Niestety Tannoy M1 przekraczają mój budżet.

Mam jeszcze STX F130n jako fronty do Yamaha RX-V371(tam są nawet ZG 15(po regeneracji jako tyły).centralny Prism i kupiony w lombardzie za 170zł Sub Tonsil Aktiv 200,ale co mi po lepszych głośnikach,kiedy słuchać nie wolno,tylko "aby,aby")).Może podłącze te stx,ale co będzie w kinie.

Wkurza mnie już to wszystko,pokój zagracony,zawalony duperelami i bibelotami,w dodatku to klitka na strychu o ścianach z dykty.Musze kupić inne głośniki,bo jest jeden łomot(nawet kolce nie dały NIC).

Szukam na Allegro,ale każdy chce pozbyć się śmiecia a porządny sprzęt w dobrej cenie to "rodzynek".Przy okazji kupowania na Allegro nauczyłem się wymieniać baterie(kondensatory) backup w tunerach i amplitunerach,sprzedawanych jako sprawne(posiadane Onkyo miało ten feler,tak samo stary Telefunken i tuner Sherwood-Niemcy wiedzą kiedy wywalić,a głupi Polak bierze syf a potem "super okazja na Allegro")

W lombardach to kolumn nie ma(poza Voice Kraft z tektury i starymi kolumnami od "komunijnych" wież,które buczą i charczą a nie grają-co 5 dzieciak ma niedosłuch,to producenci tak robią swoją taniznę),bo Grudziądz jest biednym miastem,gdzie ludzie kupują boom-boxy i wieże z plastiku za 200-300zł nowe,a do Bydgoszczy muszę jechać PKS-em i targać kloce 15kg(siłownia mi starczy,nie muszę jeszcze wieźć złomu autobusem 70km).No cóż poczekamy,zobaczymy.Może coś kupię w lombardzie,może na Allegro(o ile cena normalna i nie rozwalone).

Co do olx to ludzie wystawiają kompletne śmieci,które powinny iść do recyklingu i żądają"jak Cygan za matkę",bez sensownej rozmowy i negocjacji ceny.

A może komuś z Forum coś zawala( nie katowane oczywiście!!!!) i tanio by sprzedał.Ja audiofilem nie jestem i nie chce być(wolę gdzieś pojechać czy kupić sobie odżywki na silownię niż nowe kolumny za 10 000zł-zresztą i tak przywykłem do starych gratów,szumiącego radia czy zaśnieżonego obrazu w TV,który miałem latami,pieniędzy też nie miałem i nie mam).

Witam!

Niestety Tannoy M1 przekraczają mój budżet.

Mam jeszcze STX F130n jako fronty do Yamaha RX-V371(tam są nawet ZG 15(po regeneracji jako tyły).centralny Prism i kupiony w lombardzie za 170zł Sub Tonsil Aktiv 200,ale co mi po lepszych głośnikach,kiedy słuchać nie wolno,tylko "aby,aby")).Może podłącze te stx,ale co będzie w kinie.

Wkurza mnie już to wszystko,pokój zagracony,zawalony duperelami i bibelotami,w dodatku to klitka na strychu o ścianach z dykty.Musze kupić inne głośniki,bo jest jeden łomot(nawet kolce nie dały NIC).

Szukam na Allegro,ale każdy chce pozbyć się śmiecia a porządny sprzęt w dobrej cenie to "rodzynek".Przy okazji kupowania na Allegro nauczyłem się wymieniać baterie(kondensatory) backup w tunerach i amplitunerach,sprzedawanych jako sprawne(posiadane Onkyo miało ten feler,tak samo stary Telefunken i tuner Sherwood-Niemcy wiedzą kiedy wywalić,a głupi Polak bierze syf a potem "super okazja na Allegro")

W lombardach to kolumn nie ma(poza Voice Kraft z tektury i starymi kolumnami od "komunijnych" wież,które buczą i charczą a nie grają-co 5 dzieciak ma niedosłuch,to producenci tak robią swoją taniznę),bo Grudziądz jest biednym miastem,gdzie ludzie kupują boom-boxy i wieże z plastiku za 200-300zł nowe,a do Bydgoszczy muszę jechać PKS-em i targać kloce 15kg(siłownia mi starczy,nie muszę jeszcze wieźć złomu autobusem 70km).No cóż poczekamy,zobaczymy.Może coś kupię w lombardzie,może na Allegro(o ile cena normalna i nie rozwalone).

Co do olx to ludzie wystawiają kompletne śmieci,które powinny iść do recyklingu i żądają"jak Cygan za matkę",bez sensownej rozmowy i negocjacji ceny.

A może komuś z Forum coś zawala( nie katowane oczywiście!!!!) i tanio by sprzedał.Ja audiofilem nie jestem i nie chce być(wolę gdzieś pojechać czy kupić sobie odżywki na silownię niż nowe kolumny za 10 000zł-zresztą i tak przywykłem do starych gratów,szumiącego radia czy zaśnieżonego obrazu w TV,który miałem latami,pieniędzy też nie miałem i nie mam).

Nie w jeden dzień Rzym zbudowano

Ukryta Zawartość

Jak dotąd najciekawsza propozycja. Miałem Concepty i mile je wspominam. Grają bardzo kulturalnie, żadnego buczenia na pewno ie będzie.

Ukryta Zawartość

Miałem Concepty i mile je wspominam

Ja również co prawda były to 6 ale w tej kwocie co autor szuka to wolałbym nie stare dali concept niż jakieś renesansowe hi-end - owe kolumny.

Witam!

Te kolumny,z tego,co wyczytałem nie są dla mnie.Polecane są jako tyły do kina,a taki szajs mam(tyle,że stary ale dalej szajs).Całkowity brak basu też nie dla mnie(nie chcę"walenia" typowego dla kolumn podłogowych).Bas ma być,tyle,że nie taki tłukący jak w kolumnach od miniwież.Wysokie tony mają "cykać".

Amplituner ma "konturowe" dyskotekowe brzmienie i na Jamo była tragedia w postaci okropnego hałasu jak w walcowni(naprawdę,to nie żart).Jamo nie będę wywalał,bo nowy dom to nowy(izolacja,a i pokój będzie wielki na strychu)

Nie jestem "typowym" audiofilem(nie znoszę Jazzu) i szukam kolumn do muzyki skompresowanej(bo tyle na Spotify Premium wygrzebie kasy) a na płyty mnie po prostu nie stać(chyba,że używane po targach i giełdach),a jak rozpadł się ostatni odtwarzacz CD(rupieć z giełdy za 50zł),to nie słucham CD(nie będę nosił do domu trupa z giełdy czy lombardu,co pożyje 2-3 miesiące).

Te kolumny,z tego,co wyczytałem nie są dla mnie.

Radzę ci przestać czytać tylko coś posłuchać. To może mniej bzdur nakładziesz sobie do głowy.

A i brak basu lub jego beznadziejna charakterystyka to najczęściej wina tandetnej elektroniki niż kolumn (oczywiście mowa tu o kolumnach a nie o głośniczkach z mini-wież).

Witam!

Nie będę już wybrzydzał i szukał do 20 letniego amplitunera z niemieckiego śmietnika(dałem za niego 200 zł,po "flircie" z Denonem PMA-520AE,który to basu nie miał na żadnych kolumnach,w dodatku brakowało mu mocy,grzał się-całkiem śmieć,gorszy nawet od Amatora 2 z PRL-u) i kabli za 4zł/mb,jakiś super kolumn.

Zadzwoniłem do tego sprzedawcy z OLX i pytałem się-ma mi przysłać koszty do zapłaty.Ile taka przesyłka może kosztować?Podobno 1 kolumna waży 4kg,to powinien "zmieścić" się z kartonami do10 kg.

A w ogóle to dobry wybór?Nie jest to badziewie typu Prism czy Amtech?Podobno to audiofilska firma,nie "marketowa" dla mas.

Poczekamy,zobaczymy.Kabli nie będę kupował,bo te co mam,to Polska prawdziwa miedź,a w sklepach w Grudziądzu to sprzedają chińskie,kruszące się w zaciskach CCA jako OFC z "wysokiej półki,lepsze( w ich głupich łbach i mniemaniu) od zwykłych kabli za 1,90zł/mb.Dopiero w nowym domu,podłącze i Jamo i Dali do amplitunera(nie naraz,bo bym go ubił) i kupię kable(OFC,ale nie najdroższe i nie najtańsze-tak za kilka zł za metr(nie wierze w ich wpływ)

Tak to bardzo dobry wybór.

Jednak czy to firma audiofilska, można polemizować :)

Koszt wysyłki 32 zł :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Samoróbki odpadają,bo ja akurat jestem elektronikiem amatorem i takie coś mogę zrobić sobie sam

To załóż firmę i zarabiaj gruba kasę :)

Mało jest osób w kraju które potrafią zrobić dobre kolumny - projekt i wykonanie ;)

Ale masz wymagania. I to wszystko za 300 zł ?

:)

• 2 tygodnie później...

Witam!

Dali dotarły,są w idealnym stanie(nie poobijane jak na Allegro) poczta nie rozwaliła.

Podłączyłem i szczęka mi opadła.Brzmienie super,żadnego tłuczenia i walenia jak Jamo.Zdziwiłem się,że takie małe głośniczki mają tyle basu,więcej niż to stare 50 letnie badziewie,które podłączyłem na próbę.Z moim Onkyo zgrały się znakomicie.Dziś przywlokłem stary amplituner SABA 8100k i na nim też rewelacyjnie grają(lepiej niż na Onkyo)-w końcu to taki RFN-owski Radmor(końcówka na kapeluszowych tranzystorach RCA-to zamienniki 2N3055,jak w radmorach).Kable 1,5mm2 2x5m z miedzi(nie cca)

To był dobry wybór.

Dziękuję za okazaną pomoc.Zapłaciłem 360zł z przesyłką.Było warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.