Skocz do zawartości
IGNORED

Denon pma720ae - pyknięcie w kolumnach przy wyłączaniu

WojciechMajchrzak

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule - przy wyłączaniu wzmacniacza w obu kolumnach słychać krótkie pyknięcie (zawsze najpierw wyłączam wzmacniacz). Czy to normalne, a jeśli nie z czym może być to związane?

Pyknięcie słychać przy wyłączaniu zasilania guzikiem, gdy wzmacniacz wprowadzam w stan uśpienia pilotem - jest cicho.

Miałem tak kiedyś z jednym z poprzednich wzmacniaczy. Powód w moim przypadku był banalny. Wzmacniacz był wrażliwy na nieprawidłowo podłączoną fazę. Odwróć wtyczkę bo może u Ciebie też tak jest i to pomoże.

Miałem podobnie z Heglem, sprawę załatwiło uziemienie wzmaka (połączyłem kabelek z obudową wzmaka i l listwą w miejscu uziemienia) sam byłem zaskoczony że takie proste rozwiązanie zakończyło mój problem ale odwrócenie wtyczki też może pomóc tak kolega audiofan01 pisze wyżej.

Koledzy, o co chodzi z tym "odwróceniem wtyczki"? Wzmak mam podłączony do uziemnionej listwy przeciwprzepięciowej.

Proste odwrócenie wtyczki jest możliwe wtedy gdy listwa ma gniazda typu "schuko" czyli bez bolca uziemiającego tylko z blaszkami symetrycznie po bokach. Jeśli nie ma tego Twoja listwa to musisz rozkręcić wtyczkę listwy lub kabla zasilającego i przełożyć kable lub zrobić to w gniazdku czego nie polecam chyba, że faza w gniazdku jest nieprawidłowo podłączona. W Polsce przyjęło się, że powinna być z lewej strony gdy bolec uziemienia jest z góry. Sprawdź próbnikiem.

Tutaj jest wątek o tych sprawach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki panowie, wieczorem siadam do testów. A tak swoją drogą - jeżeli podpięcie samego wzmacniacza bezpośrednio do gniazdka i kręcenie wtyczką nic nie da: czy będzie to śwoadczyło o niewłaściwie skonstruowanej instalacji elekt.?

Te pykanie w kolumnach jest tylko przy wyłączenu wzmacniacza przyciskiem fizycznym? Czy również są jakieś takie "efekty" podczas odtwarzania muzyki?

Czy te pykanie jest od nowośći czy pojawiło się jakoś w ostatnim czasie?

Prawdopodobnie (bo jest szansa, że nie zwróciłem na to uwagi), pojawiło się ostatnio. Za to na pewno niedawno pojawiły się inne efekty: trzaski w windows, głośniki zaczęły też momentami sypać piachem. Dalej: przy pauzowaniu, przewijaniu utworów również czasem słychać pyknięcia, szelesty. Mój DAC odmówił ponadto posłuszeństwa - początkowo zaczął tracić kontakt z PC a potem przestał się w ogóle włączać. Na pewno padł zasilacz, nie wiem co z resztą urządzenia. Wyżej opisane problemy poruszałem już na innych forach, podmieniałem daca, wzmacniacz, kable - problemy nie ustąpiły. Boję się, że kolumny mogły ulec uszkodzeniu (sypanie piaskiem pojawia się sporadycznie, ale niezależnie od źródła). Może macie jakieś sugestie?

To że głośniki w kolumnach sypią czasem piaskiem , zakładam że to głośniki wysokotonowe to może być opcja , że faktycznie uległy uszkodzeniu. Nie słyszysz tego za czesto ponieważ daje to zjawisko o sobie znać tylko przy pewnych częstotliwościach.

Mój znajomy miał coś podobnego. Wysokotonowe brzęczały mu tylko w określonych sytuacjach, a szcególnie kiedy grała gitara akustyczna partie solowe słuchając głośniej. Okazało się , że głośniki uszkodzone i do wymiany. Oczywiście kiedy zostały zamontowane nowe to problem ustał. No ale u Ciebie to może być nie koniecznie to.

Jeszcze tylko napomne co było przyczyną tego. Znajomy miał zestaw podłączony do kompa, a z niego puszczał często wątpliwej jakości utwory mp3, które wprowadzały wiele zniekształceń przy większych poziomach głośności. Oczywiście wszystko grało na direct. Po tym wydarzeniu już tylko słucha zripowanych z cd plików flac i problemu nie ma.

To może być to, ponieważ też mam sprzęt podłączony do pc, również słuchsm czasem mp3 (zazwyczaj 320, ale chyba nie o taką jakość tu chodzi) i czasem zdarza mi się słuchać muzyki umiarkowanie głośno przez dłuższy czas. Nie podbijam nigdy żadnych tonów, zazwyczaj słucham na direct. Jednak faktem jest, że wcześniej żadnego piachu czy pyknięć nie słyszałem. Chyba zatem czeka mnie serwis kolumn. A może jest jakiś sposób by upewnić się., że twittery uległy uszkodzeniu?

Znasz te kawałki na których występują te pykniecia? Jeżeli tak to możesz sprawdzić czy to wysokotonowe , czy reszta to powoduje.

Jeśli masz kolumny z opcją podłączenia bi - wire to zdejmujesz zworki i podłączasz kable głośnikowe pod dolne zaciski {wtedy grają głośniki nisko-średnio tonowe} i słuchasz , jeżeli nie ma pyknięć to przełączasz wtedy na górne zaciski - wtedy grają tylko wysokotonowe. Jeżeli strzelają to już wiesz że to napewno tam tkwi wina.

Ps. Jeżeli słuchałeś mp3 320 kbps i wiesz , że były z dobrego źródła {a nie jakieś szemrane 128 kbps przerobione na 320 kbps} to na pewno nie one były przyczyną. Pamiętaj też , że jak słuchasz z You tube to tam często jakość plików pozostawia wiele dożyczenia.

Oczywiście przyczyn jeszcze może być kilka. To mogą być również źle zamocowane głośniki, wtedy mogą wystąpić wibracje, które powodują taki efekt. Może też być sytuacja, że jakiś kabel lub inna część we wnętrzu kolumny przy wyższych głośnościach, a więc kiedy jest więksa amplituda wychyleń głośnika dotyka jego membrany i rezonuje, wtedy może wydawać takie dźwięki.

Kurcze, swoją drogą padł ci Dac, kolumny pykają w niektórych utworach, do tego trzaski w kolumnach przy wyłączaniu wzmacnacza, masakra jakaś , wszystko na raz Ci się nałożyło :{

Mam nadzieję, że masz gwarancje na to wszystko, chociaż w przypadku kolumn to gwarancja wcale nie jest taka oczywista niestety, ale głośniki nie są spalone bo by nie grały, więc nic jeszcze straconego ;)

No masakra, fakt, już jestem gotowy na bolesne rozstanie ze sprzętem audio na pewien czas. Na pewno ograniczę mp3 (flaci chyba nie powodują takich efektów?). Mam tylko nadzieję, że przyczyna problemów w końcu się znajdzie. Co do kolumn - pewnie poszły twittery, wątpię żeby inna przyczyna powodowała zakłócenia w obu kolumnach na raz.

Pliki Flac jak i mp3 320kbps są bardzo dobrym rozwiązaniem jak się nie używa Cd. Jest tylko jeden warunek - muszą być z dobrego źródła tak jak zripowane swoje własne cd, czy też pliki zakupione w sklepach.

Niestety , ale sam naciąłem się nie raz jak ściągałem pliki flac , aby sprawdzic jakość płyty, czy warto zakupić oryginalne cd i jak się okazało w nie rzadkim przypadku często doświadczyłem mizernej jakości plików flac obfitujących w trzaski, przebarwienia itd itd., także sama nazwa formatu nic tu nie mówi. Może być flac i flac ;)

• Moderatorzy

Podłączyłeś jakies inne zródło niż daci plus pc? Sprawdź na klasycznym źródle takie jak tuner, CD czy nawet DVD. Te trzaski mogą byc generowane przez siejacy zakłóceniami komputer, jego zasilacz impulsowy itd. Często w laptopach jak sie przez usb daca podłącza to występuje taki problem.

-----------------

A jest jakiś sposób, żeby ustalić, czy komputer generuje zakłócenia?

Podłączałem sprzęt pod daca sprzężonego coaxialnie z DVD - trzasków nie było, jednak kolumny też sypią czasem piaskiem, czego wcześniej nie miały w zwyczaju robić. Podłączałem też sprzęt pod laptopa - trzaski występowały, jednak laptop też może powodować zakłócenia.

Wzmacniacz powoduje pyknięcie w kolumnach przy wyłączaniu, niezależnie od tego, czy jest podpięty do źródła.

Tak czy owak - postanowiłem wezwać elektryka, aby sprawdził czy problem nie jest związany z instalacją elektryczną (nie znam się na tych kwestiach). Czy oprócz prawidłowej fazy, uziemienia, napięcia powinien sprawdzić coś jeszcze?

• Moderatorzy

A jest jakiś sposób, żeby ustalić, czy komputer generuje zakłócenia?

Podłączałem sprzęt pod daca sprzężonego coaxialnie z DVD - trzasków nie było, jednak kolumny też sypią czasem piaskiem, czego wcześniej nie miały w zwyczaju robić. Podłączałem też sprzęt pod laptopa - trzaski występowały, jednak laptop też może powodować zakłócenia.

Wzmacniacz powoduje pyknięcie w kolumnach przy wyłączaniu, niezależnie od tego, czy jest podpięty do źródła.

Tak czy owak - postanowiłem wezwać elektryka, aby sprawdził czy problem nie jest związany z instalacją elektryczną (nie znam się na tych kwestiach). Czy oprócz prawidłowej fazy, uziemienia, napięcia powinien sprawdzić coś jeszcze?

----------------------------------------------------------------------------------

Sposób jest taki, żeby podpiąć inne źródło nie będące komputerem ;-) co zroibłeś i okazało się, że trzaski ustały, a wiec to komputer siał. Czasem jest tak, że jest wszystko OK, a po aktualizjacji sterowników USB/karty muzycznej robią się problemy, czasem po zmianie windowsa są kłopoty, czasem trzeba mieć laptopa na baterii bo podłączony zasilacz sieje itd. Ogólnie komputer to cienka sprawa jeśli chodzi o puszczanie muzyki. Najlepiej się sprowadza i tak jak prosto z kompa sygnał cyfrowy pociągniemy bez żadnych kart USB, czy przejsciówke USB/coax. Większość laptopów ma wypuszczony sygnał cyfrowy światłowodem wewenątrz gniazda słuchawkowego jack - popatrz czy w środku nie świeci się na czerwono gniazdo, jeśli tak możesz po światłowodzie prosto do DACa wejść.

Ja to widzę tak, masz trzy niezależne problemy: trzaski podczas słuchania, pukanie w głosniku przy włączeniu i sypanie piachem na wysokich. Trzaski to wg. mnie wina kompa. Pukanie, to albo było od zawsze tylko nie zwróciłeś uwagi, albo we wzmaniaczu był układ mute który teraz zaczął szwankować, ew. coś z siecią. Sypanie piachem to albo wina wzamacniacza ze średniej półki (super kryształowego dźwięku raczej z niego nie uzyskasz), albo uszkodzenie głośników wysokotonowych, ew. jakiś element kolumn wpada w wibrację: np. zacisk głośnikowy, jakaś plakieta z logirm firmy itd. Chociaż wątpliwe by działo się to w obu kolumnach równocześnie, bo to raczej rzadki przypadek by taki efekt wywoływało. Wszsytko zależy od tego jak bardzo to sypie piachem, jak mocno puka - ciężko to ocenić na odległość czy to normalne wynbikajaće z klasy sprzętu czy jest to uszkodzenie.

Ogólnie nie jeden wzmacniacz, czy nawet wzmacniacz z kolumnami razem, już widziałem uszkodzony poprzez słuchanie muzy z kompa. Bardzo wysokie napięcia wyjścia, różne dziwne napięcia które się pojaiają w czasie startu/reset komputera itd. Słuchałeś przez DACa więc ryzyko jest mniejsze, ale też jakieś ryzyko występuje.

Odnośnie sieci, to elektryk raczej powie Ci że wszystko OK i popatrzy na Ciebie jak na wariata ;-) oczywiście nie zaszkodzi spróbować, ale myślę że jak kupisz sobie miernik za 10zł to bez żadnego narażania życia i zdrowia, dasz radę zmierzyć napięcie w sieci i sprawdzić czy gorąca żyłą jest w odpowiedniej dziurce ;-)

-----------------

Witam!

To jest tani wzmacniacz,praktycznie identyczny z PMA 520AE który miałem i miał on to samo.

Tu chodzi o to,że gdy wyłączasz pilotem,wzmacniacz jest w stanie czuwania i jego procesor pracuje.

Natomiast wyłącznik odcina zasilanie transformatora.Wtedy następuje rozładowanie kondensatorów i gdy te już mają małe napięcie,układ zabezpieczający głupieje i na ułamek sekundy włącza przekaźnik.Stąd te pyknięcie.

Nie ma więc się czym martwić.Tak zachowuje się większość starych i duża część nowych,tanich wzmacniaczy.Poza tym to jest najtańszy chiński szmelc.To nic że Denon.Jest z byle czego i tyle.Takie czasy.

Panowie, dzięki za odpowiedzi.

plastik1989,

suferujesz zatem żeby nie słuchać muzyki z pc?

Generalnie - jak wspomniałem wyżej - i tak mój DAC padł i jest serwisowany (to chyba wina zasilacza), lecz na innym DACu problemy nie ustąpiły.

Wkur.zyłem się zatem i postanowiłem oddać na gwarancji resztę sprzętu.

Kuba83,

w serwisie Denon powiedziano mi, że takie pykanie nie powinno mieć miejsca. Pewnie ostatecznie stwierdzą, że wszystko jest ok. W każdym razie wzmacniacz i tak niedługo wymieniam.

No i dobrze, że chcesz wymienić wzmacniacz, już nie chodzi o to czy jest on wadliwy czy nie z tymi trzaskami , ale to naprawdę cienko grający zawodnik. Przede wszystkim bierz coś z lepszą wydajnością prądową ;) Polecam używkę jak nie masz kasy na coś lepszego nowego. Ten Denon to straszny suchotnik, pomimo tak pięknych recenzji ;). Masz już coś na oku?

Życzę powodzenia z gwarancją na sprzęt, aby wszystko się dobrze skończyło ! Nie zapomnij dać znać jak się losy potoczyły.

Na oku jeszcze nic nie mam - zobaczę jak się rozwinie sytuacja z reklamacjami.

A znać dam na pewno - tyle tylko, że to trochę potrwa.

Pozdrawiam i dzięki raz jeszcze za wszystkie odpowiedzi!

• Moderatorzy

plastik1989,

suferujesz zatem żeby nie słuchać muzyki z pc?

//////////////////////////

to już sam musisz zdecydować, ogólnie nie jest to najlepsze rozwiązanie zarówno pod względem jakości dźwięku jak i bezpieczeństwa - różne śmieci dostają ne wejście wzmacniacza, może objawiać się to np. trzaskami, ale też skokami napięcia, czy nawet DC na wyjściu co może doprowadzić do uszkodzenia wzmaniacza - nomen omen kilka miesięcy temu naprawiałem ampli denona AVR o bardzo podobnym wnętrzu jak Twój PMA i własnie uszkodzony był na skutek podłączenia do kompa. Tam akurat podłączony był w najgłupszy możliwy sposób czyli z wyjśca słuchawkowego na czincze, a więc sygnał był bardzo mocny. Ogólnie jeśli grasz przez DACa to ryzyko jest znacznie mniejsze. Natomiast jeżeli chcesz zacząć się bawić w audio na poważnie to ja polecam Ci jednak kupuć Cd player nawet taki za 50zł i powoli zbierać płyty. Przecież na początku jak nie masz jeszcze płyt za dużo to można ściągać i nagrywać na CD czy słuchasz pirackich mp3 czy nagranych to prawnie i moralnie jeden piernik, a z biegiem czasu jak uzbierasz kolekcję płyt jakąś sensowną to odejdziesz od piratów całkiem.

-----------------

Mam całkiem sporą (to pojęcie względne, wiem) kolekcję oryginalnych płyt i napęd DVD podpięty do DACa - robi za odtwarzacz CD.

Pirackich plików nie ściągam, natomiast pomysł z nagrywaniem mp3 na CD jest całkiem niezły i z niego skorzystam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.