Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kompaktowy aparat fotograficzny polecacie?

pit80

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy,

potrzebuję kupić mały i lekki aparat fotograficzny, który zmieści się w kieszeni, będzie długo trzymał na baterii oraz robił w najlepszej, dostępnej dla takich maluchów jakości zdjęcia (szczególnie przy małej ilości światła).

Bardzo mi również zależy by szybko startował. Mój stary potrzebuje kilkanaście sekund od momentu włączenia do gotowości zrobienia zdjęcia, co bywa irytujące, zwłaszcza jak odpowiednia chwila na fotkę już przeminie. Znakomicie by było, gdyby można było zrobić zdjęcie w sekundę po naciśnięciu power.

Z wstępnego, internetowego rozpoznania wydaje mi się, że poniższe mogłyby być dobre:

Canon g7x (mk1-2)

Panasonic TZ100/80/70

Sony RX100 (mk1-4), Hx90?

Może są też jakieś mniej znane marki i modele godne uwagi?

Zauważyłem, że na forum jest liczne grono zarówno profesjonalistów jak i miłośników fotografii.

Może ktoś testował i porównywał jakieś ciekawe modele i może któryś polecić?

Cena, oczywiście im niższa tym lepiej, ale powiedzmy maksymalnie do poziomu RX100mk4.

Z góry dziękuję za pomocne komentarze.

Może kup bezlusterkowca z wymienną optyką ( post nr 4160 )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kilka dni temu też byłem w BPN i mocno mnie rozdrażniło, że stary aparat porobił zdjęcia z fioletowymi konturami drzew (na podglądzie wyglądało ok, dopiero w domu na kompie wyszło jaki to shit).

Stąd postanowienie zamiany na coś lepszego, ale na tyle małego by w kieszeń weszło i nie ciążyło.

Myślałem o bezlusterkowcu ale jednak trochę za duże i ciężkie, zwłaszcza jak się zamontuje lepszy obiektyw bo podobno te standardowe w komplecie są takie sobie.

który zmieści się w kieszeni

i wy mu proponujecie wymienną optykę ?

Cena, oczywiście im niższa tym lepiej, ale powiedzmy maksymalnie do poziomu RX100mk4.

g7x mk1 od mk2 jeśli chodzi o efekt końcowy niewiele się różni, podobnie RX100 mk1. a używkę za 1k da się wyrwać o ile jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.