Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzenie wzmacniacza - skoki napięcia

kalliber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Nie wiem czy to odpowiedni dział , ale ...

Otóż , miałem mały wakacyjny wypad i zabrałem wzmacniacz Sansui x501 , dodam , że w domu działał normalnie , biorę go nie raz na różne wypady , ale w domu letniskowym , po dwóch godzinach nie głośnego grania , zaczął dymić z rezystorów przy tranzystorach końcowych ... Podczas zwiększania głośności grzał się tak , że roztapiało cynę z pod nóżek tego rezystora :(

Myślałem , że po prostu w transporcie , rozregulował się BIAS itd . Dlatego , odstawiłem go na bok , a z racji tego , że wieczory w ciszy nas nie interesowały , znaleźliśmy niedaleko na portalu aukcyjnym JVC AX-330 BK (rewelacja to to nie jest , ale z kolumnami sobie radził , do jakiś kolejnych 2-3 godzin )

Nie miałem , miernika przy sobie , żeby sprawdzić jak się zachowuje napięcie w gniazdku , ale ... z zasilacza od komputera też był dziwny zapach , ale sobie poradził bo tam jest inna budowa i skoki sobie niweluje sam .

Czy możliwe jest , że takie uszkodzenie zostało spowodowane skokami napięcia ?

Bo kobieta miała swój dom mieszkalny + 3 domki dość duże ( światła , lodówki , tv itd ) i raczej zasilanie szło z jej domu mieszkalnego . Jutro będę rozbierał , któryś i sprawdzał co uległo uszkodzeniu . Dzięki za odpowiedz .

Nikt z nas nie odpowie dlaczego.

Drugi zakupione grał kilka godzin, korzystając z tego samego napięcia, to raczej nie występuje pomyłka np. dwie fazy.

Możesz przyłączyć miernik i obadać, co się dzieje, tylko, że miernik nie pokaże wszystkiego.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Teraz już za późno , bo już wróciliśmy , a pozostaje tylko sprawdzić co się spaliło . Ale na tym samym zasilaniu była lodówka i tv . Dziwne , że im się nic nie stało .

Na tym samym zasilaniu ale może z innej fazy?Tylko skąd tak wysokie napięcie żeby wzmak spaliło?Napięcie międzyfazowe rozj...ło by go od razu///Hmm?

Na tym samym zasilaniu ale może z innej fazy?Tylko skąd tak wysokie napięcie żeby wzmak spaliło?Napięcie międzyfazowe rozj...ło by go od razu///Hmm?

Niestyk na przewodzie neutralnym????????

Napisałem do kobiety , żeby sobie zawołała jakiegoś elektryka i jej to sprawdził . Bo jeżdzimy tam od ponad 6 lat rok w rok i teraz takie cyrki . Kolega oglądał mecz przez telefon wtedy i ładował go , i mówił , że ładował , nie ładował , a wpięty był cały czas .

Jak by był niestyk na N to by się raczej wyłączał - a tu grał cały czas. To raczej problem z napięciem na tej linii, szkoda, że JVC nie był podłączony pod to gniazdko co lodówka, czy TV - wtedy by była pewność. Inne pytanie jest takie, jak duże to były skoki i czy to faktycznie skoki..., może to nie kwestia napięcia a natężenia?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Oba wzmacniacze były wpięte do listwy zasilającej , która była wpięta do tego samego gniazdka . Nie wiem jaka tam była instalacja , bo nie zaglądałem do gniazdka .

Użytkownik neomammut dnia 01.08.2016 - 10:29 napisał

może to nie kwestia napięcia a natężenia?

Czyli spadku napięcia...

Czyli jak?

Przepraszam kolegów kickdown i neomammut. Nie zamierzałem scalać waszych cytatów. Najwidoczniej nie opanowałem jeszcze edytora.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Chwila, lodówka, TV i wzmaki były podłączone pod to samo gniazdko?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Raczej cały domek jest zasilany jako jedna linia bo bezpiecznik za domkiem jest jeden :) Od gniazdka do lodówki kable idą do puszki , a metr dalej kolejna puszka i znów w dół gniazdo .

Schemat mam do Sansui mam , tranzystory końcowe to Sanken 2SC3264, 2SA1295 , raczej się nie spaliły bo grać gra , ale kopci z rezystorów przed nimi , oraz z rezystorów w płytce , w której są wyjścia na kolumny . Wrócę z pracy to zobacze na schemat i powiem jakie .

Wymieniłem rezystory na nowe , bo tamte były troszkę brązowe z opalenizny :) potencjometry do regulacji prądów dałem precyzyjne i teraz można spokojnie ustawić to co ma być bez nerwów . Najwidoczniej to wszystko było spowodowane zbyt niskim napięciem .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.