Skocz do zawartości
IGNORED

problemy z dźwiękiem z kompa

Jashu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Koleżanki, Koledzy, mam pytanie. W tej chwili muzy z komputera słucham w sposób następujący:

aplikacja (przez WASAPI) - zewnętrzna karta creative sound blaster x-fi surround 5.1 pro - amplituner(po optyku) - wzmacniacz stereo - kolumny :) gra to niestety słabo i odczuwam dojmującą chęć zmiany. Czy będzie miało sens i poprawi się jakość jeśli kupię wzmacniacz z wbudowanym DAC (BC Acoustique EX 222

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i ominę amplituner? Czyli tor będzie następujący komp -(po USB) creative -(po optyku) wzmacniacz.

Czy może po prostu połączyć creativa z obecnym wzmakiem kablem stereo? Będzie różnica? czy nie warto inwestować w nowy wzmacniacz?

Dodam tylko, że w amplitunerze (HK AVR147) zrobiłem sobie wyjście pre amp i tak łączę się ze wzmacniaczem (Fisher CA2320) efekt mizerny, trzeba bardzo głośno ustawiać oba pokrętła głośności, żeby był dźwięk. O ile w KD mi to nie przeszkadza - rzadko korzystam a efekt jest i tak lepszy niż jak ampli napędzał mi wszystkie kolumny, o tyle w stereo jest to wkurzające.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po co ten amplituner po drodze, robi tylko za przedwzmacniacz, a potem wzmacniacz jako końcówka mocy ? Dźwięk jest mocno przemielony, bo raz obrabia go karta, a potem DAC amplitunera i nie wiadomo co gra !!!:(((

DAC, czy karta dźwiękowa jest potrzebna jak wyprowadza czysty tor audio z PC obrabia go i puszcza dalej już analogowo do wzmacniacza i wtedy ma to sens, a tu po cholerę ampli ze swoim dackiem ?

BC Acoustic ma wejście cyfrowe(DAC) tylko są różne DACi tak jak różne wzmacniacze. Tam dac nie jest wysokich lotów jeśli chodzi o próbkowanie plików, choć może mieć fajne brzmienie, wzmacniacz BC też gra specyficznie.

Po co ten amplituner po drodze, robi tylko za przedwzmacniacz, a potem wzmacniacz jako końcówka mocy ? Dźwięk jest mocno przemielony, bo raz obrabia go karta, a potem DAC amplitunera i nie wiadomo co gra !!!:(((

DAC, czy karta dźwiękowa jest potrzebna jak wyprowadza czysty tor audio z PC obrabia go i puszcza dalej już analogowo do wzmacniacza i wtedy ma to sens, a tu po cholerę ampli ze swoim dackiem ?

BC Acoustic ma wejście cyfrowe(DAC) tylko są różne DACi tak jak różne wzmacniacze. Tam dac nie jest wysokich lotów jeśli chodzi o próbkowanie plików, choć może mieć fajne brzmienie, wzmacniacz BC też gra specyficznie

Amplituner jest po drodze, jakbym chciał filmy z kompa w surround oglądać. Stąd podłączenie po optyku. jeszcze z czasów sprzed wzmacniacza i obecnych kolumn.

Czyli najlepiej wywalić tego toslinka i z creativa sygnał wyprowadzić via RCA bezpośrednio do wzmacniacza?

co to znaczy, że BC gra specyficznie? On ma chyba dosyć ciepły dźwięk i mam nadzieję, że ładnie zgra się z moimi Klipschami RP 160M. W moim leciwym Fisherze znowu zaczyna trzeszczeć potencjometr więc powoli się przymierzam do wymiany. Rok temu go czyściłem, poprawiałem zimne luty, prostowałem potencjometry ale znowu zaczyna grymasić.:(

Amplituner jest po drodze, jakbym chciał filmy z kompa w surround oglądać. Stąd podłączenie po optyku. jeszcze z czasów sprzed wzmacniacza i obecnych kolumn.

Czyli najlepiej wywalić tego toslinka i z creativa sygnał wyprowadzić via RCA bezpośrednio do wzmacniacza?

co to znaczy, że BC gra specyficznie? On ma chyba dosyć ciepły dźwięk i mam nadzieję, że ładnie zgra się z moimi Klipschami RP 160M. W moim leciwym Fisherze znowu zaczyna trzeszczeć potencjometr więc powoli się przymierzam do wymiany. Rok temu go czyściłem, poprawiałem zimne luty, prostowałem potencjometry ale znowu zaczyna grymasić.:(

Apropo BC Acoustique to zauważ, że jest coraz większy problem z ich dostępnością. Z tego co się dowiadywałem nie są już w Polsce za bardzo dystrybuowane ponieważ miały problemy z awaryjnością.

miały problemy z awaryjnością.

o awaryjności nie słyszałem - wiem, że są dostępne w zasadzie tylko w jednym sklepie. Dzięki za info. Myślę sobie jeszcze nad Yamahą a-s501 tylko boję się, że będzie krew z uszu z moimi Klipschami.

Podpięcie wzmacniacza wprost z karty z pominięciem amplitunera ma sens uproszczenia toru audio zapewne przełoży się na dźwięk.

Co do połączenia yamahy z klipsch to fakt jest ryzykowne, dodatkowo yamaha gra w dość uproszczony nawet wśród budżetówek sposób.

Xindak jest niezły, ma sporą ofertę, a model A06 bywa na rynku wtórnym, mocny gęsty bas i łagodna góra. Poczytaj też może Advance Acoustic x60, fajny bas i też łagodna góra, ma daca( przeciętnego),do Klipscha to ciekawa propozycja.

Amplituner jest po drodze, jakbym chciał filmy z kompa w surround oglądać. Stąd podłączenie po optyku. jeszcze z czasów sprzed wzmacniacza i obecnych kolumn

Ale możesz podpiąć wzmacniacz z pominięciem ampli a do kina zostawić przez ampli po optyku

Ale możesz podpiąć wzmacniacz z pominięciem ampli a do kina zostawić przez ampli po optyku

No taki mam właśnie plan. Dzisiaj kupię kabelki

Ukryta Zawartość

Powinny wystarczyć, jak sądzicie? Ewentualnie

Ukryta Zawartość

Ale przy dźwięku z kompa różnicy pewnie nie usłyszę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale przy dźwięku z kompa różnicy pewnie nie usłyszę

Przecież pisałeś że masz kartę ?;) bo z samego kompa byłoby tragicznie .

Sporo zależy też od nagrań, jak mp3 to najlepjej zripować swoją bo wtedy wiadomo że ma 320, te z sieci to po 10 razy przemielone najgorsze shity, niby finalnie dobre, ale grają tragicznie.

Podobnie z flacami..

Prolink jest troche mało rozdzielczy, może ultralink lepszy będzie, to jednak znana firma. Szkoda też że musisz kupować aż takie długości.

no niestety daleko mam od karty do wzmaka. Wczoraj kupiłem, dzisiaj podłączę i zobaczę. Ja słucham tylko FLACów oraz z Apple music. Kupiłem Prolinki. Zobaczymy... A co do karty, to ona nadzwyczajna tez nie jest:)

Yamahe w q21 odradzają. Proponują za to Xindak A06 lub Mitchell&Johnson SAP-201V. Co Wy na to? Nie znam w ogóle tych marek.

Odradzają to na czym nie ma zarobku a polecają to na czym jest. Słuchaj jeśli masz możliwość. Nie daj się nakłonić sprzedawcy na jego wizje.

Ja słuchał głównie z CD i winyle ostatnio. Komp rzadziej ale czasem się zdarza więc chciałem poprawić jakośc i zdecydowanie udało się. Wyeliminowanie amplitunera z toru zrobiło gigantyczną różnicę. Nareszcie było zarąbiste łupnięcie na początku Money for nothing Dire Straits. I to mi wystarczy póki co. Dzieki Panowie za pomoc.

A co do Yamahy to słyszałem kilka innych modeli - te wzmaki nie nadają się do tytanowych kopułek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.