Skocz do zawartości
IGNORED

Wydzielona instalacja elektryczna.

Marcin_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam znawców tematu. Lato sezonem remontowym planuję więc pociągnąć wydzieloną linię elektryczną pod audio. Oprócz Gigawatta kto sprzedaje i produkuje porządne kable 3x4mm. Czy macie coś sprawdzonego?

Sprzedam VITUS RI100

https://www.audiostereo.pl/topic/128429-wydzielona-instalacja-elektryczna/
  • Moderatorzy

a ile metrów tego przewodu będziesz potrzebował?

też plauje oddzielną instalację u siebie, ale raczej użyję zwykłago kabla od skrzynki, i dopiero od gniazdka użyje czegoś "audiosfilskiego". Po rozmowie z osobami które się w to bawiły, polecono mi by:

-linię używać tylko do audio (nie podpinać żadnych innych urządzen, zwłaszcza tych z impulsówkami TV, komouter itd.)

- ograniczyć do minimum połaczenia, puszki itd. przewody łączyć poprzez lutowanie

- radzono mi użycie zwykłego kabla w miarę porządnego, bo a) kluczowe dla dziwieku są ostatnie metry, b) lepszy efekt da użycie tańszego przewodu w ścianie, a oszczędzone pieniądze wpakowane w siecówki, niż gdy budzęt rozbijemy na średni kabel w ścianie i średnie sieciówki, oczywiście jeśli budżet nie gra roli to można szaleć,

- ponoć klasyczne bezpieczniki topikowe lepiej się sprawdzają

----------

piszę na podstawie rozmów z osobami które bawiły się w to, sam mam to jeszcze przed sobą więc nie jestem w stanie jednoznacznie powiedzieć na czym się skoncentrować...

-----------------

Zamiast lutowania - raczej poczwórnie redundantne zaciski śrubowe. Np. Zwyczajne 12x listwa zaciskowa cięta np dwa razy po trzy. Te trójki łączone szeregowo. Czyli każdy łączony przewód pod czterema śrubami.

a ile metrów tego przewodu będziesz potrzebował?

też plauje oddzielną instalację u siebie, ale raczej użyję zwykłago kabla od skrzynki, i dopiero od gniazdka użyje czegoś "audiosfilskiego". Po rozmowie z osobami które się w to bawiły, polecono mi by:

-linię używać tylko do audio (nie podpinać żadnych innych urządzen, zwłaszcza tych z impulsówkami TV, komouter itd.)

- ograniczyć do minimum połaczenia, puszki itd. przewody łączyć poprzez lutowanie

- radzono mi użycie zwykłego kabla w miarę porządnego, bo a) kluczowe dla dziwieku są ostatnie metry, b) lepszy efekt da użycie tańszego przewodu w ścianie, a oszczędzone pieniądze wpakowane w siecówki, niż gdy budzęt rozbijemy na średni kabel w ścianie i średnie sieciówki, oczywiście jeśli budżet nie gra roli to można szaleć,

- ponoć klasyczne bezpieczniki topikowe lepiej się sprawdzają

----------

piszę na podstawie rozmów z osobami które bawiły się w to, sam mam to jeszcze przed sobą więc nie jestem w stanie jednoznacznie powiedzieć na czym się skoncentrować...

Linia ma być tylko pod audio - ok 12-14m, Bezpiecznik Gigawatta plus kabel bez łączeń i puszek wprost do gniazdka. Żadnych siejących urządzeń

Sprzedam VITUS RI100

bo a) kluczowe dla dziwieku są ostatnie metry,

To bardzo ciekawe. Jest jakieś uzasadnienie tej teorii?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Kolega Kopczas zadał pytanie, na które też bym chciał znać odpowiedź. Ktoś z Was Koledzy potrafi odpowiedzieć? Bo być może to tylko taka miejska legenda, lub po prostu zabobon. Nie chcę używać takich określeń, żeby nie urazić Kolegi plastik1989, ale wybaczcie same się nasuwają

zwiększa się precyzja. Nie każdemu się to jednak podoba. Równocześnie znika jednak taki "muzyczny plankon"

Według mnie ten plankton to właśnie precyzja..

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Zapewne chodzi o to,ze ostatni kawałek drutu czyli przewód zasilający niejako tłumi wszystkie smieci zebrane poprzez ten kabel w scianie nieekranowany :) osobisci emusze przyznac ,iz nie słysze zadnej róznicy po właczneiu samego kabla w sciane ale poprzez transformator separujący już owszem :) wówczas prawie kazdy kabel z tych drozszych zaczyna wpływac mi na brzmienie wzmacniacza :)

Uff, udało mi się nawet przeczytać niektóre posty w tym temacie. Ale moje życie już nie będzie takie samo po tym doswiadczeniu.

Proponuje zmienic łądowarke do telefonu, rozmowy będą o wiele bardziej czytelniejsze a SMSy bardziej zrozumiałe:)

a) kluczowe dla dziwieku są ostatnie metry,

To akurat proste - ostatnie metry przypadają na kable głośnikowe, a tutaj inwestycje jak najbardziej mają sens :)

Jaki problem kupić ekranowany kabel? Aha- o jakiej polaryzacji mówimy w przypadku prądu zmiennego?

co da kabel ekranowany od licznika do gniazdka skoro do licznika leci zwykly ? :P :) chyba ,ze w danym pomieszczneiu coś "sieje" wówczas taki kabel uchronic moze przed wpływem :) Polazryzacja hmm.. w wikipedi ciekawie to zdefiniowali:) cyt:"... Polaryzacja – właściwość fali poprzecznej dotycząca uporządkowanej relacji między kierunkiem oscylacji zaburzenia a kierunkiem rozchodzenia się fali. Polaryzacją nazywa się również proces osiągania określonego stanu polaryzacji. ... "

Panowie... Cała idea lepszego audio polegała na poprawianiu tego co seryjnie przeciętnie. Lepsze komponenty, ekranowanie, oddzielanie. Każda próba poprawienia i odseparowania ma sens i dziwi mnie że to negujecie. Jeśli negujecie sens ekranowania to wróćmy do seryjnych interconektow i podstawowych odtwarzaczy CD phillipsa

Sprzedam VITUS RI100

co da kabel ekranowany od licznika do gniazdka skoro do licznika leci zwykly ? :P :) chyba ,ze w danym pomieszczneiu coś "sieje" wówczas taki kabel uchronic moze przed wpływem :) Polazryzacja hmm.. w wikipedi ciekawie to zdefiniowali:) cyt:"... Polaryzacja – właściwość fali poprzecznej dotycząca uporządkowanej relacji między kierunkiem oscylacji zaburzenia a kierunkiem rozchodzenia się fali. Polaryzacją nazywa się również proces osiągania określonego stanu polaryzacji. ... "

Ciekawe teorie, ale zejdźmy z poziomu fizyki kwantowej do elekrotechniki :-) Co do ekranu to ma to sens bo mamy szereg domowych rozsiewaczy silnego promieniowania elekromagnetycznego jak routery, bezprzewodowe myszki, telefony komórkowe. W swoim mieszkaniu mam dobre 10 obcych routerów w zasięgu. Dotego Mikrofala, pralka,lodówka, które to urządzenia też generują przy zał/wył sporo zakłóceń. Oczywiście sieją do sieci, co można lepiej lub gorzej odfiltrować, ale też dostaja się do kabla, który jest przcież rodzajem anteny.
<br />Oczywiście sieją do sieci, co można lepiej lub gorzej odfiltrować, ale też dostaja się do kabla, który jest przcież rodzajem anteny.<br />

może ktoś porównać rząd wielkości przenikania zakłóceń od w/w urządzeń przez sianie do sieci i przez promieniowanie do kabla bez ekranu?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Co do ekranu to ma to sens bo mamy szereg domowych rozsiewaczy silnego promieniowania elekromagnetycznego jak routery, bezprzewodowe myszki, telefony komórkowe. W swoim mieszkaniu mam dobre 10 obcych routerów w zasięgu. Dotego Mikrofala, pralka,lodówka, które to urządzenia też generują przy zał/wył sporo zakłóceń. Oczywiście sieją do sieci, co można lepiej lub gorzej odfiltrować, ale też dostaja się do kabla, który jest przcież rodzajem anteny.

Większy sens może mieć ekranowanie kabla zasilającego dla uchronienia innych kabli systemu audio , przed tym co w nim płynie ;-)).

Coś niecoś tu piszą o zakłóceniach EMI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...bo a) kluczowe dla dziwieku są ostatnie metry,

Przecież "słyszący inaczej" Ci nie odpowiedzą.

Nawet ich nie stać na następujący komentarz:

Prędkość elektronów (dryfu) w przewodniku wynosi coś około 0,1cm/s dla dużych prądów. Dla małych proporcjonalnie maleje.

Kabel 1,5 m elektrony przepłynęłyby w ciągu co najwyżej w pół godziny (sic)... gdyby to był prąd stały...

Dla prądu przemiennego w ogóle nie przepłyną (dryft raz w jedną, raz w drugą...).

Ostatni metr znakomitego kabla dostarcza więc znakomitych elektronów, patrz znakomitego prądu...

Ale...

Założyłem ten wątek w celach merytorycznych i tylko o takie wypowiedzi proszę. Tych którzy mają problem z Ego proszę o niezaśmiecanie wątku.

Sprzedam VITUS RI100

W swoim mieszkaniu mam dobre 10 obcych routerów w zasięgu.

Hmm.. no ale ruter promieniuje również przed licznikiem :P:) ja np. mam sąsiadów obok i co z tego ,ze mam ekranowane przewody u siebie skoro licznik wisi na scianie w pomieszczeniu ,które obejmuje zasiegiem wiele routerów :P a zatem kabel nie odfiltruje mi tego syfu który dostaje się przed licznkiem :P proste ? proste :P
Gość

(Konto usunięte)

Tych którzy mają problem z Ego

Dobre sobie...tylko, o których mówisz...o tych co "nie słyszą"... czy o tych, którzy nakupili klocków i innych gadżetów i mają "przewymiarowane" ego...znam takich, tylko z dobrym graniem mają dalej problem...jak nie grało tak nie gra...

Za duzo teoretyzujecie, zamiast wysiłek włożyć w praktykę.

Niesamowite ilu ignorantów z brakiem pokory jest na forum

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

A skąd Wiesz, że nie "praktykujemy"...?

Hmm.. no ale ruter promieniuje również przed licznikiem :P:) ja np. mam sąsiadów obok i co z tego ,ze mam ekranowane przewody u siebie skoro licznik wisi na scianie w pomieszczeniu ,które obejmuje zasiegiem wiele routerów :P a zatem kabel nie odfiltruje mi tego syfu który dostaje się przed licznkiem :P proste ? proste :P

Odfiltruje.

Dajcie mi punkt podparcia, a podniosę Wam Ziemię ...

Dobre sobie...tylko, o których mówisz...o tych co "nie słyszą"... czy o tych, którzy nakupili klocków i innych gadżetów i mają "przewymiarowane" ego...znam takich, tylko z dobrym graniem mają dalej problem...jak nie grało tak nie gra...

A skąd Wiesz, że nie "praktykujemy"...?

wszystkich którzy się poczuwają

Sprzedam VITUS RI100

Dajcie mi punkt podparcia, a podniosę Wam Ziemię ...

Powiedzenie stare jak świat ale ciągle nie mamy tego punktu podparcia... Natomiast jak najbardziej mamy teoretyczną możliwość "ruszenia" naszej planety konstruując odpowiednio duży silnik odrzutowy.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.