Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik wejść, głośności, włączenia na Arduino

userHD

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Może Ktoś ma jakiś pomysł... jak zbudować sterownie na Anduino (Uno)...

Doprecyzuj to pytanie. Nie za bardzo wiadomo o co chciałeś zapytać.

Np: 4 wejścia, potencjometr głośności, mute, 2 dodatkowe przekażniki do innych funkcji, oraz przekaźnik włącz/wyłącz...

Fajnie by było dołączyć zegar RTC.

• Moderatorzy

Do Arduino (ewentualnie może być sam mikroprocesor Atmega z zegarem) podłączasz moduł IR (są w sieci tutoriale) za jego pomocą (i mikroprocesora) sterujesz mostkiem H, który steruje silnikiem potencjometru.

Sterowanie przekaźnikami jest w miarę proste (jest dużo informacji w sieci) bo steruje się nimi podobnie jak zwykłymi ledami z tą różnicą, że cewki przekaźnika nie zasilamy bezpośrednio). Można kupić gotowe moduły z separacją optyczną obwodów (polecam te sterowane stanem wysokim (ewentualnie stan niski uzyskiwać poprzez tranzystor) bo zaraz po włączeniu mikroprocesora na wszystkich wyjściach na kilka milisekund pojawia się stan niski).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Np: 4 wejścia, potencjometr głośności, mute, 2 dodatkowe przekażniki do innych funkcji, oraz przekaźnik włącz/wyłącz...

Fajnie by było dołączyć zegar RTC.

Może trochę nie w temacie, ale dokładnie tyle robi sterownik Dolphina (a właściwie MariuszaElektro),

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem jedną sztukę od tego człowieka z rok temu i działa bez problemów. Czasem gubi pilota po odłączeniu zasilania, ale Mariusz twierdzi że czasem tak się zdarza i trzeba wymienić atmegę. Nawet mi obiecał jedną, ale na tyle rzadko mi się to zdarza, że zarzuciłem temat.

Oprócz selektora, sterowania potkiem i standby ma jeszcze dwa oddzielnie sterowane przekaźniki i mute.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość traxman

(Konto usunięte)

userHD sprawdź mój pre LM4562 z kitu avt-5382A,

serwis.avt.pl/manuals/AVT5382.pdf

do sterowania służy właśnie arduino uno, a własciwie tylko sam procesor z bootloaderem, kod jest gdzieś na ftp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.