Skocz do zawartości
IGNORED

Kanały grają ciszej, na zmianę....

alfiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na forum, więc pozdrawiam serdecznie.

I od razu jestem zmuszony prosić Was o pomoc :)

Kupiłem używany gramofon Universum 2095, z używaną wkładką AT 13 EA, która z kolei ma używaną, i nieoryginalną igłę (nową zamówiłem ale jeszcze nie doszła). Na moje życzenie sprzedawca wymienił kabel sygnałowy z jakiegoś noname RCA (zamontowanego w miejsce oryginalnego DIN) na nieco lepszy RCA. W czasie odtwarzania występuje jednak dziwny problem. W zależności od płyty, kanały prawy i lewy potrafią mieć różną jakość odtwarzania tego samego utworu. Dla przykładu, z płyty Revolver Beatlesów kanał lewy gra czysto, dużo wysokich tonów, jest przestrzeń, kanał prawy - przytłumiony i jakby cichszy (taki "spod poduszki"). I nie mówię tu o rozdziale na kanały wskutek nagrywania, czy też remasteringu do stereo (to jestem w stanie odróżnić). Na płycie Zeppelinów (II) zjawisko występuje dokładnie odwrotnie. Na płycie AIR Moon Safari (najnowszej, jaką mam na LP, jeśli chodzi o czas powstania albumu) - wszystko jest tak jakby równo, a przynajmniej ja nie umiem usłyszeć różnicy w jakości. Sprawdzałem to zjawisko poprzez zamianę miejscami kabli sygnałowych w gniazdach wzmacniacza (i to obu) aby wyeliminować sam wzmacniacz i głośniki. No więc to nie one są winowajcami.

Czy ja jestem jakiś przewrażliwiony, czy coś źle słyszę, czy też jest to normalne zjawisko zależne od płyty i sposobu rejestrowania materiału? Czy raczej szukać winy w okablowaniu? A może muszę coś ustawić w gramofonie inaczej? Zaznaczam, że kalibrowaniem wkładki zajął się sprzedawca, jak ustawiłem wagę i antyskating (ale wg podstawowych metod, czyli skala AS = skala nacisku wkładki. Teraz, po wykryciu problemu przy odsłuchu, "pobawiłem się" trochę naciskiem i AS ale nie mają one żadnego wpływu na opisane zjawisko.

Proszę o pomoc, bo nie wiem, czy gramofon jest felerny i muszę go zwrócić, czy też to rzeczywiście kwestia płyt.

1 Koniecznie nowa igła jest potrzebna 2 za mało płyt do słuchania i testów 3 np. Rosyjskie wydania Melodi miały problemy z głośnością kanałów i stron płyt .

1 Koniecznie nowa igła jest potrzebna 2 za mało płyt do słuchania i testów 3 np. Rosyjskie wydania Melodi miały problemy z głośnością kanałów i stron płyt .

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście próbka materiału jest mała, jak trochę poszerzę stan posiadania winyli to będę miał większe możliwości manewru ale boję się, że do tego czasu nie będzie można sprzętu zwrócić, jeśli rzeczywiście to będzie jego wina. Nowa igła, jak pisałem, idzie pocztą i zaraz po montażu będzie mocno "grzana" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.