Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy P.Millett Butte się wzbudza

bikerbo

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy forumowicze

Słuchawkowiec według tego schematu się wzbudza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co zaobserwowałem:

- wzbudza się tylko przy podpiętych słuchawkach

- częstotliwość wzbudzeń zależy od położenia potencjometru (?)

- wzbudzenie zaobserwowałem na oscyloskopie oraz daje się we znaki podczas słuchania (przester/trzaski)

- nie wzbudza się na wszystkich słuchawkach - na Philipsach jakichś dziadowskich się wzbudza (Imp=32R) oraz na kumpla AKG (Imp=55R), na kilku innych nie zaobserwowałem objawów

- napięcia są OK, w obu kanałach w każdym punkcie są takie same (w granicach rozrzutu elementów)

- Q1 i Q2 są zamontowane; zamiast 121R jak na schemacie są 1K

Będę wdzięczny za pomoc.

Wrzucam zdjęcie wzmaka - raczej nie pomoże w diagnozie, ale może przynajmniej ucieszy oko i wynagrodzi trud kliknięcia w wątek.

MEYoT73.jpg

Ukryta Zawartość

zamiast 121R jak na schemacie są 1K

Czego zamiast 121R jak w oryginale zdecydowałeś się na 1k? Dość spory rozrzut. Domyślam się, że chodzi wprowadzenie opampów w klasę A.

Ja spróbowałbym też w jakiś sposób (pewnie się nie da bez przecięcia ścieżek) włączyć kondensatory np. 0,47uF pomiędzy ścieżki potencjometru a wejścia operacyjnych.

Czego zamiast 121R jak w oryginale zdecydowałeś się na 1k? Dość spory rozrzut. Domyślam się, że chodzi wprowadzenie opampów w klasę A.

Na schemacie jest 121R ale w manualu Pete mówi aby dać 1k zamiast 121R

Note one difference: R4 and R5 say "121" on the PCB, but are actually 1k

Zmierzyłeś jak zachowuje się bez bez Q1/Q2?

Spróbowałeś innych, wolniejszych opampów?

Spróbowałeś zwiększyć trochę wartość R2/3?

Jaka wartość potencjometru?

Popatrzyłem na schemat i zastanawiająca jest duża pojemność w sprzężeniu 470p w tym miejscu to dużo. Wynika z tego, że jest potencjalny problem ze wzbudzaniem się w tej aplikacji. Pokombinowałbym z wartością. Można by próbować zobla na wyjściu. Wzmocnienie jest też duże 1k/100om to 11 razy jak na słuchawkowca to dużo

Ze schematu nie wynika, że urządzenie jest generatorem o częstotliwości zależnej m.in od położenia potencjometru...

- częstotliwość wzbudzeń zależy od położenia potencjometru (?)

...dlatego proponuję wziąć pod lupę PCB.

Na czym polega w ogóle pozytywne działanie Q1 i Q2 - to chyba jedyne udziwnienie układu?

Zmierzyłeś jak zachowuje się bez bez Q1/Q2?

Spróbowałeś innych, wolniejszych opampów?

Spróbowałeś zwiększyć trochę wartość R2/3?

Jaka wartość potencjometru?

Potencjometr 10k

Odpowiedź na pozostałe pytania brzmi "nie", ponieważ złożyłem zgodnie z BOMem (wzmacniacz dla znajomego) i nie robiłem żadnych eksperymentów.

Popatrzyłem na schemat i zastanawiająca jest duża pojemność w sprzężeniu 470p w tym miejscu to dużo. Wynika z tego, że jest potencjalny problem ze wzbudzaniem się w tej aplikacji. Pokombinowałbym z wartością. Można by próbować zobla na wyjściu. Wzmocnienie jest też duże 1k/100om to 11 razy jak na słuchawkowca to dużo

To prawda - wzmocnienie jest duże i można by je było zmniejszyć - myślałem nad 551PA i ustawieniem mniejszego wzmocnienia.

...dlatego proponuję wziąć pod lupę PCB.

Chodzi Ci o prowadzenie ścieżek, czy raczej błędy montażowe?

Na czym polega w ogóle pozytywne działanie Q1 i Q2

Autor pisze:

An optional CCS circuit can be used to draw current from the opamp output to the negative supply, essentially biasing it into class A for very small signals.

Nie wiem

Chodzi pewnie o to aby operacyjny pracował w klasie A.

Poniżej przykłady takich konfiguracji:

Ukryta Zawartość

Czemu akurat takie udziwnione rozwiązanie problemu jak jest sporo innych sposobów.

Pierwsze spostrzeżenie, które się rzuca po oglądzie płytki to źródła prądowe na mosfetach powinny być blisko operacyjnych a są dość sporo oddalone od wyjść. A tam cały czas płynie prąd stały między wyjściem z op ampa a minusem zasilania. Nie podobają mi się wartości kondensatorów elektrolitycznych przy operacyjnych. Są wg mnie za duże.

W ogóle to całe PCB jest do kitu. Jak się projektuje takie układy to każdy kanał powinien być identyczny pod względem prowadzenia ścieżek, szczególnie że tu nie wykorzystano jakiegoś podwójnego operacyjnego tylko pojedyncze.

Ukryta Zawartość

NIe :) Nie o to chodzi :)

Więc jak nie wiadomo o co chodzi to albo o pieniądze albo jest to szarlataneria co w rezultacie na jedno wychodzi. Zresztą efekty dźwiękowe jakie opisał bikerbo mówią za siebie. Zrobiłem w życiu kilka wzmacniaczy słuchawkowych w tym dwa na operacyjnych i żaden mi się nie wzbudzał. Zresztą ten OPA552 może pięty lizać LT1210 i to bez żadnych udziwnień.

A dlaczego LT1210?

Zaraz się zacznie który najlepszy;-)

I tak wszystko zależy od aplikacji. Powinien być wydajny prądowo i... czasem warto zajrzeć do poglądowego schematu struktury. Taki np BUF634 który jest de facto diamond bufferem jakoś nie sprawdza się z 32 omami lubi słuchawki wysokoomowe zresztą 250 mA to niewiele jak na samą końcówkę zawartą w strukturze.

Zaraz zaraz :) Parametry to nie wszystko:):P wzmacniacz lampowy ma gorsze parametry a brzmi lepiej niz tranzystorowy :) i co ? :):P Ps. zmniejsz wzmocnienie i sprawdz :)

Zaraz zaraz :) Parametry to nie wszystko:):P wzmacniacz lampowy ma gorsze parametry a brzmi lepiej niz tranzystorowy :) i co ? :):P Ps. zmniejsz wzmocnienie i sprawdz :)

Tylko że słuchawkowiec lampowy przyzwoicie napędzający 32 Ohmowe słuchawki będzie kosztował 10 razy tyle co ten na LT1210.

Gość

(Konto usunięte)

Zaraz zaraz :) Parametry to nie wszystko:):P wzmacniacz lampowy ma gorsze parametry a brzmi lepiej niz tranzystorowy :) i co ? :):P

To polraven nie wiem jakich wzmacniaczy słuchałeś, że wydajesz takie wnioski :)

• 2 tygodnie później...

Jakieś postępy?

Zajrzałem do karty katalogowej OPA552 i widzę, że to fajny układ o świetnych parametrach, ale przez to wymagający sporej uwagi przy projektowaniu topologii ścieżek. Nawet w karcie są na ten temat wskazówki.

Wydaje mi się, że w tym przypadku (tzn. już istniejącej płytki) nie obejdzie się bez oscyloskopu.

Jestem Europejczykiem.

Postępy będą za tydzień. Zbieram pomysły, natomiast będę mógł pogrzebać dopiero za jakiś czas.

Pete wysłał mi OPA551 - miło z jego strony - zobaczymy jak wzmacniacz na nie zareaguje.

Też zastanawiałem sie na podmianą naOPA551. Mają mniejsze pasmo i mniejszą szybkość narastania sygnału.

Te 12MHz i 24V/us dla 552 to naprawdę jest coś, co może sprawić problemy. Na Twoim miejscu spróbowałbym pożyczyć od kogoś oscyloskop, mógłbyś obejrzeć jak układ reaguje np. na zmiany kondensatora w pętli sprzężenia czy jakieś eksperymenty z kondensatorami odsprzęgającymi zasilanie lub wzmocnieniem układu (np. R10=220).

Jestem Europejczykiem.

Nie widziałem schematu, ale w zasadzie wszystko widać na PCB. No cóż, taki układ to proszenie się o kłopoty. Ja nie próbowałbym wymieniać IC, tylko mocno poblokowałbym zasilanie bezpośrednio na ich nóżkach, a następnie doprowadziłbym sygnał wejściowy prosto na IC, totalnie pomijając przełącznik wejściowy. Po znalezieniu przyczyny generatora podjąłbym decyzję co dalej.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.