Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do stereo (męczenie konia) ;)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy. Temat sensu podłączenia subwoofera do systemu stereo, wałkowany był wiele razy. Mam nadzieję, że potraktujcie mój problem bez konieczności zażycia Relanium :) Wiem, wiele osób nawet nie chce słuchać o czymś takim, ale w tych czasach, kiedy większość budżetowych kolumn jest wyposażona w max 7" przetworniki trzeba uciekać się do półśrodków, co też chciałabym uczynić. Moje kolumny radzą sobie z basem nie najgorzej. Schodzą wg. specyfikacji do 40Hz -3dB. Jak wiadomo tych 40 Hz prawie nie słychać. Ktoś powie, po co ci to słyszeć, jeśli na większości nagrań bas tak nisko nie schodzi. Spotkałem się z takimi wypowiedziami. Ok, nawet jeśli nie potrzebuje forte 30Hz, to jednak chciałbym, żeby gitara basowa nie milkła w tle. Weźmy dla przykładu kawałek "Thunderstruck" AC/DC. Na wstępie solówka, po niej wyraźnie słychać gitarę basową. Kiedy wszystko się rozkręci, gitara basowa chowa się w tle. Właśnie po to chciałbym podłączyć do zestawu subwoofer, żeby niskie częstotliwości słychać było odrobinę głośniej. W tym celu chciałbym podpiąć Velodyne EQ MAX 8. Ten i tylko ten, ponieważ można go łatwiej skorygować, za pomocą mikrofonu i pilota. Chciałbym go też połączyć do wejścia LFE, bo mój wzmacniacz wyjątkowo posiada wyjście SUB OUT. Z tego co się dowiedziałem, głośność w subwooerze będzie wzmacniać się równomiernie, wraz z obrotami gały od wzmacniacza. Co myślicie koledzy na temat takiego rozwiązania. Dodam, że nie jestem żadnym audiofilem. Pamiętam jak miałem bardzo tani, zwykły amplituner Yamacha i do tego najtańszy sub Yamacha. Nie odczułem, żeby było to coś nie do zaakceptowania, dlatego myślę, że podpięcie lepszego subwoofera niż ww. nie wypaczy tak bardzo stereofonii. Jeszcze pytanie na koniec. Wyczytałem gdzieś, że po podłączeniu suba do amplitunera, konieczne jest wyłącznie "Direct". Ktoś opisywał to w przypadku swojego dość leciwego już amplitunera. W instrukcji mojego wzmacniacza nie ma wzmianki o czymś takim, więc chyba omijacz regulatorów barwy dźwięku, może pozostać włączony. Jeśli któremuś z kolegów bedzie chciało się coś zasugerować, będę wdzięczny.

Zauważyłem w wypowiedzi nieścisłość- LFE to niezupełnie to samo, co SUB-OUT. Różnica mała, lecz znacząca, bo LFE to łącze z już obrobionym sygnałem dla subwoofera, które wymaga jedynie w subwooferze dopasowania czułości, natomiast sub-out, to miks kanałów LP i subwoofer musi mieć zestaw filtrów, by z niego wyłuskać i dopasować sygnał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jaki masz amplituner?

Wzmacniacz CA Azur 651a.

Ukryta Zawartość

Porlick wydaje mi się choć nie wiem że ten Cambridge na złącze sub out wysyła już sygnał przygotowany pod suba. Tak jest on suma L i P jednak już obrobiony. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie.

Ten wzmacniacz nie powinien gasić opcji suba w trybie direkt to domena ampli kinowych.

Pozdrawiam

Nie znam tego modelu, ale czy sygnał jest obrobiony, czy nie, łatwo sprawdzić- jak w menu są opcje regulacji częstotliwości odcięcia, fazy itp dla tego sygnału, to obrabia, jeśli nie, to tylko suma LP.

jak w menu są opcje regulacji częstotliwości odcięcia, fazy itp dla tego sygnału, to obrabia, jeśli nie, to tylko suma LP.

W menu czego wzmacniacza? Pomijając to, jak najlepiej podłączyć taki sub?

Ukryta Zawartość

post-59127-0-02229300-1470994914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są wzmacniacze obsługiwane przez menu, np Arcam robi ich wiele typów.

Nie ma menu, nie ma obróbki częstotliwości. W takim przypadku sub-out wzmacniacza

-> pojed. wej. w subwooferze. Nie wiem, jak jest z tym czarnym wejściem u Ciebie- czy to wej. audio pomijające filtr (wtedy nie te), czy wejście za sumatorem, lecz przed filtrem, wtedy do tego wejścia. Druga opcja to L/lfe z pary wejść stereo.

Czy to czarne wejście pod lfe (subwoofer) to cinch? Nie widzę tego dobrze na telefonie.

Czy to czarne wejście pod lfe (subwoofer) to cinch? Nie widzę tego dobrze na telefonie.

To wejście IR.

Druga opcja to L/lfe z pary wejść stereo.

Mówisz o tzw. podłączeniu wysokopoziomowym złączem typu Speakon, z terminali głośnikowych wzmacniacza? Takie połączenie rekomenduje REL.

Tylko Velodyne nie ma wejścia Speakon. Rozumiem, że chodzi o to samo, tylko podłączenie z terminali głośnikowych wzmacniacza do tego wejścia RCA obok LFE?

Nie, piszę o wyjściu ze wzmacniacza przez sub-out, a wejściu do suba przez cinch L/lfe in.

Przewód cinch/cinch pojedynczy.

Czy o to chodzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawie, pokazałeś wejście R in, ja pisałem o L/lfe in.

Ale byłeś tym razem blisko ;-)

Jeśli nie w tę dziurkę, to co ze mnie za facet :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, dobra- za pierwszym razem pokazałeś poprawnie.

(Na pietwszym obrazku)

To jeszcze raz, dla pewności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.