Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensator w torze średniotonowego

andiwo

Rekomendowane odpowiedzi

Stoje przed wyborem typu kondensatora w torze głośnika średniotonowego. Rozważam Mundorfa Mcap EVO alu oill ewentualnie Mcap, lub niebieskiego Jantzena.

Czy zasadne jest stosowanie drogich kondensatorów w paśmie od 250 do 3500 HZ?

Temat ten był niejednokrotnie poruszany na forum, jednak pozwolę sobie do niego powrócić- może ktoś ma nowe spostrzeżenia i przemyślenia w tym temacie i się podzieli swoimi spostrzeżeniami? Zapraszam do merytorycznej wymiany zdań.

Zależy od posiadanej elektroniki, akustyki pomieszczenia i tego jaki obecnie siedzi kond na średniaku.

Jeśli słyszysz zmiany brzmienia pod wymianie konda to ja odradzam MCap. Moim zdaniem ma najmniejszy współczynnik jakość/cena. Jak ma być tanio to ECap RAW lub podobno lepiej Plain (choć tych jeszcze nie słuchałem) lub Alu EVO Oil które mam u siebie na średnicy i bardzo chwalę. Choć zakup parki 33uF nie był tani.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• Moderatorzy

Zależy od posiadanej elektroniki, akustyki pomieszczenia i tego jaki obecnie siedzi kond na średniaku.

Jeśli słyszysz zmiany brzmienia pod wymianie konda to ja odradzam MCap. Moim zdaniem ma najmniejszy współczynnik jakość/cena. Jak ma być tanio to ECap RAW lub podobno lepiej Plain (choć tych jeszcze nie słuchałem) lub Alu EVO Oil które mam u siebie na średnicy i bardzo chwalę. Choć zakup parki 33uF nie był tani.

W torze średniotonowym Mundorf Ecap RAW jest zdecydowanie lepszy od PLAIN.

Moje eksperymenty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość

(Konto usunięte)

EMiL większość zwrotnic nawet przez czołowych producentów jest robiona na elektrolitach no może na tweeterze jest czasami jakiś mkt lub w ostateczności mkp.

Więc sformułowanie "W tor nie daje się innych kondow niż MKP" jest mocno na wyrost.

Owszem mkp w zwrotnicy zdecydowanie poprawia dźwięk ale nie każdy mkp i nie wszędzie :).

Miałem przypadek gdzie e-cap zagrał o klasę lepiej niż m-cap.

Poza tym niektóre też olejaki są lepsze niż mkp.

Gość

(Konto usunięte)

Tak przy okazji na średniaku mam tez evo alu in oil. Radzi sobie bardzo dobrze :)

Niebieski jantzen jest bardzo gęsty w dźwięku ale brak mu konturu i mikrodynamiki które ma evo.

Mcap u mnie nie sprawdził się zupełnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.