Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX 1050 czy warto ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie. Posiadam yamahe 673, ale niestety nie jest w stanie zaspokoic mi pomieszczenia 45m. tzn wsadziłem mniejsze kolumny i im daje radę i nawet jak na taką zabawkę gra przyzwoicie. Chciałbym wrzucić bardziej prądożerne kolumny stąd moje pytanie jak jest faktycznie z mocą ?. Stereo/Kino 50 na 50 będzie słuchane, Nie interesują mnie pierdoły typu zone 2 blutufy itd. Czy barwa dźwięku jest podobna do serii 67x ? Mam yamaszkę z 1988r dzieloną i tam jest bardzo gęsto i potęźniej , ale jeśli chodzi o górę (pomijam tutaj detaliczność) jest podobnie tzn nie jest to jasny wzmacniacz jak i kino 673. Czy szczegółowść jest lepsza ? kontrola basu ? czy to tylko marketing. 673 ma 90w przy 6ohm , rx1050 ma 110w przy 8ohm. Jeśli to prawdziwa moc podana na kanał to powinna starczyć. W tej chwili 673 gra z pylon saphire 31, domyślnie chce podłaczyć rx1050 do altusa 380. Z stx fx 300 odpadła zupełnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/128563-yamaha-rx-1050-czy-warto/

Ja powiem tak - nigdy amplitunery kina domowego do odsłuchu stereo. Nie wiem czy znajdziesz tu kompromis ale to zależy od upodobań, niemniej jednak to nie będzie grało jak klasyczne stereo. Zagra to po prostu "jako tako" - scena będzie zawężona, dźwięk będzie płaski jak 13stka.

Powiedz jak spisują się A380? Co o nich powiesz i jak mają się w stosunku do Sapphire 31?

Ja powiem tak - nigdy amplitunery kina domowego do odsłuchu stereo. Nie wiem czy znajdziesz tu kompromis ale to zależy od upodobań, niemniej jednak to nie będzie grało jak klasyczne stereo. Zagra to po prostu "jako tako" - scena będzie zawężona, dźwięk będzie płaski jak 13stka.

Powiedz jak spisują się A380? Co o nich powiesz i jak mają się w stosunku do Sapphire 31?

Zgadzam się z tobą w 100% , ale pomieszczenie 45m mam nie ocieplane i całe przeszklone tak więc jest od kwietnia do października. W okresie zimowym mam pomieszczenie 16m. Mam róźne wzmacniacze stereo i tam sobie siedzą. Nie chce przenosić to są już obiekty kolekcjonerskie i ryska w grę nie wchodzi. Co do kolumn to każda jest po prostu inna i zależy z czym gra i w jakim pomieszczeniu (to jest bardzo istotne). Ciekawą propozycją jest safir 31, ale tak jak jest napisane jest to kolumna pod elektronikę budźetową i potrafi pokazać pazur z lepszym wzmakiem. Bardzo dobrze to gra z gównianą yamahą (kinem). Świetnie się słucha na nich chilout, pop generalnie dość elastyczna kolumna. Do 45m jest za słaba. Na pewno nie jest to kolumna do grania głośnego"" konkretnie chodzi mi o to że na klacie basu nie poczuje się nawet w 16m w jakim ją testowałem (krótko póki co) Trudno mi coś więcej pisać bo to nie ma sensu. Słuchałem ją w salonie ze wzmacniaczem klasa D cena 10tys pln i było źle. Kolumna bardzo kłuła po uszach. To samo miałem w domu z ciemnym sony 555es mk2. Znów z ostrym techniscem v9 było bardzo dobrze. Natomiast z v10x już beznadziejnie. Co do STX to kolumna bardziej spójna (też zależy z czym słuchasz zakładam że z dopasowaną elektroniką) z szybkim nie konturowym, ale róźnym"" basem. Kolumna nie wylewa takiej przestrzeni jak safir, ale wydaje się bardziej audiofilska"". Jest potęźniejsza od safira w 16m potrafi zejść nisko i czuć ja na klacie"". Nie buczy , a pylon już to potrafi. Altus 380 to najpotężniejsza kolumna ze wszystkich. Bardzo czysta góra (z jasnym wzmakiem może być ostro jak jest głośno) Średnica nie wysunięta jak to jest w przypadku stx (ale też kwestia elektroniki ) Bas jest najpotężniejszy wufer 30cm robi różnice. Kolumna nie jest szybka chociaz z szybką elektroniką potrafi przyspieszyć. Jak dla mnie jest bardzo dobra w kawałkach typu Maria Carey Without You fajnie jest też z Bocieli czy Iglesiasem starym. Wszystko też zależy od płyty jak jest zrealizowana od daca jaki jest. Starsze płyty generalnie są delikatniej nagrane nie są tak natarczywe. Mam wrażenie, że część nowych jest po prostu kręcona pod ampli czyi bas i treble podbite. Co do daca mam aune x1s i jest OK , ale dla porówniania słuchałem kolumn robionych a zamówienie cena 4900 lub 5400 w lakierze, 2 drożne i 2-5 drożne. Modowany dac oraz modowany wzak marantza (stary) zasilanie specjalnie robione w zakładzie. Powiem jedno scena niesamowita szczególnie w tych 2 drożnych, ale to kolumna nie dla mnie głónie do klasyki i jazzu. Kolumny słabe bez powera. Żadna z tych kolumn które mam nie mają takiej przestrzeni. Najmnieszą przestrzeń , ale najrówniejsze są stx fx 300 , ale z lekką mgłą na sobie. Ciężko tam o kłócie. Sapfir bardzo udana konstrukcja (mowa tutaj o 3 tys za nową parę) z dopasowaną elektroniką przestrzenne, ocieplone z wystarczającym basem , ale możliwe buczenie. Dosyć łatwa kolumna do napędzenia. 380 kolumna do pomieszeń 25 a może nawet od 30m do 45. Mam ją teraz w 16m i uduszona. Dźwięk się rozbija. Nie słychać przestrzeni. Miekkość basu gdzieś ginie urywa się za szybko. Nie nadaje się do tego pokoju. Nie da się jej porównać do starych altusów zupełnie inne granie. Ja ją wolę słuchać w wolnych kawałkach i ciszej. Chociaż potrafi wgnieść klate"" wymagająca. 120w na kanał przy 8ohm to tak optymalnie. Słaby wzmak gra z nią płasko bez polotu. Dlatego pytam o tą yamahe rx1050 powinna być lepsza od 673, a chciałbym altusy mieć w tych 45m bo wtedy jest sens ich użytkowania Może ktoś z branży słuchał tego kina ? rx1050 2050 ewentualnie ? budowa , kondensatory już inna niż 67x.

Teraz wyczytałem, że ta yamaszka 1050 jest ostra hmmm czyli byłoby to zuepełne przeciwieństwo 67x ... ???

Odpuść sobie ten amplik, poszukaj jakiegoś wzmacniacza a będzie mega zadowolony z brzmienia

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Odpuść sobie ten amplik, poszukaj jakiegoś wzmacniacza a będzie mega zadowolony z brzmienia

Przeczytaj o co się pytałem :-). Ja mam sporo zestawów, ale do 45m poszukuję kina dlatego pytam jakie ma brzmienie - jasne, ciemne czy może jest neutralna. Nie chciał bym ostrego bo mimo, że może i klarowniej jest na górze to może się to źle skończyć gdy podkręcę gałkę głosu.

Yamaszki grają jasnym dźwiękiem, mój znajomy ostatnio odsluchiwal te nowe i stwierdził że całkiem inne granie, więc musiałbyś odsłuchać, to jak kino z altusem to może wzmak na preamp do tej yamaszki. Ja mam też yamahe 657 i musiałem podpiąć dac pod wejście zewnętrzny dekoder ponieważ mi się to brzmienie nie podobało, grała przymglonym środkiem i nieco jasna górą, najbardziej bolał mnie ten przymglony środek..

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Yamaszki grają jasnym dźwiękiem, mój znajomy ostatnio odsluchiwal te nowe i stwierdził że całkiem inne granie, więc musiałbyś odsłuchać, to jak kino z altusem to może wzmak na preamp do tej yamaszki. Ja mam też yamahe 657 i musiałem podpiąć dac pod wejście zewnętrzny dekoder ponieważ mi się to brzmienie nie podobało, grała przymglonym środkiem i nieco jasna górą, najbardziej bolał mnie ten przymglony środek..

Środek przymglony zgadzam się, ale góra jasna hmm wydaje mi się ze 673 nie jest jasna, a mam jasne wzmaki i różnica jest spora. Z tym ze rx może grać inaczej. Tak czy siak trzeba posłuchać całkiem możliwe że to wyrzucenie 4500pln. Chociaż jak na nowoczesny sprzęt w środku nie jest źle. Jak masz pomieszczenie powyżej 20m tak gdzieś do 30m spróbuj jak możesz te safiry z tą jamaszką. Bo całkiem fajnie to gra. Ciężko w to uwierzyć , że za 3 koła nowa kolumna może tak grać. Rozjaśnia na środku i robi klarownie u góry. Bas jak na kino też całkiem. Z tym że jak pisałem wcześmiej czy to kino czy wzmak na klacie basu nie poczujesz mimo, że masz 20cm na basie tam licząc sam głośnik bez obudowy. Bas będzie dłuższy i mam wrażenie, że bardziej miekki niż w safir 25. Ja taki wole.

Może nie tyle co jasna co trochę zabarwiona jasnością. Słuchałem w salonie w salonie szafiry z amplikiem Yamahy za 2.5k i mi się bardzo podobalo. W następnym salonie słuchałem z tymi kolumnami Onkyo amplitunerem stereofonicznym i grało to mulącym dźwiękiem, o wiele gorzej niz Yamaha, następnie te same kolumny słuchałem że wzmacniaczem Onkyo i zabrzmiały świetnie aż chciało się słuchać.

Dodam,że ostatnio słuchałem nowego amplitunera Yamahy i grała naprawdę jasno, jak podlaczylismy do Klipscha RP 280 to był taki jazgot ostry na górze, że jeden utwór i miałem dość ;-)

Może nie tyle co jasna co trochę zabarwiona jasnością. Słuchałem w salonie w salonie szafiry z amplikiem Yamahy za 2.5k i mi się bardzo podobalo. W następnym salonie słuchałem z tymi kolumnami Onkyo amplitunerem stereofonicznym i grało to mulącym dźwiękiem, o wiele gorzej niz Yamaha, następnie te same kolumny słuchałem że wzmacniaczem Onkyo i zabrzmiały świetnie aż chciało się słuchać.

Dodam,że ostatnio słuchałem nowego amplitunera Yamahy i grała naprawdę jasno, jak podlaczylismy do Klipscha RP 280 to był taki jazgot ostry na górze, że jeden utwór i miałem dość ;-)

Klipszy są jasne przynajmniej te mocno budźetowo które słyszałem chyba najaśniejsze z tego co słyszałem. Wniosek z tego, że mam neutralne kolumny. Safiry przy chillout z ta yamaszką dają rade przy słuchaniu (brzęczeniu) w 45m Jeste jeden plus przy takim metrazu nie ma buczenia przy bas refleksie. Kolumny z daleka od bocznych scian oraz z tylu też ponad poł metra. Jak wysuwam dalej jest jeszcze większa 3d. NIestety nie ma efektu potężnego grania z dużym zapasem, Weź od uwagę realizację płyt jeszcze. Stare grają zupełnie inaczej niż nowe często podciągane i też robi sie krzyk.Mam 2 płyty sondy są to nagrania stare. Jedna płyta nagrana ciszej druga już głośniej. Dobrze, że barwa jest podobna na dwóch, a nie rasowana""

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.