Skocz do zawartości
IGNORED

Wieczne problemy z basem ...

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Przechodząc do sedna akustyczny pech nie przestaję mnie prześladować od niepamiętnych czasów nawet teraz gdy udało mi się zamienić moją " klitke " 11m2 na coś większego. Niech ktoś obeznany w temacie powie mi czy jedynym sposobem na brak dziur w paśmie , brak fal stojących , rezonansów itd jest budowa pomieszczenia pod sprzęt audio ? Czy to wina pokojów typu "tramwaj" czyli przewaga długości nad szerokością pomieszczenia ?Albo ja mam wyjątkowego pecha ... również mam pytanie dlaczego skrzynie basowe do samochodów "ignorują" prawa fizyki i grają w nich dobrze mimo znikomej powierzchni ? A suby czy podłogówki potrzebują kosmicznych powierzchni aby usłyszeć "mięso" ?

szukam sam nie wiem czego :P

https://www.audiostereo.pl/topic/128628-wieczne-problemy-z-basem/

Samochód jest zbyt ciasny żeby powstały zjawiska wynikające z faktu że dźwięk to fala . Bas w samochodzie to raczej skoki ciśnienia niż fala, w zasadzie nie ma problemów z górkami i dolinami powstającymi wskutek nakładania się fali bezpośredniej i odbitej. Długość fali np. 60 Hz to coś koło 4 metrów, za dużo na samochód. Pomieszczenia mieszkalne są już na tyle duże, że zjawiska te ( mody ) niestety występują .Tak więc skrzynie basowe w samochodach nie ignorują praw fizyki.

skrzynie basowe do samochodów "ignorują" prawa fizyki i grają w nich dobrze mimo znikomej powierzchni ?

jeszcze lepiej "grają" na zewnątrz samochodu.

długo długo nic, dwie przecznice jeszcze

i w końcu wynurza się bolid audio.... depcząc ludziom uszy

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Wiecie akurat miałem kiedyś okazję posłuchać owych skrzyń ale akurat nie był to samochód tylko otwarta przestrzeń w sklepie to chyba też róbi różnicę ? (Ale byłem niedaleko a nie na drugim końcu sklepu hah , to były jbl i infinity ) Uczepiłem się tych skrzyń bo jeśli chodzi o bas to ich charakterystyka że tak powiem najbardziej mi pasuje , da radę coś takiego lub podobnego uzyskać w pomieszczeniu 5 na 3,5 metra ? Sub aktywny np velodyne plus jakieś podstawkowce ?

Część osób twierdzi że do muzyki lepiej sprawdzi się sub zamknięty np REL T5 , ma same dobre opinię sam nie wiem grr . Obecnie nic specjalnego corsair sp 2500 tak wiem że to komputerowe pierdziawki ale byście się zdziwili jak nisko potrafi zejść w filmach jest mega niestety w muzyce w pewnym momencie bass reflex sie dławi i świszczy do tego brakuje pewnych rejestrów w niektórych kawałkach, jest to 20 cm głośnik w środku suba (nie pamiętam nazwy tej konstrukcji) , teraz trochę żałuję miałem kiedyś klipsch rb 81 ale poddałem się z ich ustawianiem i sprzedałem , one chyba nie miały szansy grać dobrze na 11m2 ?

Jak sprawdzić czy braki pasma wynikają z konstrukcji suba czy z jego ustawienia w pokoju ? Mam na myśli generator zwykłego sinus-a

Velodyne CHT-Q a potem EQ-MAX miały cyfrową obróbkę DSP oraz możliwość pomiaru mikrofonem dostosowywania charakterystyki brzmienia w pomieszczeniu. Do tego pilot i kilka gotowych nastawów. I to działało.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bassfreak - W malutkim pokoju masz szansę na najlepszy jakościowo bas (patrz przykład samochodu, ewentualnie słuchawki). Niestety potrzeba do tego głośników które faktycznie grają basem, większość pierdziawek z 16-18cm wooferami i portami BR potrzebuje modów pomieszczenia żeby słuchacz zauważył niskie tony, w pokoju gdzie modów na basie brak, wychodzą jak na dłoni ograniczenia kolumn. To kolejny mit że do bardzo małego pokoju potrzeba małego głośnika, otóż nie...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Może ten sub masz źle ustawiony,pokombinuj z przedstawieniem w inne miejsce. Ja mam Klipscha pod PC, używam Aimp na Wasapi plus do tego Vst "FabFilter Pro-Q 2" bez tej wtyczki brzmienie mojego zestawu by mi się nie podobało. Dajesz +1-2db na 66hz i -1-3db na 120hz, gaina trochę obnizasz by nie było zbyt dużego sygnału.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Kurde faktycznie velodyne seria EQ ma ten bajer z ustawieniem do danego pomieszczenia ciekawe jak to się ma w praktykce. Może to było by wyjście z moich problemów ? Ale 3 k za sam sub nie powiem że średnio na moją kieszeń

Poszukaj z drugiej ręki, ja miałem i w pokoju ustawiał się doskonale. Po ustawieniu nic nie dudniło, bas był mięsisty i w KD i w muzyce jako wsparcie monitorów sprawdzał sie doskonale. No i pilot w łapie to duży plus.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

1. Adaptacja pomieszczenia.

2. ZG o odpowiedniej wydajności w zakresie dołu.

Ad. 1:

Idź postudiuj w dziale "Akustyka". Zapodaj szkic pomieszczenia, ustawienie...

Bas bywa ciśnieniowy i falowy. Trzeba sobie obliczyć gabaryty i porównać z długością fali basów (100Hz to 3,4m, 50Hz to 6,8m). Jak siedzisz w klitce to masz "świetny" bas ciśnieniowy, jak w samochodzie...

W większym pomieszczeniu masz już zjawiska falowe w tym niechciane fale stojące...

W samochodzie słychać ciśnieniowo, poza już falowo ale na niemaj nieograniczonej przestrzeni. Dlatego samochodowy bas wydaje się... jest...

Ale bez przesady.

Ad. 2:

Opteron już wspominał. Jak masz pierdziawki z BR to niczego nie usłyszysz. Jak najbardziej OZ z dużym wooferem, powiedzmy od 10 cali wzwyż...

Kiepskie ZG z modami pomieszczenia potrafią zdziałać cuda... na minus...

Jak basu "ubywa" to bez korekcji mocy (korektory aktywne DSP) niewiele zdziałasz. Aczkolwiek Koledzy z "Akustyki" doradzą jakieś pułapki, wytłumienia, rozpraszacze...

uwaga mistrz painta w akcji :d "plan"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SZ - szafki / szafy

Ł- łóżko

krótkie czerwone - drzwi

długie czerwone - okno

czerwony kwadrat to obecnie "najlepsze" miejsce odsłuchowe (muszę odsunąć krzesło od kompa w to miejsce) ale i tak to chyba nie to ....

jutro może dam radę ogarnąć zdjęcia ale jak będzie pusta chata

ps. wymiar pokoju "na oko" czytaj krokami bo gdzieś posiałem centymetr

Ukryta Zawartość

U swojej matuli mam KD, na jednej całej ścianie, mebloscianka i sub obok w samym rogu pokoju, bas dominuje w zestawie, może tak spróbuj?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

zapomniałem dopisać że wczoraj zrobiłem maly test , gdy siedzę przy biurku była zasadnicza dziura w paśmie odpaliłem generator sinus-a od 100 hz i jechałem pokrętłem w dół , między 60 a 50 hz praktycznie cisza za to 45 do 35 hz masakra .

nie mogę już edytować posta więc dodam nowego , mała poprawka co do posta wyżej a mianowicie w pozycji przy biurku największa dziura jest między 60 hz a 43 hz a najgłośniej daje 40-35 hz

foty pokoju

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorki za bajzel ale mamy gości heh :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba będziesz musiał zrobić metodę prób i błędów, ja żeby ustawić swoje kolumny idealnie w pokoju trudnym akustycznie zajęło mi dwa tyg. Spróbuj biurko przestawić na ścianę gdzie masz drzwi, komputer od strony drzwi i sub przy szafie.

Poszukałem trochę na forum i moje wnioski są takie że chyba jak będę pakował kase w nowy sprzęt to monitory + sub oraz wmak :

- nie mam na tyle wolnej ręki (wiecie dziewczyna heh ) aby przestawiać pokój do góry nogami gdybym chciał podłogowe lub duże podstawkowce np klipsch rb 81.

- jeśli chodzi o sub obecnie widzę u siebie REL T5 , niby zamknięty lepiej da radę w mniejszych pomieszczeniach plus ma bardzo dobre opinię.

-Wzmacniacz H/K lub może NAD ? Jak wygląda brzmienie NAD ? NAD C 316BEE fajnie się prezentuję

-jeśli kupił bym REL T5 ile musiał bym wydać na monitory żeby sie zgrało ? słucham głównie elektroniki trance , house itd ale ogólnie wszystkiego. Chcecie mogę podlinkowac z yt przykładowe kawałki.

Poszukałem trochę na forum i moje wnioski są takie że chyba jak będę pakował kase w nowy sprzęt to monitory + sub oraz wmak

Wiesz co, na razie to może nic nie rób, tylko ochłoń co nieco. Przesunął bym tą szafo-meblościankę na ścianę koło drzwi (jeśli się zmieści). Dwie lepsze kolumny lub monitory bliskiego pola na ścianę na przeciwko łóżka i na tym koniec. Sub da Ci podstawę basową, ale stereo to będzie raczej kiepskie.

Zachęcam od odkrycia uroków cichego słuchania na lepszym sprzęcie.

Sprawdź ta opcje z przedstawieniem biurka, może coś da. Słucham takiej samej muzyki co Ty. Przy muzyce trance bas to tylko dodatek liczy się reszta pasma. Daj sobie spokój z tymi subami, z tanich dobrych monitorów rozejrzyj się za Pylonami, słuchałem na nich trance i house i bardzo mi się podobało ;-)

powiem ci tak , jestem jak taki mędrzec który szuka sobie brzmienia które mu podejdzie a w zasadzie sprzętu =)

to może nie chodzi o samą ilość basu a jego gęstość oraz teksturę np miałem słuchawki Ultrasone pro 900 (nie wiem czy zauważyłeś ale na biurku stoi Matrix M stage który robi teraz za dodatkowy "tor" :P ) chyba "najlepsze" słuchawki do elektroniki jednak i je sprzedałem fakt że po 4 latach . ciągnie mnie po prostu do basu głośnikowego że tak powiem bo to zupełnie co innego niż słuchawki . Niestety u mnie tłumaczenie dźwięku słowami to jak tłumaczenie niewidomemu kolorów.

u mnie zakup sprzętu audio jest raz na parę lat , gdybym miał hajsu i czasu jak lodu to bym nie bawił się w fora tylko kupował "yolo" i ewentualnie gdyby nie pasowało bym sprzedawał i brał coś innego , oj ciężki jest żywot człowieka który szuka sprzętu grającego.

W Twoim pokoju sprawdza się jedynie monitory, także szukaj wzmaka i monitorów do elektroniki;-)

Sub zawsze można dokupić w sumie . Rozumiem ze mogę celować w podstawkowce z 8" ? Czy ten nad co podałem wyżej będzie ok do elektroniki / rapu itd ? Czy lepiej HK ? Miałem kiedyś klipsch rb 81 i myślę czy znów ich nie kupić

Z czym wcześniej grały te Klipsche? A jak ocenieniasz brzmienie tych Rb81, co Ci się w nich podobało a co nie? Bas zapewne był dobry jak to Klipsch, lecz czy nie miały te monitorki ostrych wysokich tonów i mało środka?

miałem do nich HK PM VXI 650 , do dziś nie wiem czemu je sprzedałem ... za pewne dlatego że "bałem" się inwestować w drogi wzmacniacz własnie coś ala ten NAD do tego nie miałem sił przewracać pokoju do góry nogami bo i tak jest do lekkiego remontu . Były ostre wysokie ale uspokoiły się po wygrzaniu hmm a średnica myślę że nie odczuwałem jej braku.

mówiąc wprost były ustawione do dupy bo tylko jeden głośnik miał bas (blisko rogu pokoju ale nie przy samych ścianach ) drugi stał prawie na środku dłuższej ściany i bas praktycznie zero dopiero jak podszedłeś z uchem do bass reflexu czy przetwornika , na początku myślałem że coś ze sprzętem było.

stało to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a jedyne co "widzę" jak mogło tam grać w miarę normalnie to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle że dojście do okna zerowe prawie , biurko na środku pokoju praktycznie i jedna szafa do wywalenia . w dodatku nie wiem czy bas by nie uciekł gdyby nawet postawić głośniki prawie w rogach w moją stronę bo chyba postawienie ich przetwornikami i bass reflexem (jest z przodu) w stronę "długości" a nie "szerokości" zmienia całkiem tor fal , mój sub od kompa tak samo się zachowywał gdy stał tam gdzie prawy głośnik na 1 rysunku basu zero.

oczywiście klipsche stały na standach

powiem tyle , tych co budują takie małe klitki w dodatku " bezbasowe " powinno wysyłać się na sybir

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam identycznie ustawione swoje Klipsch jak Ty tamte RB81, jest tak jak mówisz bas z jednej kolumny, a z drugiej prawie go brak, lecz z tej jednej jest go tyle, że mi wystarcza ;-)

Próbowałeś może tak ustawić?

Ukryta Zawartość

To ile chcesz wydać na zestaw monitory + wzmak? Brałeś pod uwagę sprzęt używany? Można mieć dwa razy lepszy zestaw za taką samą kasę. Gdybys chciał mieć więcej Basu z monitorów wtedy mógłbyś dodatkowo puścić sygnał na sub ten co masz ze wzmaka,oczywiście odpinajac satelitki.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Byłem dziś w sklepie audio odsłuchać klipsch-y na 6" mid basie i trochę sie wystraszyłem że głuchnę chyba , basu prawie wgl i pytam sie pana czy może przytachać uwaga ... sub rel t7i więc podłączył i ... dupa pobawiłem się crossoverem i lvl suba membrana lata jak szalona sub poruszał się po podłodze trzeba było go docisnąć haha a basu tyle co kot napłakał więc muza leci a ja robię wycieczkę po pokoju i najwięcej basu było w rogu za subem (ale on stał między monitorami). Czy to możliwe ze pomieszczenie było zbyt wyciszone ? Wszędzie panele nawet na drzwiach i w rogach bas trapy , dodam ze pokój mial na oko 3 metry na 5 może 6 ale był mega wysoki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.