Skocz do zawartości
IGNORED

Elementy toru audio - DAC, preamp, koncowka mocy - funkcje i wyjaśnienie?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem się spytać o elementy takiego referencyjnego toru audio. Załóżmy dla uproszczenia że nie używamy żadnych urządzeń all-in-one i że każdy klocek ma tylko 1 zadanie. Oraz ze nie uzywamy programowej obróbki przed DACiem.

żródło cyfrowe -> DAC -> preamp -> końcówka mocy -> przetwornik

Co jeszcze powinien zawierać taki bardziej rozdrobniony schemat?

i teraz mam kilka pytań:

1. czy można dostać sam czysty DAC bez zadnego przedwzmacniacza? Po prostu czysty scalak wypluwający sygnał o zakresie napięć jakimś typowym dla scalaków, bez wzmocnienia wyjścia? (znaczy nie tak doslownie scalak bo to wiadomo ze mozna isc do AVT i dostac kostkę, mam bardziej na mysli urządzenie które przyjmuje sygnał cyfrowy po np. jakimś opticalu a wypluwa niewzmocniony analogowy output).

2. końcówka mocy taka referencyjna ma stałe wzmocnienie tak? Element odpowiedzialny za regulacje głośności w takim referencyjnym torze to powinien być przedwzmacniacz?

3. Czy "wzmacniacz słuchawkowy" to bardziej przedwzmacniacz+końcówka mocy, czy sam przedwzmacniacz aktywny z konstrukcyjnego punktu widzenia?

4. Jak rozpatruje się urządzenia typu filtry, mixer, equalizer, patchpanel itd? Jako szeroko pojęty "przedwzmacniacz"?

5. Weźmy na talerz taki tor audio przykładowy: karta dzwiękowa PC na pci / pci-e (powiedzmy jakiś Xonar bez wzmaka sluchawkowego albo Audiotrak) gdzie uzywamy tylko 1 wyjścia (nie dokonujemy nigdzie żadnego wyboru wejścia, tor się nie rozgałęzia), pasywny regulator monitorów (potencjometr np. nano patch+), monitory aktywne bez regulacji wzmocnienia (np. Behringer B3031A). Które elementy w takim torze zaliczają sie do których "klocków"?

Jak powinien wyglądać rozbudowany model jezeli dodamy elementy typu mixer (taki sprzętowy, studyjny mixer), equalizer, jakieś inne "skrzynki" studyjne do modyfikacji sygnału (wiem, że większość z nich pewnie ma dowolną kolejność ale te które nie powinny być ustawione dowolnie, gdzie powinny się znajdować?)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.