Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Pylon Diamond 25

Clans

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję porady w wyborze wzmacniacza do Pylon Diamond 25, zależy mi aby trochę wyostrzyć, rozjaśnić górę pasma. Obecnie mam Nada 326, źródło Yamaha cdn500 lub Arcam Irdac + laptop. Muzyka to metal, rock, budżet 3000 - 4000 zł może być używany jeśli nie bardzo stary. A może coś kablami można poprawić ...

https://www.audiostereo.pl/topic/128859-wzmacniacz-do-pylon-diamond-25/

Obecnie mam Nada 326

Podpytaj Pana Marcina - muda44 (znajdziesz w wyszukiwarce).

Profesjonalnie modyfikuje te wzmacniacze - jestem pewien, że coś zaproponuje.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Doświetla górę i

I dociąźa dół a NAD to mu już robi

Podpytaj Pana Marcina - muda44 (znajdziesz w wyszukiwarce).

Profesjonalnie modyfikuje te wzmacniacze - jestem pewien, że coś zaproponuje.

Dobry tok myślenia

Łokmen Saba

Dziń dobry.

Proponuję posłuchać wzmacniacza Fezz Audio Silver Luna (http://q21.pl/fezz-audio-silver-luna.html), to bardzo dobre połączenie z Twoimi kolumnami.

Przed wymianą wzmacniacza warto także spróbować inne okablowanie, możliwe ze efekt będzie dla Ciebie satysfakcjonujący.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy oraz wypożyczenie okablowania do testu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie sluchalem diamondow ale jak czytam, ze diamondy maja bas do poprawki a teraz, ze i gorne pasmo do poprawki to zastanawiam sie skad taka laurka w stereoikolorowo, gdzie recenzent jest nimi zachwycony. W sumie diamondy to taki dziwny przypadek, gdzie uzytkownicy slysza wady na niskich i wysokich tonach a wszystkie recenzje temu przecza, ktos klamie?

-Salva Mea-

Gość numik

(Konto usunięte)

one zbierają zachwyty, a dla mnie grają fatalnie, kartonowym basem i obciętą górą, 100xbardziej wolę Akkusy, a Dali Zensor to przy nich miód. Może Atoll in 100 se / AMC Xia 150 - szczególnie ten drugi "ogarnia", to elektrownia w tej cenie

Kolumny w za dużej obudowie z malutkimi głośnikami. Wybrałem sapfir 31 chociaż w salonie było ostro i był najmniej spójny, ale to kwestia połączenia ze wzmacniaczem. W domu pokazał pazurki. Wart swojej ceny w przeciwieństwie do diamondów które są tak bardzo dobrze opisywane :-), ale z tego co pamiętam tam już było dość jasno na górze. Bas niestety kuleje. 31 góra jak dla mnie przyjemna, przestrzeń w tej cenie bardzo dobra, ale bas niestety jednostajny potrafi zadudnić jak mamy pomieszczenie poniżej 20m. W okolicach 40m jak są reklamowane, że się nadają już jest bardzo słabo po prosto kolumna nie wydala. Żadenz pylonów nie da Ci efektu odczuci dołu na klatce piersiowej. Jeszcze kwestia z jaką elektroniką gra. Mimo wszystko wart swojej ceny. U mnie najjaśniej i z największa przestrzenią jest z akai am 75, ale zapewne ty szukasz nowszych rozwiązań.

Ja powiem tak. Lepiej ich do jaśniejszego i bardziej przejrzystego wzmacniacza nie podłączać, bo o ile Nad czy Amc przysłania trochę ich wady to jaśniejszy wzmacniacz pokaże wszystko jak na tacy. Ja bym kablami próbował je ewentualnie rozjaśnić. Intrekonekt wireworlda i jakiś jasny głośnikowy. Może coś z qeda, żeby też poprawić bas.

Dzięki za podpowiedzi.

W lampę raczej nie wejdę bo przy mojej muzyce i tych kolumnach może być za wolno i za ciepło. Co do moda - sprawa do przemyślenia, dobrze by było tego wcześniej posłuchać, ale to będzie problem.

Na początek spróbuję kablami, aktualnie mam głośnikowe MELODIKA MDC2250 2x2.5mm2, interkonekt Qed Performance Graphite. Ustawione są ok. 40-50 cm od ściany, skręcone na środek prawie trójkąt, odległość od słuchacza jakieś 3,30 m (ustawienie na wprost niewiele zmienia). Kolumny mam 3 dni ale są powystawowe więc powinny być wstępnie wygrzane.

Basu mi nie brakuje, mógłby być może trochę lepiej kontrolowany, średnica też w porządku. Ogólnie całkiem fajnie się ich słucha.

Clans pod Twoje wymagania moim zdaniem nada się Atoll IN100SE. Ma sporo basu, ale jest dobrze kontrolowany. Góry też ma więcej niż Nad. Dynamicznie grający i całościowo dla mnie to lepszy wzmacniacz niż Nad 326 i 356.

Braki w wysokich nie są duże i zależy to od realizacji nagrania, słyszałem to już na odsłuchu, na niektórych płytach jest całkiem dobrze. Mimo wszystko coś bym w tym temacie zmienił. Może Nad i Diamondy to niezbyt dobre połączenie i wzmacniacz typu Atoll IN100 lub Exposure 2010 coś by w tej kwestii polepszył ? Ma ktoś takie zestawienie ?

Clans pod Twoje wymagania moim zdaniem nada się Atoll IN100SE. Ma sporo basu, ale jest dobrze kontrolowany. Góry też ma więcej niż Nad. Dynamicznie grający i całościowo dla mnie to lepszy wzmacniacz niż Nad 326 i 356.

no właśnie

Gość numik

(Konto usunięte)

Braki w wysokich nie są duże i zależy to od realizacji nagrania, słyszałem to już na odsłuchu, na niektórych płytach jest całkiem dobrze. Mimo wszystko coś bym w tym temacie zmienił. Może Nad i Diamondy to niezbyt dobre połączenie i wzmacniacz typu Atoll IN100 lub Exposure 2010 coś by w tej kwestii polepszył ? Ma ktoś takie zestawienie ?

no właśnie

nie wiem czy nie wyjdzia krzykliwa góra w obu, nerwowa, chaotyczna, zbyt twarda w ataku. Akurat w tym przypadku pomyśl o Roksanie Caspianie lub AMC XIA 150 - moc tego wzmacniacza potrafi zdziałać cuda, a do tego jest wbrew pozorom...dość dobry. Spróbuj też Dayensa Menuetto

Tylko raz słyszałem Exposure 2010 i wtedy brakowało mi dociążenia. Góry było dużo nawet za dużo. Brzmienie szybkie (bas punktowy i krótki), zwiewne. Atoll na otwartą górę, ale też bez przesady. Dla mnie nigdy nie była chaotyczna czy twarda. Pamiętajmy, że gra cały system. Do rocka to świetny wzmacniacz. Na średnicy ma ładną barwę. Minus jest taki, że potrzebuje wygrzania. Nowy wyjęty z pudła gra inaczej niż po około 50-100h. Kablami oczywiście też może coś zmienić, ale będą to mniej spektakularne zmiany.

Aha Caspiana ja bym odpuścił.

twarda w ataku.

Właściwie to trochę tego oczekuję, blachy perkusji w metalu powinny mieć mocny atak i wybrzmiewanie.

AMC XIA 150

Słuchałem tego wzmaka z Hyperionami IV, i ja i nawet Pan z salonu audio zauważył, że góra niby jest rozdzielcza ale jakoś szybko gaśnie, jest lekko wycofana. AMC bym sobie odpuścił, Roksana nie znam.

Gość numik

(Konto usunięte)

Właściwie to trochę tego oczekuję, blachy perkusji w metalu powinny mieć mocny atak i wybrzmiewanie.

Słuchałem tego wzmaka z Hyperionami IV, i ja i nawet Pan z salonu audio zauważył, że góra niby jest rozdzielcza ale jakoś szybko gaśnie, jest lekko wycofana. AMC bym sobie odpuścił, Roksana nie znam.

a to jeśli tego szukasz to Atoll i Exposure się sprawdzą znakomicie, oba są dynamiczne, bardzo. Chyba najlepiej za kaucją wypożyczyć oba i u siebie wybrać

Tylko raz słyszałem Exposure 2010 i wtedy brakowało mi dociążenia. Góry było dużo nawet za dużo. Brzmienie szybkie (bas punktowy i krótki), zwiewne. Atoll na otwartą górę, ale też bez przesady. Dla mnie nigdy nie była chaotyczna czy twarda. Pamiętajmy, że gra cały system. Do rocka to świetny wzmacniacz. Na średnicy ma ładną barwę. Minus jest taki, że potrzebuje wygrzania. Nowy wyjęty z pudła gra inaczej niż po około 50-100h. Kablami oczywiście też może coś zmienić, ale będą to mniej spektakularne zmiany.

Aha Caspiana ja bym odpuścił.

miałem na myśli połączenie z Diamondami, których góra, mi, nie odpowiada i to właśnie w rocku, wiadomo, że to subiektywne. Oba wzmacniacze są bardzo ciekawe i sam je rozważam, ale do zupełnie innych kolumn

a to jeśli tego szukasz to Atoll i Exposure się sprawdzą znakomicie, oba są dynamiczne, bardzo. Chyba najlepiej za kaucją wypożyczyć oba i u siebie wybrać

Tak muszę zrobić.

Clans, na Twoim miejscu zadzwonilbym do audio forte i poprosil o wygrzany egz. atolla in 100se, oni taki maja i bez problemu Ci wypozycza. Jak przyjedzie, pierwszego dnia niech gra ile wlezie a na noc nie wylaczaj go calkiem od zasilania. Dopiero na drugi dzien zacznij go sluchac, wygrzany egz. ma bardzo ladna barwe srednicy i duuuzo powietrza. Nowy gra metaliczna gora, nie ma tej urokliwej barwy na srednicy a napowietrzeniu zapomnij. Podsumowujac, dzwon do ludzi, ktorzy najlepiej znaja atolle -audio forte, i jak piecyk przyjedzie pierwszego dnia po wyjeciu z opakowania niech gra jak najwiecej a na noc zostaw go koniecznie na stand by, on musi postac "troszke" pod pradem, zanim pokaze to co wyzej napisalem.

-Salva Mea-

Clans. Na początek zacząłbym wygrzania kolumn a potem kabli.

Od zakupu przez pierwsze kilka dni grały od 7 do 22 na średniej moc., w zamkniętym salonie. Trudno mi było ich słuchać i nie mogłem wierzyć, że takie wybrałem.. Nawet zniosłem z góry stare Audiowave... Po czasie zagrały..

Kable Melodkia MDC nie jest zła, ale po moich doświadczeniach polecam szukać czegoś ciekawszego.

Moje diamondy grają teraz na audioquest rocket 44. Zaczynałem podobnie jak Ty- od dolnego zakresu cenowego- szczegóły tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli nie chcesz tyle wydawać to zwróć uwagę na wspomniany chord odyssey 2, ew. sprawdź melodika BSC2330 (tego nie słuchałem). Polecam oczywiście jeszcze bardziej BSC 2450- może przy wymianie Melodika da jakiś upust? :)

Uwierz, że kable zmieniają mocno brzeminie diamondów 25. Np Audioquest go- 4 mocno zredukował bas, a rozszerzył zakres dynamiki i skali.

Ze wzmacniaczem to bym się wstrzymał przez jakiś czas. Na to masz jeszcze czas.

ps. osobiście do rocka i metalu brałbym jak juz diamond 28, choć i sam nie wiem czy np .bl40 melodiki nie były by lepsze..

Ukryta Zawartość

Ja powiem tak. Lepiej ich do jaśniejszego i bardziej przejrzystego wzmacniacza nie podłączać, bo o ile Nad czy Amc przysłania trochę ich wady to jaśniejszy wzmacniacz pokaże wszystko jak na tacy. Ja bym kablami próbował je ewentualnie rozjaśnić. Intrekonekt wireworlda i jakiś jasny głośnikowy. Może coś z qeda, żeby też poprawić bas.

Wireworld solstice 7 (z odrobiną sreberka) i będzie lepiej. Koszt ok. 250 dukatów

ps. osobiście do rocka i metalu brałbym jak juz diamond 28, choć i sam nie wiem czy np .bl40 melodiki nie były by lepsze..

Posiadam jeszcze Melodiki BL40 właśnie wystawiłem na aukcję, Diamondy są jednak lepsze.

Znalazłem jeszcze coś takiego: Audio Analogue Crescendo

Ukryta Zawartość

Zacytuję fragment testu: "Audio Analogue stara się niczego nie maskować. Wysokie tony są szczegółowe i wyraziste, czasami wręcz do bólu. Jeśli coś ma zapiszczeć i zakłuć w uszy, nie zostanie wygładzone."

Być może to by było to czego szukam. Wgląda bardzo solidnie. Może ktoś słyszał jak to gra ?

Ukryta Zawartość

Ja mialem u siebie te najnowsza wersje crescendo, jezeli bas w diamondach nie jest zwarty i sprezysty, jak wszyscy co ich sluchali pisza to moim zdaniem crescendo bedzie zlym wyborem. On nie ma tak zwanego "kopyta" na basie, bas nie nadaje dynamiki brzmieniu, on dosyca i schodzi baaaardzo nisko ale jak mowie, dynamiki na basie brak, najwyzsza gore faktycznie podaje mocno i ma specyficznie "ustawiony" wokal, jest wyraznie dociazony/powiekszony od dolu, taki "czarus" z niego heh. Jak masz nowe te pylony, to moze faktycznie daj im pograc ze 2 miesiace i dopiero wtedy szukaj nowego pieca do nich.

-Salva Mea-

Według mnie to DIamondy są jasne i nie potrzebują dodatkowo jasnego wzmacniacza. O ile ze wzmacniaczem amc grały mi akceptowalne to z Arcamem totalnie nie do zaakceptowania. Arcam nie ma dużo góry ale jest przejrzysty.

Może niech pograją jakiś czas, a potem jak uznasz, że trzeba to rób zakupy.

Wireworld solstice 7 (z odrobiną sreberka) i będzie lepiej. Koszt ok. 250 dukatów

Albo i Solstice. Ja mam też Equinoxa i wyostrzenie oraz rozjaśnienie w stosunku do QEDa reference, z którego aktualnie korzystam jest wyraźne. W dodatku Wireworld poprawi fatalny bas Diamondów.

Na pewno pierwszy sprawdził bym inny interkontekt. Jak uznasz że jest jakaś poprawa to potem patrzyłbym w kable głośnikowe. Ostatnio sam też trochę zmieniam kable i tu są konkretne decybele do wyciągnięcia. Z tego co mi mówił sprzedawca w salonie, który nie wciska kitu to kable melodiki są ciemne. Nada bym nie ruszał, bo zmiana wzmacniacza rozwiąże aktualny problem, a stworzy następny. Z deszczu pod rynnę.

Przez jakiś czas słuchałem metalu na Roth Olii40 plus wzmak Marantz pm7004 i NA 7004 i powiem tak na Olii40 tej muzyki dało się jakiś czas słuchać po czym następowało coś w rodzaju więdnięcia uszu i braku przyjemności ze słuchania na Diamondach 25 gatunku jakim jest metal mogę słuchać godzinami nic nie męczy,jest gładko dźwięcznie i przestrzennie, zmień kabelki Melodiki na coś lepszego i zacznie dzwonić na górze. Po wymianie PM 7004 na PA-M Xindaka wpiąłem go w tor wlaśnie na starych kabelkach Melodiki i co,a no kicha,gora słaba bas rozlazły ogólnie przekaz przyciemniony wypożyczyłem Qed Ruby,lepiej dużo lepiej ale sprawę załatwił chord odyssey2 i dla mnie jest rewelka zaczęły się kilkunastogodzinne maratony rockowometalowe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.