Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Klipsch na ... Klipsch ? A moze inne ?

yamfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Posiadam wzmacniacz Vincent sv 237 oraz kolumny Klipsch RF 62 mkII , z ktorych jestem zadowolony choc ostatnio nie do konca . A to za sprawa przeprowadzki .

Obecne pomieszczenie to pokoj dzienny o pow. 36m2 /ok 7 x 5 m 2,6 wys/

Zastanawiam sie nad nowymi Klipsch RP280 f , ktore moge kupic nowe za 880 euro /para lub innymi /Polk, Heco ,Dali /

O odsluchach w domu nie ma mowy a w salonach mija sie z celem

Muzyka jakiej slucham to ; metal od klasyki po najnowsze omloty , filmowa /Zimmer,Sierra itd/ elektroniczna /Oldfield , Jarre itp/

Cena to do ok 2000 euro . Ostatnio moglem zakupic Focal Aria 948 za 1650 euro /para ale w piatek zakonczyla sie promocja i kosztuja juz 2850 .

Dziekuje za zainteresowanie i ew. propozycje .Sprzet wylacznie nowy.

SIema

Miałem Klipsch RF62 II i potem zmieniłem na RP260f. Seria premiere ma trochę łagodniejszą górę ale nadal jest to ostry klimat klipscha. Jak Ci w reference II nie przeszkadzała góra to będziesz z nich bardzo zadowolony. Premiere mają już dużo więcej średnicy zwłaszcza niższej. Są cieplejsze. Bardziej rockowe, a mniej techno... Inny klimat brzmienia niż Reference II.

Jeśli chodzi o Polk Audio rti to mają podobny bas do Klipscha Premiere ale uważam, że Klipsch ma lepszy basy. Bardziej dynamiczny. Słuchałem Polki a 9 i w nich brakowało mi niższej średnicy, z resztą podobnie w Paradigmach monitor 11v9. Polki w odróżnieniu od Klipscha miały górę bardzo łagodną.

Od siebie mogę Ci polecić jeszcze Monitor Audio Bronze, Boston Acoustics m350 i to na czym sam teraz gram.

Dali to trochę inny klimat i zamulisz je totalnie Vincentem.

Z kolei Arie 926 i 946 grają według mnie jak bardziej kulturalne Klipsche i szkoda na nie kasy, bo za te pieniądze jest w czym wybierać. Heco nie miałem okazji posłuchać ze względu na małą dostępność w Polsce ale bardzo ciekawiły mnie serie Celan i Direkt.

Nie napisałeś dlaczego jesteś nie do końca zadowolony ;-) jak brzmi ten Klipsch z Vincent?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Gość numik

(Konto usunięte)

Gdybym miał proponować kolumny do 8.000 to po "przejechaniu" się w odsłuchach po prawie całym rynku proponowałbym wybór między Studio 16Hertz a Xavianami - oba brzmienia dają i jakość i rasowość, i muzykalność i ciut "liniowości". To najprawdziwszy dźwięk wg mnie - przerastający Klipsche, Paradigmy, MA itp. wyraźnie. A jest to wbrew pozorom dość uniwersalny przekaz i każdy gatunek brzmi tam dobrze, choć nie zawsze tak "efektownie" jak w innych kolumnach. Xaviany kochają prąd i dopiero drugi piec je pociągnął, ale jak już pociągnął....dobrze jest. Vicek powinien dać radę.

Na upartego warto dać szansę Audiosolutions i Kef serii R.

Arie wg mnie nie dają tego efektu "pełnego / prawdziwego dźwięku", Polki też - choć obie kolumny doceniam. W tym przedziale może jeszcze Dali, które wg mnie łączy jakość, muzykalność z dobrym otwarciem góry - myślę tu jednak o starszych modelach kopułkowych, na wstęge bym uważał.

Studio 16hz za granica to chyba raczej nie? Dali takze bym pominal.

Do takiego metrazu rp280 byly by ok. Jesli lubisz dźwięk swoich 62jek. Jesli chcialbys jednak cos zmienic proponuje magnat quantum 759 totl. Miga zaskoczyć.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Ponad pol tysiaca wejsc i cztery odpowiedzi . Szacun dla czterech odwaznych muszkieterow .

Wkrotce bede w okolicach Tych czy Tychow : jesli chodzi o Studio 16HZ . Czy mozna u nich umowic sie na odsluch z wlasnym wzmacniaczem ?

• 2 tygodnie później...

No i jak wypadły?

Dynamiczne kolumny z dość udana wstęga. Nie sycza bardzo. Dobra rozdzielczość i swoboda grania. Nie są zbyt stereofoniczne. Chodź cena do jakości wypadają dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.