Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć subwoofer?

shotta22

Rekomendowane odpowiedzi

Subwoofer to kef 2010 i mam go podłączonego 2 x chinch w subie line in left i line in right a we wzmaku pre out. Nie ma on zacisków głośnikowych więc raczej wysokopoziomowo go nie podłącze, natomiast gdy jest podłączony tak jak wyżej to przy podgłaśnianiu suba słyszę wyraźnie większy bas na frontach ?

Mam nadzieję, że można coś z tym zrobić bo w tym momencie delikatnie mówiąc jest słabo.

jak masz nisko odcięty bas ,powiedzmy poniżej 80 hz to tak niskie częstotliwości rozchodzą się sferycznie i nie sposób określić kierunku dzwięku,więc wydaje się ,że basu jest więcej z frontowych kolumn,poza tym zgrać sub z systemem stereo jest niezwykle trudno ,tym bardziej ze twój sub to pewnie basreflex-tu zgranie ze stereo jest niemożliwe bez jakiejś korekcji dsp- obudowa zamknięta ,dipol ,open baffle ,jeszcze da się zgrac na ucho,bs cięzko...

Chciałbym żeby mi się wydawało ale niestety nie, gdy podgłaśniam subwoofer to i na frontach basu jest więcej (powiedzmy, że gram dosyć cicho i membrana prawie nie pracuje , ale jak podkręce w subie to zaczyna solidnie pracować. Zresztą jak przyłoże ucho do głośnika i reguluję to też słyszę. Bas odcinam ok 50-60 Hz a sub ma obudowę zamkniętą. Nie było by tragedii żeby nie te dziwne ingerowanie we fronty. Nie wiem czy dobrze tłumacze. Faktycznie dziwne to :)

Jak tu się dodaje zdjęcia?

Tu jest problem, no nic trochę pogram na nim i zobacze co wyjdzie. Teraz na celowniku mam svs sb-1000, być może już w przyszłym roku uda się i dzięki za namiary na niego :)

Różnie może być ale pokombinować różne ustawienia na pewno warto. Ja ostatnio trochę grzebałem i zmieniłem głupie gniazdko dla listwy, kurde ile basu się pojawiło. Musiałem suba wyłączyć. Okazało się, że jest potężne wzmocnienie na -+50 Hz, przydźwięk sieciowy. A już zaczynałem wierzyć w sieciówki... ;-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

W weekend trochę się bawiłem , tzn przepinałem kabelki różnych firm i ze zwykłych chinch na typ Y, zatykałem wylot itp. Wydaje mi się że już jest ok, ale właśnie po przepięciu kabli, może coś z gniazdami w subie jest nie tak. Narazie nic nie ruszam i gra, jak znajde jakiegoś speca to dam na przegląd, żeby zobaczył co go boli.

Kształt wymiary proporcje pomieszczenia są najistotniejsze.

Dla fal poniżej 300 Hz mieszkanie zachowuje się jak pudło rezonansowe. Czyli:

300 Hz- 1, 2 m

150 Hz 2m

80 Hz - 4,5 m

70 Hz - 5m

50 Hz - 7m

40Hz - 8,5 m

34 Hz- 10 m

Gdzieś te fale muszą się rozejść a słyszysz głównie nie te bezpośrednie tylko te odbite.

Fizyki nie poprawisz - Długość fali razy częstotliwość tejże jest równa circa about 340 a to jest prędkość rozchodzenia się fali dźwiękowej w powietrzu.

Wzbudzasz zbyt silnie nierównomiernie rozłożone rezonanse własne w tym pomieszczeniu.

Każdy pokój gdzie ściany odległe są od siebie mniej niż 12 m ma swoje specyficzne rezonanse własne.*

Najgorszy jego kształt to kwadrat lub prostokąt o regularnym stosunku boków 1/2 2/3 1/3

PS. Konkluzja-

Oprócz spinania przewodami rozważ wzajemne przemieszczenie przetworników generujących fale.

* właściwie dla pomieszczeń < 60 m2 czyli tam gdzie odległość ścian od siebie jest < 8m to odczułem.

Tzn. kiedy bas już nie ma swobody, czyli wzmacniacz powinien bardziej dawać impuls niż pozwalać na wybrzmienie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Sygnały przez sub, amplituner i satelity lub monitory z centralką ?

tudzież co się snuje a co nie ...

Do tego tematu podszedłbym tak:

Jeśli barwa z suba by mi pasowała - jeżeli by mi to w chacie u mnie zagadało puściłbym sygnał po odcięciu (złączami Cinch lub XLR zależy jakie tam są) na wzmacniacz do satelitek - najlepiej z tej samej serii co sub.

Częstotliwość odcięcia zwrotnicy aktywnej w subie ustawiłbym na około 150 Hz albo na taką, która bardziej będzie odpowiadała pomieszczeniu.

Resztę sygnału czyli tam, gdzie słuch rozpoznaje kierunek źródeł pozornych puściłbym przez wzmacniacz do kolumn pasywnych.

Są przecież całe serie głośników w zestawach 5.1 7.1 albo jakoś tam. Dla mnie od zawsze 2 wystarczały.

50 Hz ?

Rzadko ma się do czynienia z tak niskimi dźwiękami.

Chyba że słuchasz odrzutowców na dopalaczu, burzy z piorunami, trzęsień ziemi, powodzi - nie wiem.

Oczywiście zdarzy się, że zagrają tam organy, tuba basowa, kontrabas albo fortepian ale jak można poprawnie oddać brzmienie instrumentu, który generuje rezonans całego kościoła halowego (nawa główna z bocznymi dla organów )albo kiedy rezonuje cały kilkusetkilogramowy fortepian dalibóg nie wiem.

xetras być moze masz rację, ale problemem chyba jest sub. zauważyłem, że zaczął strzelać, jak jeb... to można zawału dostać , chyba kupiłem jakieś g....o i tyle.

Raczej to nie dźwięki a raczej łomot komunikacyjny - chociażby kiedy przeczłapie jezdnią tzw. chopper albo quad.

A jeszcze gorzej kiedy stanie pod ścianą na jałowym biegu.

Mieszkam blisko dość ruchliwej ulicy- ciężarówy też się zdarzają - przez grunt, ściany i szyby niestety to wszystko się rozchodzi.

Miałem na myśli muzykę , syntezatory , automaty perkusyjne itd są używane w różnych gatunkach choć głównie w elektronice

Tam bas potrafi sięgać granic słuchu ludzkiego

szukam sam nie wiem czego :P

Tylko że brakuje wzorca jak naturalnie ma brzmieć el-muza.

G1 z oktawy kontra to akurat około 49 Hz

Jak przyjrzysz się skalom instrumentów tudzież rejestrom to tam grają : fortepian, harfa, kontrabas, bas elektryczny, tuba basowa, i zwłaszcza organy czy to elektronowe czy nie to już ma mniejsze znaczenie.

Noise, drum'n'bass, house, dubstep tudzież nieznane mi wynalazki rytmiczne mogą brzmieć dobrze na wszystkim -ale nie sąsiadom.

Właśnie z powodu pomieszczeń, ich kształtu - np. w rogach wzbudzają się dudniące hałasy.

Aha- te najniższe to z pewnością się odczuwa - kośćmi (ucho wewnętrzne jest w kości czaszki przecież) mimo nie słyszenia ich.

Generalnie taki bi-amping raczej sie nie uda. Subwoofer KEF i wzmacniacz zintegrowany Krell S 300 i .

( jeśli to z sygnatury mam brać pod uwagę ).

Razem to wg mnie nie zagada.

50 Hz ?

Rzadko ma się do czynienia z tak niskimi dźwiękami.

To odłącz sobie ten zakres przełącznikiem i zobaczysz, jaka bieda pozostanie z dźwięku.

Jeśli nie masz takiej technicznej możliwości - służę pomocą.

Dla jasności... gatunek muzyczny nieważny, efekt ten sam.

To nie chodzi nawet o dociążenie, tylko o łatwo akceptowalny dźwięk.

Jeśli się nie mylę, to schemat pracy kolumny wygląda tak: przy głośnym słuchaniu całość staje się natarczywa z powodu utwardzania się przekazu, gdyż za membraną powstaje duże ciśnienie, które hamuje jej ruch, zmniejsza bezwładność - głośnik wyrzuca z siebie bardziej zwarte i szybsze dźwięki.

Dla wyczynów z koncertowym poziomem kolumna powinna mieć początkowo łagodny sound, żeby po dodaniu pary przyspieszyć.

Kto słucha wyłącznie cicho, powinien się zastanowić, czego chce - ma być mięcho i dociążenie czy świetny impuls. W zależności od postawionego celu wybór kolumny na starcie będzie inny (podłogówka / podstawkowiec). Tudzież rozbudowanie systemu o subwoofer.

Z oczywistych względów im mniejsza membrana, tym szybciej następować będzie kres przyjemnego odsłuchu.

Subwoofer jest antidotum, jeśli takie zjawisko ma miejsce. Przy okazji funduje inne zjawiska, ale w tym temacie ma być i już.

Gość

(Konto usunięte)

To odłącz sobie ten zakres przełącznikiem i zobaczysz, jaka bieda pozostanie z dźwięku.

Jeśli nie masz takiej technicznej możliwości - służę pomocą.

Dla jasności... gatunek muzyczny nieważny, efekt ten sam.

Dziwne...jak odłaczę i później włączam to mam wrażenie, ze jest go za dużo...Dziwne nie?

Nie mam nawet balansu, tylko Volume.

No ale skoro ma Krella i podpina go poprzez sub KEF-a to razem musi wyjść kociokwik ( 2 ampy zawsze różnie fazowo emitują falę)

Oczywiście odcina się ale nie wiem czy to ma być przy 50 Hz bo dla mnie niskie to na pewno do 150 Hz muszą być homogeniczne.

>> ziko369

Mam z tego rozumieć, że jak go odłączysz (bas poniżej 50 Hz), to jest w sam raz???

To nie jest dziwne, to jest przedziwne.

>> xetras

Jak masz głośnik dociągający do 150 Hz, to zapewne niewiele masz z tego co poniżej 50 Hz.

Dziwne...jak odłaczę i później włączam to mam wrażenie, ze jest go za dużo...Dziwne nie?

Wytnij w takim kawałku wszystko co poniżej 50Hz

A potem porównaj z pełnym pasmem.

50Hz to nawet nie pełna gitara basowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.