Skocz do zawartości
IGNORED

integra vs sm6+końcówka

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jak w temacie panowie. Jakies opinie lub przypadki z autopsji? Zastanawiam sie nad tym czy np sm 6 plus koncowka zagra lepiej niz integra z sm6 . Wezmy za przyklad ATOLL AM 200,IN200(roksan itp) Jako ze nosze sie z zamiarem zakupu stream magic 6 (2) opcja z koncowką wydaje mi sie lepsza i oszczedniejsza,chyba zebym sie mylil :)

https://www.audiostereo.pl/topic/129065-integra-vs-sm6ko%C5%84c%C3%B3wka/

U mnie gra CXN z koncowka Kandy K2 i gra to lepiej niz CXN z integra Kandy K2 (mialem wpierw integre a potem zakupilem koncowke). Koncowka Kandy K2 ma regulowane wejscia RCA wiec latwiej jest dopasowac glosnosc ktora sie chce osiagnac. Spotkalem sie z opinia ze ze Stream Magic 6 jal rowniez CXN nie nadaja sie jako przedwzmacniacz bo dynamika jest slaba na niskich glosnosciach. Testowalem na wielu uszach i nikt tego nie zauwazyl. Albo brudne uszy albo za slaby sprzet - ja roznicy nie slyszalem. Gram na tym zestawie do teraz i mysle ze w tej kasie to dobre polaczenie. Tyle z doswiadczen wlasnych.

U mnie gra CXN z koncowka Kandy K2 i gra to lepiej niz CXN z integra Kandy K2 (mialem wpierw integre a potem zakupilem koncowke). Koncowka Kandy K2 ma regulowane wejscia RCA ...

Tak. I to ma prawo zagrać dobrze.

Bez regulowanego wyjscia to same suchary wychodzą w połączeniu z przedwzmacniaczem SM6 lub CXN

Tak. I to ma prawo zagrać dobrze.

Bez regulowanego wyjscia to same suchary wychodzą w połączeniu z przedwzmacniaczem SM6 lub CXN

Rozwiniesz ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Rozwiniesz ?

Cyfrowa regulacja głośności w SM6 i CXN (piszę tylko o nich bo tylko te testowałem) jest po prostu kiepska. Myślę ze w ogóle kiepska jest zawsze ale przy regulowanym wyjsciu RCA da się podnieść ją do poziomu sluchalnosci calego zestawu. Bez regulowanego wyjscia (testowane NAD 356bee, CA 651W) to jest z lekka mówiąc marnowanie pieniędzy a nie oszczędność. Zwrócił mi na to uwagę kiedyś kolega muda44 i przyznaję mu tutaj rację.

Cyfrowa regulacja głośności w SM6 i CXN (piszę tylko o nich bo tylko te testowałem) jest po prostu kiepska. Myślę ze w ogóle kiepska jest zawsze ale przy regulowanym wyjsciu RCA da się podnieść ją do poziomu sluchalnosci calego zestawu. Bez regulowanego wyjscia (testowane NAD 356bee, CA 651W) to jest z lekka mówiąc marnowanie pieniędzy a nie oszczędność. Zwrócił mi na to uwagę kiedyś kolega muda44 i przyznaję mu tutaj rację.

Czym się objawia ta wada ? W jakich nagraniach to najbardziej słychać ?

Moje doświadczenia z regulacją głośności w SM6 też są kiepskie.

Im mniejsza głośność tym dźwięk zdecydowanie gorszy, ściśnięty, bez dynamiki, przy niskich poziomach głośności wręcz nie dało się tego słuchać.

Nie trzeba było hiper sprzętu żeby to usłyszeć.

Dodam, że nie jestem z tych, którzy lubują się w audiofilskich bezpiecznikach itp.

A jeśli ktoś np. słyszy różnice w okablowaniu (jakimkolwiek) to w tym przypadku ową degradację dźwięku (na niskich poziomach głośności co z mocną końcówką będzie nieuniknione) usłyszy zdecydowanie bardziej, w ślepym teście również.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Jakies opinie lub przypadki z autopsji?

testowałem SM6 jako przedwzmacniacz z Rotelem RA-980BX i Atollem AM100SE, co do braku dynamiki na niskich poziomach głośności to potwierdzam brak całkowitej dynamiki z Atollem, ale tu wina skuteczności kolumn 87dB. Rotel zagrał o niebo lepiej niż Atoll. Co do barwy to Rotel zagrał ładniej z pre SM6 niż jako integra. Sterowanie głośnością jest nie najlepsze ale idzie się przyzwyczaić.

Jaką końcówkę chcesz kupić i jakie masz kolumny?

ZIARUTEK slyszalem ze koncowka k2 lepiej gra basem niz integra k2 ,prawda?

Nie słuchałem koncówki K2, ale w ogóle coś w samych końcówkach jest takiego ze to "dociążenie" jest lepsze. Czy w Roksanie też? - musisz sprawdzić.

Czym się objawia ta wada ? W jakich nagraniach to najbardziej słychać ?

Wada objawia się tym, że na niskim poziomie głośności (przykładowo w CXN do vol. 13) dźwięk jest suchy i jałowy, całkowicie bez polotu, a przy przeciętnych realizacjach dochodzi jeszcze tzw. koc na kolumnach. Powyżej poziomu 13 jest OK i słuchać się da. Dlatego korzystając w wejścia regulowanego w końcówce, można sobie ten poziom głośności przesunąć "w stronę" przy której najprzyjemniej się słucha muzyki a domownicy nie narzekają na hałas.

Jeśli chodzi o to w jakich nagraniach, to długo by pisać... od rocka po ciężkie brzmienia jest to jakość na pewno nie do zaakceptowania a juz na pewno nie w tym przedziale cenowym.

Dzień dobry.

Wbudowany w SM6 przedwzmacniacz jest pewnym ograniczeniem jakości brzmienia odtwarzacza. Z praktyki raczej sugerowałbym SM6 wykorzystać jako odtwarzacz i dobrać optymalny model integry. Wszystko jednak zależy od indywidualnych odsłuchów, na które serdecznie zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

AQS-moje rozwazania są na razie w fazie rozwazan :) Moj system chce kupic moj brat(sm 65+375 bee-sub zostaje) mam jeszcze onkyo tx8150 ktorego nie uzywam. Mysle ze po ewentualnej odsprzedarzy celował bym w jakies mocno grające monitory-KEF R300,CHARIO DELFINY,CANTO GRAND i wzmacniacz z mozliwie dobrze dociązonym basem ,jako ze w wiekszosci z nich nie ma regulacji tonow chcialbym byc w miare zadowolony z tego co fabryka dala :) Budrzet to mozliwe 5-7 tys(wzmacniacz) jesli warto i do tego DAC bądz odtw.str.(oddzielny budzet) Z inttegr moze atoll 200,kandy k2,k3,mogą byc tez uzywki np h80. Myslalem o denonie 2020 ale "dziura"w mojej rtv-ce ma okolo 18,5 cm wiec na styk a jakies chlodzenie by sie przydalo :) Co o tym myslicie? Co do kolumn warunek jaki sam sobie stawiam to odsluchac je u siebie a co do wzmacniacza .....najpierw musze wiedziec na co zwrocic uwage.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Budrzet to mozliwe 5-7 tys

jak chcesz tyle na piecyk przeznaczyć i nie boisz się staroci to Krell KAV500i jak do 4tyś to KAV300i do tego kolumny na przetwornikach Scan speak, SM6 może służyć jako DAC ma XLR zbalansowany, ja chcesz grać z plików dokup Nas Synology. I masz prawie HI End, a na pewno super brzmiący zestaw

w AM100SE zaczynał grać od -16dB w RA-980bx było zdecydowanie lepiej nie pamiętam dokładnie, wiele zależy od skuteczności kolumn

Właśnie od - 20 bB nie widzę tej przypadłości.

Z czystej ciekawości sprawdziłem dziś jak wygląda regulacja głośności w CA 851N.

W skali 0-30 na najniższym, słyszalnym poziomie czyli 1, nie słychać oznak kompresji, zmulenia, zniekształcenia. W SM6 niestety takowa była, dlatego używałem regulacji bliskiej maksymalnej (było OK).

Zainspirowany twoimi doświadczeniami też wypróbowałem dzisiaj mojego CA 851N jako przedwzmacniacz .

Wykorzystałem końcówkę Atoll AV100 ,co prawda trzykanałowa (z mojego KD) ale podłączyłem dwa kanały ,

kolumny to Harpia Graffity .

Potwierdzam co napisałeś powyżej bo miałem też kiedyś SM6 , 851N radzi sobie zdecydowanie lepiej .

Jeżeli chodzi o dzwięk to rozdzielczy i raczej twardawy ale z niezłym wykopem ,do rocka i innej łupaniny w sam raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.