Skocz do zawartości
IGNORED

SME3009 S2 - latteral balance ?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Szukalem ostatnio informacji nt ustawiania latteral balance w SME3009. Instrukcja mówi aby unieść tylną część ramienia (używając np ołówka) i obserwować czy ramię jest zbalansowane (czy nie skręca się w jedną czy drugą stronę). To jest trochę tricky - ale szperając w necie znalazłem taki "przepis", że ten latteral balance można też ustawić tak:

1) zniwelować antiskating

2) unieść lewy bok gramofonu o tyle stopni o ile główka ramienia odchyla się od linii wyznaczonej przez długą prostą część ramienia (np 20 stopni)

3) zaobserwować czy ramię jest stabilne i nie przesuwa się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podobno to działa ;)

czy ktoś coś wie?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129069-sme3009-s2-latteral-balance/

Szukalem ostatnio informacji nt ustawiania latteral balance w SME3009. Instrukcja mówi aby unieść tylną część ramienia (używając np ołówka) i obserwować czy ramię jest zbalansowane (czy nie skręca się w jedną czy drugą stronę). To jest trochę tricky - ale szperając w necie znalazłem taki "przepis", że ten latteral balance można też ustawić tak:

1) zniwelować antiskating

2) unieść lewy bok gramofonu o tyle stopni o ile główka ramienia odchyla się od linii wyznaczonej przez długą prostą część ramienia (np 20 stopni)

3) zaobserwować czy ramię jest stabilne i nie przesuwa się

Ukryta Zawartość

podobno to działa ;)

czy ktoś coś wie?

Podobno w instrukcji do Yamahy YP-700 jest to dobrze wyjaśnione:

78fb60c18fb55e97med.jpg

Ukryta Zawartość

Adam,

zobacz do instrukcji tego ramienia. To nie jest YP-700. Tam jest wszystko opisane, masz wyskalowane znaczniki.

To nie jest ramię dla amatora (sorry za słowo) . Dla amatora idealna jest Rega . To jest dla zaawansowanego użytkownika , rozumiejącego warunki do spełnienia równoawgi odważników , jego odchylenia, kąta i wysunięcia.

Instrukcja nie jest napisana "prowadząc za rękę ", ale krok po kroku dojdziesz . Odpisałem do Ciebie w innym wątku :)

ps. jak nie dojdziesz, napisz na PW.

Podobno w instrukcji do Yamahy YP-700 jest to dobrze wyjaśnione:

78fb60c18fb55e97med.jpg

Yamaha ma inne ramię itd. W tej procedurze jaką znalazłem opisaną na necie mowa jest o podniesieniu gramofonu do góry bokiem przeciwległym do ramienia - czyli z lewej strony gramofonu. Lewy bok gramofonu do góry. Podobno mechanika i konstrukcja ramienia pozwala na takie ustawianie....

Adam,

zobacz do instrukcji tego ramienia. To nie jest YP-700. Tam jest wszystko opisane, masz wyskalowane znaczniki.

Mam SME3009 S2. To nie jest S2 Improved. W instrukcji so S2 (NonImproved) nie ma mowy o znaczeniu i wykorzystaniu znaczników...

To jest dla zaawansowanego użytkownika , rozumiejącego warunki do spełnienia równoawgi odważników , jego odchylenia, kąta i wysunięcia.

Instrukcja nie jest napisana "prowadząc za rękę ", ale krok po kroku dojdziesz .

Czy zbalansowanie latteralne ustawia się z czy bez antiskatingu zamocowanego?

Czy najpierw nalezy ustawić VTF czy też latteral balance ustawiamy gdy ramię jest tylko zbalanowane horyzontalnie - tzn puszczone swobodnie nie opada, balansuje się w poziomie nad płytą/talerzem - a dopiero po ustawieniu balansu horyzontalnego i latteralnego przystępujemy do regulacji w celu ustawienia siły nacisku (vtf) i mocujemy antiskating?

Czy zbalansowanie latteralne ustawia się z ramieniem swobodnie poruszającym się czy spoczywającym w uchwycie?

Czy ktoś może mnie uświadomi (bo przeszukalem sieć i nigdzie nie ma np foto albo filmu pokazującego wyraźnie - sic!) - jak ma się zachować zbalansowane "lateralnie" ramię SME3009 S2 po podniesieniu tylnej części ramienia do góry z pomoca np linijki czy śrubokręta (jak to w instrukcji piszą). Czy dobrze rozumiem, że ramię powinno się "zbalansować", tzn rider-weight nie powinien np. "opadać w dół" powodując przekręcenie ramienia w prawo?

W moim przypadku jest oryginalny headshell SME, wkładka 9g. z boku counterweight'a miałem założone dwa ciężarki riderweight. Ramię z poprawnie uzstawionym VTF. Podnoszę końcowkę ramienia - riderweight idą w dół. Zostawiłem jeden rider weight (wnioskując że waga riderweights jest łącznie zbyt duża i powoduje nierównowagę) - to samo, ramię nie stabilizuje się tylko "leci" na stronę ciężarków. Mogę jeszcze spróbować dosunąć te ciężarki maksymalnie blisko do counterweighta, ale czy to jest sposób? 9g to normalna masa wkładki, headshell jest oryginalny - więc chyba az tak fikuśnie tego latteral balance nie powinno się ustawiać ;( ? (Oczywiście - gramofon stoi na wypoziomowanym stoliku i blacie i sam gramofon też jest wypoziomowany).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.