Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja zwrotnicy Avance dana 509

Jarosław_63374

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym prosić kogoś o pomoc w modyfikacji zwrotnicy w kolumnach Avance dana 509, kolumny te grają pod wzmacniaczem NAD 372 w którym wymieniłem elektrolity na nichicon gold, przed wymianą grało to fatalnie, brak sceniczności, wokal nie wyraźny i zagłuszany przez instrumenty, po wymianie wyraźna poprawa pojawiła się sceniczność, całość się poszerzyła więcej szczegółów słychać ale mam teraz problem ze średnicą, wokalu jest trochę za dużo i w niektórych utworach słychać taki ("syk" na końcu słowa, nie wiem jak to nazwać, takie coś np słychać w starszych telewizorach gdy jest coś mówione), wyczytałem gdzieś na forum że zwrotnice w tych avancach są zrobione z słabej jakości komponentów, i mam pytanie jak je zmodyfikować, zagra to lepiej, czy lepiej zostawić ???

https://www.audiostereo.pl/topic/129105-modyfikacja-zwrotnicy-avance-dana-509/

Jak firmowo z NADa grało bez sybilantów, a teraz są to ja widzę trzy opcje:

1. Zepsułeś mocno brzmienie NADa

2. Poprawiłeś brzmienie NADa i słyszysz niedociągnięcia kolumn

3. Poprawiłeś brzmienie NADa i słyszysz niedoskonałości akustyki pomieszczenia.

Miałem kilka lat Avance Dana 509 i grając na Denonach nie słyszałem, aby miały więcej wysokich niż średnicy, więc punkt drugi bym wykreślił.

edit:

Jakie Nichcony wstawiłeś? Fine Gold, Gold Tune KG / KW / FG, czy jeszcze jakieś inne?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

W załączniku lista zamówionych kondensatorów, wokal jest szczegółowy, w niektórych nagraniach słychać oddech, wkurza mnie tylko to że jest zagłośny i ten syk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślałem że zmieniłeś tylko główne elektrolity w zasilaczu. Jak zrobiłeś podmiankę wszystkich kondów od razu, to teraz nie wiesz w którym miejscu który kond jaką zmianę w brzmieniu wprowadza i czy dane miejsce jest bardziej czy mniej podatne na zmianę brzmienia.

Teraz to poczekaj 20-100 godzin na wygrzanie się wszystkich kondów.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.