Skocz do zawartości
IGNORED

Audio do Muzyki Trance.

ILUVATAR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Odrazu mówię, że jestem kompletnym laikiem w dziedzinie odtwarzaczy dźwięku, głośników, itp..

Jestem Miłośnikiem Muzyki Trance i poszukuję jakichś bardzo dobrych głośników lub systemu audio (wieży stereo), które podpiąłbym sobie do telewizora a to z takiego powodu, że tylko na nim jestem w stanie odtworzyć swoje ulubione radio Trance. Na kompie z jakiejś przyczyny radio to nie odtwarza muzyki w ogóle.

W telewizorze zaś, mam aplikację vTuner, w której mogę odtworzyć muzykę z tego i wielu innych radyjek internetowych.

Wiem, że chciałbym, żeby wszystkie dźwięki były na tym audio odgrywane z najznakomitszą dokładnością i pieczołowitością, gdyż w Muzyce Trance, jak w żadnej innej, jest to bardzo ważne by wszystkie detale były idealnie odegrane.

Chyba nie muszę mówić, iż Basy w Trance są bardzo szybkie i energiczne.

Dodam, że chciałbym aby dźwięk był przejrzysty i detaliczny ale nie przytłaczający, natarczywy i krzykliwy (nie lubię krzykliwej góry). Szeroka scena i bardzo mocny, wyraźny bas mile widziane.

Apropos wyraźnego basu, chciałbym aby pasmo przenoszenia do spółki z innymi ważnymi parametrami, (których nazw nawet nie wymienię z tego prostego powodu, że jestem laikiem w dziedzinie audio) które są odpowiedzialne za moc i wyrazistość basów były w tych głośnikach/systemie najlepsze jak tylko się da (w ramach rozsądnego budżetu).

Jeśli chodzi o rozsądny budżet to myślę o 2700£.

Mieszkam w UK.

Myślę, że bez technologii Bass-Reflex się nie obędzie. Nawet na pewno. Poszukuję głośników które mają tę technologię.

Mój pokój ma powierzchnię około 12 metrów kwadratowych.

Pozdrawiam,

ILUVATAR.

https://www.audiostereo.pl/topic/129112-audio-do-muzyki-trance/

Z tego co piszesz, to szukasz w kwestii basu, nie tylko zejścia, ale też precyzji (nierozmytego basu/dobrej charakterystyki impulsowej). Obudowy zamkniętej bym nie skreślał (ma prawie zawsze lepszy impuls od bass-reflex), tyle, że aby było przy zamkniętej dobre zejscie (niski bas) to potrzeba wielkiego głośnika (raczej 10"+). Pokój masz nie duży ... nie wiem, czy na Twoim miejscu nie celowałbym w 3-drozne aktywne monitory studyjne (dobrej klasy studyjny sprzęt to między innymi dynamika i precyzja basu).

Na pewno unikaj Klipsch i Paradigm, mają cofniety środek i dużo góry przez co muzyka trance zamienia się w cięcie rury szlifierka kątowa. Melodie przygluszone a góry tyle, że utwór staje się nieczytelny, wszystko się zlewa i jednym słowem jazgot.

Mi też wszyscy polecali Klipscha i teraz żałuję bo mojej ulubionej muzyki Trance nie da się słuchać.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Witaj,

Na wstępie zaznaczam że źrodło z jakiego korzystasz jest najgorsze z możliwych. I o ile DAC podpięty do TV jest tu jednym z rozwiązań to jest jedynie połowiczne. Samo wyjście optyczne w TV jest słabe.

Opcja numer jeden do zakup amplitunera stereo np z funkcjami sieciowymi abyś mógł słuchać radia vTuner.

Np Onkyo 8150, Yamaha RN602. Druga opcja to wzmacniacz stereo "czysty" i jakaś najprostsza sieciówka.

W 12 metrach kwadratowy nie możemy jednak pozwolić sobie na kolumny podłogowe które przy Trance jednak lepiej się sprawdzą. W UK nie powinieneś mieć problemów z przesłuchaniem Bowersów CM1, Dali Opticon 2 czy monitorów Focal.

Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem nie były by jednak monitory aktywne studyjne.

Odpada kwestia zewnętrznego wzmacniacza i związanych z nim kosztów.

Nie wiem jakie jednak monitory tego typu masz dostępne na tamtym ryku.

Pozdrawiam i w razie pytań zapraszam

Zle myslisz i to bardzo. Zestaw za £2700 a zrodlo telewizor?

Zacznij od jakiegos strumieniowca...nie mam tu doswiadczenia duzego, wiec niech Ci inni doradza. Glosniki... Roksan kandy k2 tr5 (jest juz nowa wersja w sprzedazy £900). Podstawki custom design, jakies ciezkie np. Rs303 £220). Kup piasek akustyczny do nich. Wzmak tez Roksan k3 bym wzial (£900). To ceny nowych/ex demo. Zostaje Ci £700 na cos do sciagania muzy I kable. Mozesz tez sprobowac podlogowych neat se2. Nowe ok £1400, ale sa uzywki znacznie tansze.

Jeszcze dodam, ze w 12m to bedzie ciezko "wysterowac" bas. Przygotuj sie na ustroje akustyczne.

DJ Technics ja Ci Klipsch na pewno nie polecalem :)

Wieza STEREO Technics :)

Celuj w wzmacniacz + monitory + dac który trochę polepszy jakość z TV skoro jak powiedziałeś innej opcji nie ma. Ja na Twoim miejscu poszedłem bym w pliki FLAC bezstratnej jakości + komputer oczywiście z Dac. Nawet jak kupisz dobre kolumny a w tej cenie napewno kupisz coś dobrego, to te kolumny pokaże jaka słaba jest jakość tego radia którego słuchasz.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Celuj w wzmacniacz + monitory + dac który trochę polepszy jakość z TV skoro jak powiedziałeś innej opcji nie ma. Ja na Twoim miejscu poszedłem bym w pliki FLAC bezstratnej jakości + komputer oczywiście z Dac. Nawet jak kupisz dobre kolumny a w tej cenie napewno kupisz coś dobrego, to te kolumny pokaże jaka słaba jest jakość tego radia którego słuchasz.

Oczywista oczywistość. >DjTechnics ma rację. Komputer + DAC i muzyka w jakości bezstratnej. TIDAL HI-FI + JRiver przez którego możesz przepuścić TIDAL + playlisty z SHOUTcast mp3 (320kbps) z muzyką Trance i możesz słuchać muzy do końca świata i tydzień dłużej. Druga opcja- mały terminal z darmowym Daphile na pokładzie. Też ma chyba sporą bazę muzyki z radia internetowego. Myślę, że jakościowo to lepsze i wygodniejsze niż sound z TV.

Od zestawu za 12-14tys można już i należy wymagać. Tylko co po wysiłkach i szukaniu jak muzyka płynie z jakiegoś vtunerka z telewizora, poziom YTuba, czyli koszmarek.

Za 900-1500 zł można kupić używane strumieniowce pioneera, lub denona, a nowe są po 2 tys a w UK pewnie taniej i wtedy dalsze zakupy nabierają większego sensu.

• 3 miesiące później...

Na pewno unikaj Klipsch i Paradigm, mają cofniety środek i dużo góry przez co muzyka trance zamienia się w cięcie rury szlifierka kątowa. Melodie przygluszone a góry tyle, że utwór staje się nieczytelny, wszystko się zlewa i jednym słowem jazgot.

Mi też wszyscy polecali Klipscha i teraz żałuję bo mojej ulubionej muzyki Trance nie da się słuchać.

Drogi kolego DjTechnics

U mnie Paradigm bardzo dobrze sprawdza się przy muzyce Trance Vocal. Damskie wokale potrafią być na pierwszym planie, są przejrzyste i absolutnie NIE wycofane. Góra, NIE jest natarczywa czy męcząca, są szczegóły, detale, pięknie wszystko ''cyka'' :) Bas, potrafi przy tym wszystkim zatykać uszy i zatrząsnąć ''koparą'' :)

W dobrym zestawieniu, Paradigm jest idealnym rozwiązaniem do tego typu muzyki. Sam mam Studio 60 v5 + C375 i jestem b. zadowolony, z tym, że u mnie za źródło robi CXN, nie TV :).

Drogi kolego DjTechnics

U mnie Paradigm bardzo dobrze sprawdza się przy muzyce Trance Vocal. Damskie wokale potrafią być na pierwszym planie, są przejrzyste i absolutnie NIE wycofane. Góra, NIE jest natarczywa czy męcząca, są szczegóły, detale, pięknie wszystko ''cyka'' :) Bas, potrafi przy tym wszystkim zatykać uszy i zatrząsnąć ''koparą'' :)

W dobrym zestawieniu, Paradigm jest idealnym rozwiązaniem do tego typu muzyki. Sam mam Studio 60 v5 + C375 i jestem b. zadowolony, z tym, że u mnie za źródło robi CXN, nie TV :).

Masz racje Kolego to dobry trop.

De gustibus non est disputandum

Roberto te Twoje kolumienki kosztują trzy razy tyle co moje skrzynki, dlatego się nie dziwię, że wszystko pięknie cyka ;-)

Tańsze modele nie są tak udane.

Roberto te Twoje kolumienki kosztują trzy razy tyle co moje skrzynki, dlatego się nie dziwię, że wszystko pięknie cyka ;-)

Tańsze modele nie są tak udane.

Miałem kiedyś Monitor 9 v1 + C370 i też było znośnie, bez większego kompromisu przy muzyce Trance Vocal

Myślę, że do mniej udanych głośników Paradigm o wycofanej średnicy, wystarczy dobrać wzmacniacz który ''gra średnicą'', tak jak np. NAD.

To że jednemu coś odpowiada to nie znaczy że innemu będzie :)

Podstawowa zasada.

Wiadomo sprawdzić możesz.

Podstawowa zasada.

Prawidłowy dobór wzmacniacza do kolumn głośnikowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.