Skocz do zawartości
IGNORED

zarobienie koncowek pod bananki

radzioc

Rekomendowane odpowiedzi

planuje sobie kupic kabelek Real Cable TDC300 2x4 m bylem juz w sklepie i kosztowaloby mnie to 128 zl czyli cena w sumie do przelkniecia niestyt panowie zaspiwali sobie za zarobienie koncowek 120 zl + 80 zl za bananki

czyli kosztowalobymnie to 2x drozej niz sam kabelek :) i w sumie wydalbym praiwe tyle co sa warte moje kolumny (Tannoy M1)

mam w domu pozlacane bananki zakrecane na 2 srubki ktore (kupilem kiedys po 3 zl za sztuke) ktore wygladaj w sumie identycznie jak te Real Cable

i tu mam pytanko i prosze o porade jak zarobic koncowki przewodow i zamocowac je w banankach

https://www.audiostereo.pl/topic/12920-zarobienie-koncowek-pod-bananki/

niewiem jak to uciebie wygląda z tym dokręcaniem srubkam ale ja kupiłem sobie wtyki bananowe nakamichi i tam jest dosyć duży otwór z boku (kabel 2,5 mm/2 wchodzi bez problemu) w który wkłada sie odizolowany przewód i zakręca z tyłu śrubą o średnicy 5-7 mm

u mnie bananek z tylu przechodzi w tulejke na obwodzie ktorej sa umieszczone prominiowo 2 srubki po wkrecenie nie wystaja one ponad tulejak i na to wkreca sie plastikowa oslonke - bananki w sumie dokladnie wygladaja jak te produkowane przez Real Cable albo IXOS

Zrób tak - odizoluj ile trzeba kabelka (tzn tyle co by wlazł na całą głębokość bananka), przyblokuj kabel jedną śróbką a przez drugą dziurkę zalutuj cyną (można z dodatkiem srebra, ale w/g mnie to pic te 3,5% Ag)

Potem wykręć pierwszą śrubkę i dolej cyny...

Tak zrobioną końcówkę można jeszcze wykończyć koszulką termo i będzie lepiej jak z tego żałosnego saloonu.

Pozdrawiam, Bob

A jeśli bananki planujesz na stałe - to proponuję zalać Tobie cały otwór na kabel cyną.

Wystarczy na bardzo długo - jeśli zdecydowałbyś sie jedynie na śróbki, musiałbyś co jakiś czas je dokręcać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.