Skocz do zawartości
IGNORED

Legalna muzyka testowa do odtwarzania na YT i FB

reart

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

może to nie jest trafienie w punkt z miejscem ale faktycznie chodzi o muzykę. Mam na myśli bardzo dobrze nagraną muzykę, z pomocą której można testować sprzęt audio. Oczywiście każdy z nas i ja również ma pewnie naście albo dziesiąt taki płyt, które zabieramy ze sobą aby sprawdzić jak gra dany zestaw. Ale problem polega na tym, że serwisy typu YT i FB "chronią" przed wgrywaniem filmów czy nagrań z takiej sesji ponieważ narusza prawa autorskie. Autor / autorzy żyją i choć nabyłem legalnie CD to nie mam prawa go publicznie odtwarzać czy też używać do działalności zarobkowej.

Czy nagranie i opublikowanie takiego filmu na YT czy FB narusza prawa autorskie? Jest przecież takich nagrań mnóstwo na tych portalach. Czy kryterium kluczowym jest może że zrobiła to osoba prywatna a nie firma?

Stąd moje pytanie - może ktoś, kto zna problem i rozwiązanie mi coś podpowie - pomysł jest taki

1. uzyskać od jakiegoś artysty prawo do odtwarzania na żywo jego utworu już znakomicie nagranego, może niszowy artysta zechciałby się tak promować np?

2. nagrać z bdb jakością utwór autora, którego prawa autorskie już wygasły - problem

3. znaleźć utwór nagrany z bdb jakością, który ma uprawnienia public domain i go wykorzystać?

4. ... inny pomysł?

będę wdzięczny za Wasze sugestie i podpowiedzi w tym zakresie. Problem dotyka kilku dziedzin - musi być bdb muzyka, bdb nagrana, z licencją do publicznego użytku, YT i FB muszą o tym wiedzieć ...

Może tutaj znajdziesz coś ciekawego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.