Skocz do zawartości
IGNORED

Na co zmienić Yaqin MC-100B aby było wyraźnie lepiej?

konradwo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie: na jaki wzmacniacz warto zmienić Yaqina MC-100B aby uzyskać wyraźny przeskok?

Zakładamy, że Yaqin jest po najczęściej spotykanych modyfikacjach, ma zmienione lampy sterujące na 12AX7 Tung Sol i rosyjskie 6H8C.

Czy zmiana na coś pokroju Octave V70, Leben spowoduje wyraźną różnicę? A może Cayin A88T da wyraźny przeskok?

A może z takiego Yaqina można jeszcze dużo więcej wycisnąć samymi lampami?

Chciałbym utrzymać co najmniej taką samą zdolność kontrolowania kolumn, co najmniej tak dobry bas (wielobarwność, ilość, zejście) a poprawić jeszcze i tak już dobrą stereofonię, jeszcze docieplić, dociążyć, dosłodzić brzmienie, bez utraty dynamiki i zamazania szczegółów.

Załóżmy w tym systemie kolumny typu AP Tempo VI, streaming spotify z cambridge audio 851N.

Nie oczekuję propozycji kabelków, to dla mnie zbyt mało istotna zmiana, ma być wyraźnie lepiej w takim secie.

W grę wchodzą tylko firmowe konstrukcje, najlepiej takie, z którymi nie ma problemu z odsprzedażą.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia lub miał podobne dylematy?

Witaj,

Jeśli brzmienie lampy ci odpowiada to idź dalej w tą stronę. Sproboj skontaktować się z Panem Grzegorzem od Cayina , swego czasu wypozyczal wzmacniacze.

Myślę że to jest dobra droga.

Pozdrawiam

12AX7 Tung Sol i rosyjskie 6H8C

to słabe lampy, nie wiem jakie robiłeś modyfikacje, ale sporo wnoszą kondensatory sprzęgające.

Ja robiłem mod u muda44 - oprócz kondensatorów, wymiana okablowania wewnętrznego, stand by, opóźnianie i zacząłem się bawić lepszymi lampami. Małe sterujące wybitne są Telefunkeny, ale to wydatek ok. 400 zł. Tańsze dobre to ECC803 GOLD JJ (bardzo dobra średnica).

6SN7 polecam GE GTB/GE GTA (dobra relacja ceny do jakości, świetna dynamika) lub militarne szaraki lub ken rady - poczytaj wątek czar lamp 6sn7. Po tych zabiegach to zupełnie inny wzmacniacz, 3 klasy wyżej. Bardzo ważne jest też źródło i interkonekt, nie pytasz o to, ale to błąd wg mnie. U mnie z płaskiej sceny pojawiła się kilkuplanowa, muzykalna scena wgłąb po zakupie interkonektu za 1500 DIY w linii dźwięku z Rzeszowa - sygnatura Cardas Neutral Reference. Rozdzielczość ma na poziomie Nordost red Dawn czyli dobrą. Oczywiście to dopiero po modzie, który przeniósł wzmacniacz do innej klasy. Stał się zdecydowanie bardziej otwarty i rozdzielczy.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Również gram na Tempo 6.

Polecam Ci wzmacniacz ktory sam używam. Nieskromnie powiem, ze z Tempo 6 tworzy dla mnie świetne i trudne do pobicia w rozsądnych pieniądzach combo. Na pewno warto go odsłuchać.

Konfiguracja sprzętowa patrz "o mnie".

Dodatkowo jakis czas temu źródłem było CA840C wiec "podobne" do Twojego. Grało b. dobrze.

"To co teraz, ha?"

to słabe lampy, nie wiem jakie robiłeś modyfikacje, ale sporo wnoszą kondensatory sprzęgające.

Ja robiłem mod u muda44 - oprócz kondensatorów, wymiana okablowania wewnętrznego, stand by, opóźnianie i zacząłem się bawić lepszymi lampami. Małe sterujące wybitne są Telefunkeny, ale to wydatek ok. 400 zł. Tańsze dobre to ECC803 GOLD JJ (bardzo dobra średnica).

6SN7 polecam GE GTB/GE GTA (dobra relacja ceny do jakości, świetna dynamika) lub militarne szaraki lub ken rady - poczytaj wątek czar lamp 6sn7. Po tych zabiegach to zupełnie inny wzmacniacz, 3 klasy wyżej. Bardzo ważne jest też źródło i interkonekt, nie pytasz o to, ale to błąd wg mnie. U mnie z płaskiej sceny pojawiła się kilkuplanowa, muzykalna scena wgłąb po zakupie interkonektu za 1500 DIY w linii dźwięku z Rzeszowa - sygnatura Cardas Neutral Reference. Rozdzielczość ma na poziomie Nordost red Dawn czyli dobrą. Oczywiście to dopiero po modzie, który przeniósł wzmacniacz do innej klasy. Stał się zdecydowanie bardziej otwarty i rozdzielczy.

Dzięki za cenne wskazówki!

Spróbuję się w takim razie pobawić lampami, zobaczymy co da się z tego wzmaka jeszcze wycisnąć.

Zastanawiam się też nad wsadzeniem KT120, masz z nimi jakieś doświadczenia?

Sporo osób widzę tak zrobiło, jest sens w połączeniu np. z lampami, które wymieniłeś?

Jakie źródło poleciłbyś, gdyby w grę wchodziły pliki, a właściwie streaming? (W grę wchodzi spotify lub tidal).

Takie ma być przeznaczenie tego setupu i odpadają w tym przypadku CD, winyle.

Chciałbym wycisnąć jak najwięcej z Tempo VI, Yaqina i... źródła. :)

Również gram na Tempo 6.

Polecam Ci wzmacniacz ktory sam używam. Nieskromnie powiem, ze z Tempo 6 tworzy dla mnie świetne i trudne do pobicia w rozsądnych pieniądzach combo. Na pewno warto go odsłuchać.

Spotkałem się kilkukrotnie z tym połączeniem, choć nie miałem na razie możliwości odsłuchu.

Porównywałeś może z innymi lampowcami w podobnych pieniądzach?

Masz może jakieś odniesienie do chińczyków?

Zastanawiam się też nad wsadzeniem KT120, masz z nimi jakieś doświadczenia?

Koledzy testowali, ale nie było szału, więc odpuściłem. Generalnie lampy mocy fabryczne są dobre i lepiej włożyć gotówkę w sterujące.

Z innymi lampami można kombinować np. z przejściówkami 6SN7 do lamp 6F8G - grają dobrze a są tańsze ponieważ mniej popularne.

Jakie źródło poleciłbyś, gdyby w grę wchodziły pliki, a właściwie streaming? (W grę wchodzi spotify lub tidal).

Takie ma być przeznaczenie tego setupu i odpadają w tym przypadku CD, winyle.

Sam się rozglądam powoli. Sądzę, że warto poczekać jeszcze miesiąc na nowy streamer od Oppo z najnowszym Sabre 9038pro.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Porównywałeś może z innymi lampowcami w podobnych pieniądzach?

Masz może jakieś odniesienie do chińczyków?

W salonach przerobiłem sporo konfiguracji z Tempo6 (również droższych).

U siebie słuchałem z Cayin'em A-100T, Unison S6.

Wybierz kilka typów i na odsłuchy ;)

Tu grają rolę preferencję dźwiękowe, zgranie systemu, akustyka, itd

Wiadoma sprawa, ale nie zaszkodzi powtórzyć! ;)

p.S.

Podpytaj również w klubie Audio Physic'a

"To co teraz, ha?"

Długo nie czekałem, wczoraj zamówiłem ECC803 GOLD JJ i GE GTB

Właśnie przyszły, założyłem, uruchomiłem i... różnica bardzo spora!

Na plus oczywiście. ECC803 jeszcze nie wygrzane więc pewnie sporo się zmieni, ale kwadra GTB dała Yaqinowi strasznego kopa!

Już wcześniej było z tym naprawdę dobrze, teraz jest świetnie! Zobaczymy co po pewnym czasie pokażą Goldy.

Wzmak zostaje. Za kasę w jakiej można go sprzedać po prostu żal to robić.

Czeka mnie jeszcze zabawa ze źródłem (tu dużo nie pokombinuję bo z założenia system ma grać z sieci, po spotify i bez żadnych komputerków, prosto ze streamera ale może uda się coś bardziej pod ten setup dopasować).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.