Jump to content
IGNORED

Zasilacze - ciekawe pytanie

holik

Recommended Posts

Witam!

Na początku powiem iż elektronik ze mnie raczej marny i tylko z zainteresowania:(

Mam następujące pytanie, które mam nadzieję pomożecie mi wyjaśnić.

Jak jest możliwa sytuacja, w której wzmacniacz oddaje większą moc znamionową niż moc zamontowanego w nim transformatora. Istnieje obiegowa opinia (a może też potwierdzona jakimiś prawami), żę aby wzmacniacz prawidłowo wysterowywał kolumny musi jego zasilacz musi mieć rezerwę prądową.

Nie chodzi mi tu o plastykowe wieże z marketu lecz o naprawdę dobre klocki. Dla przykładu podam tu Krell KAV 300iL, w którym to zastosowano trafo o mocy (bodajże 734VA), a producent podaje moc wyjściową skuteczną 2x200W/8ohm lub 2x400W/4ohm.

Wydaje mi się, że firma z taką renomą i cennikiem:) nie chciała by szrgać sobie opinii smarowaniem cyferek z kosmosu.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Transformator jest wtedy mocno przeciążony ale pracuje, inną sprawą jest to że może zbyt długo nie pociągnie w takich warunkach.Przy sygnale muzycznym w normalnym użytkowaniu nie stanowi to problemu.

Pozdrawiam Romek

Hidden Content

Ja zadam inne pytanie, czy można przesadzić z mocą transformatora, czy mogą być tego jakieś negatywne skutki, w swoim Gainclonie zastosowałem dwa trafa po 250 VA, jak wiemy Gainclone oddaje na kanał około 50 W, więc czy zapas nie jest za duży ? Rezerwa jest u mnie bardzo duża a objawia się tym, że po wyłączeniu zasilania muzyka gra jeszcze przez jakieś 2-3 sekundy.

Pozdr.

Hidden Content

muzyka gra jeszcze nie z powodu transformatora, ale przez duże pojemności w zasilaczu. z drugiej strony wiem, że w GC polecane są pojemności 2x1000-1800uF. ale to wystarczy by jeszcze po wyłączeniu zasilania trochę pograło.

Hidden Content

Jeszcze jedno... Jak to jest... Jeżeli zasilacz ma daną moc np 734VA jak w wyżej wspomnianym Krellu, to jak maksymalny pobór prądu może wynosić w nim 1800VA!?

Hidden Content

holik, producent podaje te parametry tylko by sie pochwalic ze sama konstrukcja wzmacniacza (nie zasilacza) jest w stanie tyle uciagnac mocy i pradu. A trafa owszem pociagna te 150% mocy ale chwilowo, tylko dla eksperymentu chyba. To tylko taki zapas z tymi 4omami i 400W, potencjalna mozliwosc koncowki mocy.

Jesli chodzi o transformator sieciowy zasialcza to nie moze on raczej normalnie (bez rozgzrania do czerwonosci i stopienia izolacji uzwojen) pracowac przy mocy oddawanej 1800 kiedy rdzen i uzwojenia sa w stanie przeniesc powiedzmy 700. To motyw rodem ze spzretu made in china ,mediamarkt i sklepy komputerowe.

rogus, w gainclonie wystaczy zastosowac trafa 2x120VA albo jedno powiedzmy 250VA. I tyle. Wiekszt zapas nic nie da, i tak nawet przy pelnej mocy spokojnie sobie poradza takie trafa. A przeciez i tak z reguly wzmak gra z mocami rzedu pojedynczych watow przy normalnym w miare glosnym graniu.

tomant, kondensatorkami 1000uF w filtrze zasilacza to mozesz radyjko z parapetu zasilic a nie wzmak 50W... Powinny byc okolo 10mF.

Pozdrawiam!

Hidden Content

Faktycznie Krell przesadził w tym wzmaku parametrami, przecież dochodzą jeszcze straty.

Nie zawsze wzmak z wyliczyonym trafo na styk sprawuje się dobrze w karzdym systemie. Niektóre kolumny potrafią zejść z impedancją bardzo nisko i pobór prądu jest spory co może zaowocować nieprzyjemnymi efektami.

>Brencik co kondziołków w GC, to są one wystarczające - nie możesz o tym wiedzieć bo nie sprawdzałeś niestety.

Hidden Content

A chcąc wymienić trafa na silniejsze... Które zrobią mi na zamówienie... Skąd mam wiedzieć jakie napięcia mają wyjścia jeśli nie mam serwisówki. Muszę wypiąć je z układu podłączyć do sieci i pomierzyć miernikiem?

Hidden Content

>holik

nie musisz nic wypinać (no chyba że nie ma żadnego dojścia do wyprowadzeń transformatora, ale w to wątpię...),

napięcia po stronie wtórej powinieneś pomierzyć jak jest wzmacniacz włączony, będziesz miał wtedy wiarygodny pomiar bo trafo będzie obciążone... i zamówisz trafo które ma tyle i tyle woltów tylko o większej mocy,

wyjściowe napięcie znamionowe podaje się przy znamionowym prądzie, a nie w stanie jałowym...

możesz oczywiście je wymontować i obciążyć, ale po co sobie roboty dodawać... :-)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.