Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam + B@W 601

krzyś55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Ostatnio kupiłem od znajomego sprzęt ,który przywiózł z UK.Jest to

Arcam alpha 7 cd

Arcam alpha 7 wzmacniacz

Arcam alpha 8 tuner

kolumny B@W 601 S1

Sprzęt jest w stanie idealnym,jak ze sklepu.Zapłaciłem naprawdę śmieszne pieniądze . Nie miałem możliwości odsłuchu tego zestawu.Problem tkwi w tym ,że nie jestem do końca zadowolony z brzmienia .Góra i środek jest dla mnie bez zastrzeżeń .natomiast brakuje mi basu.Pomieszczenie w jakim gra ten zestaw to pokój o wymiarach 3,5m x 5m. Mam bardzo dobre kable .Myślę o sprzedaży samych kolumn .Jakie kolumny polecacie do tego zestawu max 1500zł (sprzęt używany)Muzyka to generalnie jazz ,smooth jazz ,pop.Bardzo proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/129316-arcam-bw-601/

Witam serdecznie.Ostatnio kupiłem od znajomego sprzęt ,który przywiózł z UK.Jest to

Arcam alpha 7 cd

Arcam alpha 7 wzmacniacz

Arcam alpha 8 tuner

kolumny B@W 601 S1

Sprzęt jest w stanie idealnym,jak ze sklepu.Zapłaciłem naprawdę śmieszne pieniądze . Nie miałem możliwości odsłuchu tego zestawu.Problem tkwi w tym ,że nie jestem do końca zadowolony z brzmienia .Góra i środek jest dla mnie bez zastrzeżeń .natomiast brakuje mi basu.Pomieszczenie w jakim gra ten zestaw to pokój o wymiarach 3,5m x 5m. Mam bardzo dobre kable .Myślę o sprzedaży samych kolumn .Jakie kolumny polecacie do tego zestawu max 1500zł (sprzęt używany)Muzyka to generalnie jazz ,smooth jazz ,pop.Bardzo proszę o pomoc.

Witaj miałem kiedyś podobny zestaw Arcam 8 SE i dedykowany wzmacniacz grało to e Eposami i nie brakowało mi basu....Średnica typowo Arcamowa bardzo gęsta w moim odczuciu.

De gustibus non est disputandum

https://www.audiostereo.pl/topic/129316-arcam-bw-601/#findComment-3928937

W tej chwili bas mam odkręcony na max

Nie katuj, tak tego wzmacniacza, no chyba że słuchasz przy takim ustawieniu bardzo bardzo cicho, ale to też nie najlepiej. Przy większych głośnosciach z basem na max mogą być za duże przesterowania i możesz w ten sposób uszkodzić kolumny { jak i wzmacniacz}.

brakuje mi dołu w szczególności w słabo nagranych płytach .

W słabo nagranych płytach może po prostu nie być za dużo niskich tonów, Wtedy i sub nie pomoże. Taka realizacja może być i nic z tym nie zrobisz.

Musisz kombinować dalej tak aby było jak najlepiej na "direct".

Najlepiej w takiej kolejności:

1. akustyka

2. kolumny

3. w ostateczności jak nic nie pomoże a niskich tonów w dobrze zrealizowanych płytach będzie nadal za mało to wtedy sub.

https://www.audiostereo.pl/topic/129316-arcam-bw-601/#findComment-3929633

Nie katuj, tak tego wzmacniacza, no chyba że słuchasz przy takim ustawieniu bardzo bardzo cicho, ale to też nie najlepiej. Przy większych głośnosciach z basem na max mogą być za duże przesterowania i możesz w ten sposób uszkodzić kolumny { jak i wzmacniacz}.

W słabo nagranych płytach może po prostu nie być za dużo niskich tonów, Wtedy i sub nie pomoże. Taka realizacja może być i nic z tym nie zrobisz.

Musisz kombinować dalej tak aby było jak najlepiej na "direct".

Najlepiej w takiej kolejności:

1. akustyka

2. kolumny

3. w ostateczności jak nic nie pomoże a niskich tonów w dobrze zrealizowanych płytach będzie nadal za mało to wtedy sub.

Zapodaj jakiś dobry sampler i będziesz słyszeć więcej.

De gustibus non est disputandum

https://www.audiostereo.pl/topic/129316-arcam-bw-601/#findComment-3930089

Myślisz,że sub to właściwy krok....?

Mysle, ze wtym przypadku tak.

Kolega jest zadowolony z gory i srodka, natomiast brakuje mu dolu. Nie dziwie sie, bo te kolumny za nisko nie schodza i sub mialby szanse sie wykazac uzupelniajac brzmienie o dolne rejestry.

Wymiana kolumn jest lekko ryzykowna, bo moze trafic na cos co ladnie poleci dolem ale srodek i gora beda gorsze niz w tych Bowersach. To fajne glosniczki, ale jednak najnizszych czestotliwosci nie zagraja.

Mysle, ze mozna pozyczyc suba na test i sprawdzic czy zda egzamin.

Jak nie, to zmiana kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/129316-arcam-bw-601/#findComment-3930895

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.